Binnenkijken bij Meryam

Even voorstellen

Naam | Meryam

Over Meryam
Meryam woont samen met haar man en drie kinderen in Breda.

Vraag en antwoord

Wat een mooie keuken! Wat waren jullie eisen voor het ontwerpen van jullie droomkeuken?
De vorige keuken was flink verouderd, deze was zo’n 25 jaar oud. Toen we dit huis kochten, wisten we dan ook dat de keuken het eerste was wat eruit ging. We hadden alleen geen idee wat voor keuken we wilden. Eerst keken we of de muur eruit kon. De plek waar de keuken is, was namelijk een aparte ruimte. Door de keuken bij de woonkamer te trekken, creëerden we een grote open woonkeuken. Gelukkig was dit mogelijk. We dachten eerst aan een L-vormige keuken, maar onze voorkeur ging later toch uit naar een groot eiland. Ons vorige huis had een lang aanrecht en ik wilde er qua werkblad niet op achteruit gaan. Dit eiland is 3 meter lang en 1.80 meter breed. Ruim genoeg. Daarnaast zit het eiland vol bergruimte, zelfs bij het gedeelte waar de bar zit. En natuurlijk zit er in de wand rechts ook voldoende bergruimte en hier vind je tevens alle Miele-keukenapparatuur. Onze keuken moest ook gastvrijheid uitstralen en met de bar is dat zeker gelukt. Onze drie kinderen, vrienden en familie gaan vaak aan de bar zitten als ik kook. Zo gezellig vind ik dat.

Het is een marmerlook keuken geworden. Volgens mij was dat jouw inbreng…
Jazeker, ik wilde heel graag iets met marmer. Ik vind dat prachtig. Het mooie aan dit werkblad is dat de ‘aders’ niet alleen grijs zijn, maar ook een beetje taupe-achtig, dat maakt het warmer qua look. Maar ik heb niet alleen de keuken bedacht hoor. Mijn man koos weer die koperkleurige lampen, daar was ik zelf niet op gekomen.

“Onze keuken moest ook gastvrijheid uitstralen en met de bar is dat zeker gelukt.”

Waar komt dat barretje vandaan?
Ik bedacht de bar. Ik wilde alleen niet dat het standaard werd. Mij leek het gaaf dat de bar niet geïntegreerd werd in het werkblad, maar er iets bovenop en meer richting de woonkamer. Dat maakt het geheel meer speels en ben je meer in verbinding met de woonkamer.

Ik zie een televisie in de keuken. Een bewuste keuze?
We kozen bewust voor een televisie in de keuken, omdat ik én van kookprogramma’s hou én de kinderen hier dan gezellig kunnen zitten. In de ochtend zitten ze hier met z’n drieën op een rij, best handig ook met opruimen. Als ik kook, zitten ze vaak aan de bar televisie te kijken. Dat is gezelliger dan dat ze op de bank zitten, toch?

Wat kook je het liefst?
Van alles: Marokkaans, Italiaans, Japans en soms Nederlands, want ik hou van hachee. Dat maak ik sowieso eens per maand. Maar gekookte aardappels vind ik, als Marokkaanse, heel bijzonder! Dat maak ik dan ook graag met gehaktballen. Er zit dus zeker diversiteit in onze keuken. De inductiekookplaat en de oven gebruik ik het meest. Zo maakte ik gisteren een Marokkaanse tajine. Niet in een tajine, maar op de bakplaat van de oven met drumsticks gemarineerd met Marokkaanse kruiden (kurkuma, gember, knoflook, peter, zout, komijn en een snufje kaneel), olijfolie, paprika, aardappels en ui. Dat zette ik vijftig minuten in de oven en de laatste paar minuten deed ik er de doperwten bij. Heel gemakkelijk en ontzettend lekker. Ik moet nog leren hoe ik smaakvol kook met mijn stoomoven. Bij Miele kan ik mij als klant aanmelden voor een kookworkshop. Pas dan ga ik ermee kokkerellen. Het kokkerellen heb ik trouwens van mijn moeder, hoewel zij meer van het bakken is, zoals Marokkaanse koekjes, griesmeelcake, bananen- en appelcake. Ik ben meer van het hartige.

Waarom koos je voor een inductiekookplaat en geen gas?
Als het aan mij lag, kookte ik nu op gas, maar dat was helaas niet mogelijk met de leidingen. Ik vind op gas koken fijner, maar moet eerlijk bekennen dat ik nu ook goed kan koken met deze inductiekookplaat. Daarnaast is het ook veiliger met kinderen, omdat de plaat meteen afkoelt als de pan eraf is. Mijn zoontje Amir is bijvoorbeeld gek op koken: dan mag hij champignons snijden en in de pan gooien. Vind hij zo leuk. In deze inductiekookplaat is de afzuigkap geïntegreerd, zodat je geen lompe afzuigkap in de keuken hebt. Dat kan vaak een doorn in het oog zijn. Het fijne is ook dat je het filter heel gemakkelijk in de vaatwasser doet.

En ik zie een inbouwkoffiemachine. Gebruik je ‘m vaak?
We gebruiken ‘m de hele dag door. Je kunt er zelfs je eigen persoonlijke koffie mee maken, dat je latte macchiato bijvoorbeeld iets meer of minder melk bevat. Ik voel me net een barista, haha. Mijn eerste bak koffie drink ik pas als de kinderen naar school zijn. Dan kan ik in alle rust mijn koffie drinken. Qua inbouwapparatuur wilden we graag een oven, magnetron, koffiemachine en stoomoven. Het fijne is dat we nu een stoomoven met magnetronfunctie hebben, dat scheelt weer ruimte.

Wat zijn nog jullie wensen?
Ik wil graag nog mozaïek verwerken in de keuken als knipoog naar mijn Marokkaanse roots. Het liefst een hele wand vol! We hebben al zoveel verbouwd dit jaar dat we deze plannen uitstellen. Maar wie weet ooit.

Jullie hebben een enorme vriezer. Is dat een bewuste keuze?
Ons vorige huis had zo’n Amerikaanse koelkast en ik wilde die bergruimte graag meenemen. Deze vriezer is zelfs groter. Er zitten genoeg lades in voor extra overzicht. In de zomer zat hij vol ijsjes!

“Het fijne is dat we nu een stoomoven met magnetronfunctie hebben, dat scheelt weer ruimte.”