Aankooptips voor een nieuwe keuken

Het kopen van een nieuwe keuken gaat niet over één nacht ijs. Er komt stiekem best veel bij kijken en het is meestal een investering voor jaren. Logisch dus dat je hier wel goed over wilt nadenken. Wij hebben een aantal praktische zaken op een rij gezet waar je op kunt letten bij de zoektocht naar jouw droomkeuken.

Welke designstijl?

Houd je van een strakke moderne keuken, of ben je meer het klassiek-landelijke type? Bepaal van tevoren de stijl van jouw nieuwe keuken.  Lees hier wat de trends zijn van keukenstijlen op dit moment. Zoek op Internet of Pinterest naar stijlvoorbeelden, vraag online keukenbrochures op ter inspiratie en maak een moodboard voor jouw nieuwe keuken. Door plaatjes te verzamelen van kleuren, materialen, indeling, stijl et cetera krijg je een goed beeld van hoe jouw droomkeuken eruit moet komen te zien.

Bekijk de designstijlen van Miele

Ruimte en indeling

Een belangrijk uitgangspunt is de ruimte waarin de keuken wordt geplaatst. Is deze groot of klein, smal of breed, met een hoek of zonder et cetera. De ruimte bepaalt ook vaak de keukenopstelling. Je kunt bijvoorbeeld wel graag een kookeiland willen, maar als de ruimte zich daar niet voor leent, dan houdt het op. Je wilt namelijk niet dat je straks veel te weinig bewegingsruimte hebt. Kijk dus goed welke indeling het beste past bij jouw situatie.

Houd ook altijd rekening mee met voldoende kastruimte. Bedenk vooraf wat je allemaal in je keukenkastjes kwijt wilt en neem dat mee in je ontwerp. Laat ook geen ruimte onbenut, maar kies voor een oplossing waarmee je het meeste uit je keuken haalt.

Vergeet ook de werkhoogte niet! Zijn jij en/of jouw partner kleiner of groter dan gemiddeld? Pas je werkhoogte dan hierop aan. Niets is vervelender dan dat je nergens bijkomt of juist alles te laag is.

Do’s & dont’s huidige keuken

Heb je de keukenopstelling bepaald, denk dan eerst eens even aan je huidige keuken: wat werkt wel en wat werkt niet? Wat zou je in je nieuwe keuken terug willen zien en wat mag absoluut weg blijven? Misschien mis je nu kastruimte of wil je graag een grotere koelkast? Maak een wishlist, zodat je goed voorbereid op pad gaat. Houd hierbij wel altijd de indeling en ruimte in de gaten.

Tips voor een droomkeuken

Hieronder vind je nog wat extra aankooptips om te onthouden als je op zoek gaat naar een nieuwe droomkeuken.

  1. Bepaal je budget. Een nieuwe keuken kun je zo duur maken als je wilt. Het is dus aan te raden om vooraf je budget duidelijk te hebben, zodat je gericht kunt gaan zoeken. Houd in je budget ook rekening met loodgieterswerk, elektra, verlichting en dergelijke.
  2. Maak een kleurenpallet. Ga je voor één kleur, een tweekleurige uitstraling of een gemengde materiaalaanpak met verschillende tinten en schakeringen?
  3. Vergeet de keukendriehoek niet. De keukendriehoek is de driehoek tussen de gootsteen, kookplaat en koelkast. Hier ben je het meest aan het werk en daarom is het prettig als deze drie elementen zich niet ver van elkaar bevinden. Bij keukens met een goede keukendriehoek heeft de driehoek een omtrek van minimaal 3 en maximaal 8 meter.
  4. Kies de juiste verlichting. Zorg altijd voor goede werkverlichting in je keuken. Gedimd licht ziet er wel erg leuk uit, maar is niet handig tijdens het koken. Een combinatie van sfeerlicht en functioneel licht is dan ook aan te raden.
  5. Je denkt er misschien niet snel aan, maar ook de vloer kan een enorme impact hebben op de algehele uitstraling van je nieuwe keuken. Overweeg technisch hout in plaats van natuurlijk hout, want dit is beter voor keukens, omdat het niet zal uitzetten of inkrimpen zoals natuurlijk hout. Stenen tegels zien er geweldig uit, maar kunnen koel zijn onder de voeten, dus als je kunt: installeer vloerverwarming om de kou weg te nemen en koude plekken te voorkomen.
  6. Denk aan goede ventilatie. Goede ventilatie voorkomt dat etenslucht nog lang na het koken blijft hangen. Bedenk wat voor ventilatie gewenst is. Kies je voor een afzuigkap aan het plafond of de wand of heb je ruimte voor een recirculatie-oplossing in de vorm van geïntegreerde afzuiging in je kookplaat? Lees in dit artikel waar je op moet letten bij aankoop van kookplaat.
  7. Kies de juiste apparatuur. Apparaten zijn een van de grootste kostenposten in je nieuwe keuken, dus koop het beste binnen jouw budget én houd hierbij rekening met jouw kookgedrag. Het zou zonde zijn als je apparatuur koopt met te weinig functies, maar ook met te veel functies die je nooit gebruikt. Miele heeft een fantastische reeks (inbouw)apparaten die zorgen voor een toplook in jouw keuken. Technisch innovatief en een lust voor het oog. Bekijk hier het assortiment of maak voor een persoonlijk advies een afspraak.

Succes met de aankoop van jouw droomkeuken!

Met bovenstaande aankooptips maak je de aankoop van een nieuwe keuken een stuk makkelijker. Lees hier nog meer aankooptips van keuken- en interieuradviseur Coen van Gilst bij onze Premium Partner SmartDesign Keukenstudio in Maassluis.

Ben je eruit wat je wilt? Kies dan voor een winkel/merk waar jij een goed gevoel bij hebt en die jouw droomkeuken naar jouw wens kunnen realiseren. Succes!

Er is geen keukeninspiratie gevonden voor het huidige filter gevonden