Waar moet je allemaal rekening houden bij de aanschaf van een nieuwe keuken?

Even voorstellen

Naam:   Coen van Gilst (52)
Beroep: keuken- en interieuradviseur

Over Coen
Coen is werkzaam bij SmartDesign Keukenstudio te Maassluis en kan je niet alleen adviseren over een nieuwe keuken, maar ook over je interieur. Zo maakt hij de perfecte combinatie tussen wonen en koken. Coens favoriete Miele producten zijn de stoomoven en koffiemachine.

Vraag en antwoord

Hoe kunnen mensen zich het beste voorbereiden op een gesprek over hun nieuwe keuken?
Het helpt als klanten van tevoren bedenken wat voor keukenstijl ze mooi vinden. Denk aan kleuren, materialen, met of zonder grepen… Het is ook fijn als er een globale keuze is gemaakt qua apparatuur. Daar beginnen we vaak mee tijdens het gesprek, omdat de apparatuur bepalend is voor hoeveel hoge kasten je nodig hebt. We vragen klanten altijd om een plattegrond van de ruimte mee te nemen. Heb je al een vloer uitgezocht, dan is een staal of typenummer handig. Ik kan de vloer dan meteen in het ontwerp tekenen.

Hoe gaat zo’n gesprek vervolgens in z’n werk?
Ik vertel eerst wie wij zijn als bedrijf, wat de klant van ons mag verwachten en wat wij van de klant verwachten. Duidelijkheid vinden wij erg belangrijk. Vervolgens inventariseer ik de wensen van de klant. Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: ‘wat vind je het belangrijkste in een keuken’, ‘hoe gebruik je de keuken’ en ‘is de keuken het centrale leefgedeelte van de woning’. We bespreken ook wat voor stijl ze mooi vinden en of ze wensen hebben in kleur, apparatuur, fronten en het werkblad. Dat doen we aan de hand van allerlei stalen voor het werkblad, de fronten en de grepen. Uiteraard komt het budget ook aan de orde. Het gebeurt steeds vaker dat ik niet alleen de keuken ontwerp, maar ook een deel van het interieur. De keuken is anno 2018 een onderdeel van het interieur en krijgt steeds meer de uitstraling van een meubel. Als alle wensen duidelijk zijn, maak ik een 3D-ontwerp. In de tweede afspraak presenteer ik het ontwerp op een groot scherm. Klanten kunnen hun nieuwe keuken dan vanuit alle hoeken bekijken en dan gaat het echt leven. Ik bespreek het ontwerp, pas waar nodig dingen aan en hoop dat ze net zo enthousiast zijn als ik!

“De keuken wordt steeds groter, multifunctioneler en luxer. Het is het hart van het huis waar volop wordt geleefd.”

Jullie maken van een bezoek aan SmartDesign Keukenstudio een echte beleving…
Op vrijdag en zaterdag staan we altijd in de keuken en demonstreren we de apparatuur. We hebben zelfs een eigen kruidentuin. We laten bijvoorbeeld zien dat je met een combi-stoomoven van Miele heel gemakkelijk dim-sum kunt maken en delen de Aziatische hapjes uit aan klanten. Liefde gaat door de maag, zeggen ze toch? Zo zien klanten hoe gemakkelijk een stoomoven is in gebruik en ik hoor vaak: ‘Dat gaat mij ook wel lukken’. We proberen mensen te inspireren met nieuwe dingen.

Welke trends signaleer je?
De keuken wordt steeds groter, multifunctioneler en luxer. Het is het hart van het huis waar volop wordt geleefd. De witte steriele keuken heeft plaats gemaakt voor een sfeervolle leefkeuken. We zien dit jaar veel warme materialen zoals hout, blauwstaal, matte kunststofsoorten en keramiek. Qua kleuren zijn warme aardetinten, diepgroen, donkerblauw, maar ook metaalkleuren zoals koper, zink en brons trendy. Daarnaast is de zwarte keuken aan een opmars bezig. Apparatuur wordt steeds luxer: op het wensenlijstje staat vaak een kookplaat met geïntegreerde afzuiging, domotica zoals Miele@home en meerdere luxe ovens, waaronder een stoomoven. Dat laatste is een hot item. Ik heb ‘m zelf thuis ook en kan in alle eerlijkheid zeggen: er is geen betere.

Welk gerecht uit de combi-stoomoven wordt bij jou thuis met gejuich ontvangen?
Ik maak graag een bavette, die ik sous-vide bereid. Het vlees wordt dan vacuüm verpakt, zodat de sappen en smaken behouden blijven. De stoomoven zet ik op 40 à 45 graden, waardoor het vlees heel langzaam gaart. Daarna schroei ik het vlees dicht op hoog vuur of een houtskooloven en snijd ik er dunne plakjes van. Een beetje peper, zout, knoflook en een goede fles wijn; meer hebben we niet nodig voor een geweldige avond.

Wat heb je verder voor keuken?
We hebben een moderne, greeploze keuken in hoogglans wit met een blad van composiet. Toen we zeven jaar geleden deze keuken kochten, woonden mijn vier kinderen nog thuis. De keuken moest gericht zijn op gebruiksgemak, snelheid, design en ruimte. We hadden plek voor één oven, dus wilde ik een oven waar ik het meeste mee kan: de combi-stoomoven van Miele. Op het werkeiland was geen plek voor een koffiezetapparaat, dus kozen we voor een inbouwkoffiemachine van Miele. Daar ben ik nog iedere dag blij mee.

Wat wordt door klanten nog wel eens vergeten in een keuken?
Verlichting is vaak een ondergeschoven kindje. In een keuken heb je zowel sfeer- als werkverlichting nodig. Ik adviseer vaak ledverlichting, omdat het onder meer energiezuinig en dimbaar is en je de kleurtemperatuur kunt verstellen. ’s Avonds heb je vooral behoefte aan warm licht, terwijl het bereiden van vlees vraagt om koel wit licht. Zo kun je goed zien of je vlees nog rood is of te snel verbrandt. Het is afhankelijk van je keuken of je beter spots kunt nemen, een strip of een andere vorm van verlichting. Het voordeel van een lichtstrip is dat je gelijkmatige verlichting over je hele aanrecht hebt. Wij kunnen zorgen dat alle keukenverlichting op elkaar is afgestemd en je geen warm en koud licht door elkaar hebt.

“Op het wensenlijstje staat vaak een kookplaat met geïntegreerde afzuiging, domotica zoals Miele@home en meerdere luxe ovens.”

 

De keuken is gekocht bij onze Premium Partner SmartDesign Keukenstudio te Maassluis

Mozartlaan 334
3144 NH MAASSLUIS
010-5920200

Bezoek website