Aankooptips bij een nieuwe keuken

Het aanschaffen van een nieuwe keuken gaat niet over één nacht ijs. Er komen veel zaken bij kijken om alles zo te krijgen als je dat het liefst wil. Heel logisch, want een nieuwe keuken is meestal een investering voor jaren. Het is dus raadzaam om hier dus goed over na te denken en je goed te laten informeren.

Wij helpen je graag een eindje op weg en hebben een aantal praktische zaken op een rij gezet. Hier kun je op letten bij de zoektocht naar jouw droomkeuken.

Bepaal je smaak

Houd je van een strakke moderne keuken, ben je meer het klassiek-landelijke type of ga je voor een geheel beige keuken? Bepaal van tevoren de gewenste stijl van jouw nieuwe keuken.  Zoek op internet of Pinterest naar stijlvoorbeelden, vraag online keukenbrochures op ter inspiratie en maak een moodboard voor jouw nieuwe keuken. Door afbeeldingen te verzamelen van bijvoorbeeld kleuren, materialen, indeling en stijl krijg je een goed beeld van hoe jouw droomkeuken eruit moet komen te zien. Heb je die puzzel gelegd? Laat je dan eens inspireren door de verschillende designlijnen van Miele keukenapparatuur.

Design volgens Miele

Ruimte en indeling

Waarheid als een koe, maar een belangrijk uitgangspunt is de ruimte waarin de keuken wordt geplaatst. Is deze groot of klein, smal of breed, met een hoek of zonder? De ruimte bepaalt ook vaak de keukenopstelling. Laat je hierover goed informeren door een deskundige en geef daarin duidelijk je eigen wensen aan. Deze kan je ook adviseren over de benodigde bewegingsruimte, het al dan niet integreren van een keukeneiland, en andere praktische zaken.

Houd altijd rekening met voldoende kastruimte. Bedenk van tevoren hoeveel keukengerei en borden je op wil bergen en neem dit mee in je ontwerp. Laat hierbij geen enkele ruimte onbenut; kies voor een oplossing waarmee je alles uit je keuken haalt.

Een ander belangrijk maar ondergewaardeerd aspect? De hoogte van je aanrechtblad. Zijn de gebruikers van de keuken kleiner of groter dan gemiddeld? Pas de werkhoogte hier dan op aan. Zo hoef je niet voortdurend op een krukje te staan of juist te bukken.

Do’s & dont’s

Heb je de ideale keukenopstelling bepaald? Denk dan vooral nog even aan je huidige keuken: wat werkt wel en wat werkt niet? Wat zou je in je nieuwe keuken terug willen zien en wat mag absoluut weg blijven? Misschien mis je nu kastruimte of wil je graag een grotere koelkast. Maak een wensenlijst zodat je goed voorbereid op pad gaat en houd hierbij uiteraard rekening met de indeling en ruimte.

Tips voor een droomkeuken

Hieronder vind je nog wat extra aankooptips die je kunnen helpen als je op zoek gaat naar jouw nieuwe droomkeuken.

  1. Bepaal je budget. Bij een nieuwe keuken kun je het zo gek maken als je wilt. Bepaal dus vooraf je budget zodat je gericht kunt gaan zoeken. Houd hierbij ook rekening met loodgieterswerk, (verlegging) elektra, verlichting en afwerking van jouw droomkeuken.
  2. Maak een kleurenpallet. Ga je voor één kleur, een tweekleurige uitstraling of een gemengde materiaalaanpak met verschillende tinten en schakeringen? Bepaal in welke keuken het altijd weer fijn is om thuis te komen en bepaal of dit tijdloos voor je is.
  3. Vergeet de keukendriehoek niet. De keukendriehoek is de driehoek tussen de gootsteen, kookplaat en koelkast. Hier ben je het meest aan het werk en daarom is het prettig als deze drie elementen zich niet ver van elkaar bevinden. Bij keukens met een goede keukendriehoek heeft de driehoek een omtrek van minimaal 3 en maximaal 8 meter.
  4. Kies de juiste verlichting. Zorg altijd voor goede werkverlichting in je keuken. Gedimd licht ziet er erg sfeervol uit, maar is niet handig tijdens het koken. Een combinatie van sfeerlicht en functioneel licht is dus een goede middenweg. Dit geldt dus ook voor functioneel licht dat te dimmen is.
  5. Over de vloer. Je denkt er misschien niet direct aan, maar de vloer kan een enorme impact hebben op de uitstraling van je nieuwe keuken. Overweeg technisch hout in plaats van natuurlijk hout, want dit is beter voor gebruik in keukens, omdat het niet zal uitzetten of inkrimpen zoals natuurlijk hout. Stenen tegels zien er geweldig uit, maar kunnen koel zijn onder je voeten. Wanneer het mogelijk is, installeer vloerverwarming om koude voeten te bestrijden.
  6. Denk aan goede ventilatie. Goede ventilatie voorkomt dat etenslucht na het koken lang blijft hangen. Bedenk wat voor ventilatie gewenst is. Kies je voor een afzuigkap aan het plafond of de wand of heb je ruimte voor een recirculatie-oplossing in de vorm van geïntegreerde afzuiging in je kookplaat? Lees in dit artikel waar je op moet letten bij aankoop van kookplaat.
  7. Kies de juiste apparatuur. Apparaten zijn een van de grootste uitgaven bij je nieuwe keuken, dus ga voor het beste binnen jouw budget én houd hierbij rekening met jouw kookgedrag. Zonde je apparatuur hebt met te weinig functies, maar ook met te veel functies die je nooit gebruikt. Miele heeft een fantastische reeks (inbouw)apparaten die zorgen voor een geweldige uitstraling in jouw keuken. Technisch innovatief en een lust voor het oog.

Succes met de aankoop van jouw droomkeuken!

Met bovenstaande aankooptips maak je de aankoop van een nieuwe keuken een stuk makkelijker.

Ben je eruit wat je wensen zijn? Maak dan een keuze op basis van deze wensen en waarbij jij een goed gevoel hebt. Succes en smakelijke gerechten verzekerd!

Er is geen keukeninspiratie gevonden voor het huidige filter gevonden