Handige tips om jouw droomkeuken te ontwerpen

Ga je naar een keukendealer? Voorafgaand aan je bezoek is het slim om thuis al wat research te doen. Zo haal je het meeste uit het bezoek. Zaken die je vooraf kunt overwegen: type apparaten, indeling kasten, soort werkblad en bijvoorbeeld ook al de verlichting. We geven je graag een aantal tips.

Wat werkt wel en niet in je huidige keuken

 

Om te beginnen, bedenk wat wel en niet werkt in je huidige keuken. Maak een lijst van wat je wel en niet bevalt. Erger je je dagelijks aan het gebrek aan bergruimte, staan de apparaten te ver uit elkaar, moet je een stukje lopen van de kraan naar de stoomoven of koffiemachine, mis je ergens een lichtbron of heb je extra werkruimte nodig? Maak een lijst van wat je wel en niet bevalt aan je huidige keuken. Dat is al een geweldige start.

Maak een moodboard

 

Vervolgens kun je je afvragen, welk design en welke stijl het beste bij jouw persoonlijkheid, lifestyle en huis passen. Houd je van een strak design, greeploze meubels of geef je de voorkeur aan roestvrij staal? Misschien houd je meer van industrieel design of van een design in twee kleuren met een kookeiland. Als je eenmaal een idee hebt van de sfeer, die je wil creëren, kun je online zoeken naar voorbeelden van de keuken, die jij wil hebben. Kijk op Miele Nederland (mielenederland) – Profiel | Pinterest, waar je zo veel ideeën en inspirerende keukens vindt, ruim voldoende om die creatieve sappen te laten stromen.

Welke materialen vind je mooi voor de deurpanelen, het aanrechtblad en de achterwand van de keuken? En zijn ze praktisch? Zijn ze makkelijk schoon te maken? Hoe gevoelig zijn ze voor vet en krassen? En kijk naar de belijning van de kasten, lopen die mooi naast elkaar door.

Maak op Pinterest je eigen moodboard. Maar je kunt ook een moodboard maken van knipsels uit bladen en brochures en deze aanvullen met monsters en stalen van verf, behang, vloerbedekking en stoffen. Bij de meeste webwinkels kun je monsters krijgen. Zo’n collage van stijlen, kleuren, stoffen en andere materialen, die jou aanspreken, geeft je snel een goed beeld van hoe jij wil, dat je droomkeuken eruitziet. Dit is zo nuttig voor elke keukenontwerper. De designstijlen van Miele: een lust voor het oog | Miele

Tips voor het ontwerpen van de perfecte keuken

Maak een budget – inclusief 10% voor onvoorziene kosten – en vergeet niet, dat een deel daarvan bedoeld is voor elektra, loodgieter, installatie, tegelen en bijkomende werkzaamheden evenals voor de keuken zelf.

Denk na over kleurpatronen. Wil je alles in een kleur, in twee kleuren of wil je een mix van materialen met verschillende schakeringen en tinten.

Maak een lichtplan. Bekijk hoeveel daglicht je hebt in de keuken. Houd rekening met verlichting die ervoor moet zorgen dat je de apparaten goed kunt bedienen, ook in de avond.

Apparaten behoren tot de grootste investeringen in je nieuwe keuken. Je gebruikt de apparaten dagelijks, dus zorg ervoor dat je apparatuur uitzoekt die bij jou past. Miele heeft een hele reeks inbouwapparaten, die de ruimte een strakke uitstraling geven en tegelijkertijd gebruik maken van de nieuwste technologie op het gebied van koken en het bewaren van levensmiddelen.

Bedenk wat voor type kok jij bent: houd je meer van gemak? Let je veel op gezondheid? Of wil je je meer een chef-kok voelen in eigen huis? Of heb je elke week hetzelfde op tafel staan?

Bedenk welke gerechten je graag kookt. Bak je veel? Of maak je veel vegetarische gerechten? Of ben je meer van het braden? Als je weet welke gerechten je vaak maakt, kun je veel makkelijker kiezen welke apparatuur bij je past.

 

Hoeveel ruimte/plekken heb je voor de apparatuur? Bij Miele zien we dat de meeste mensen plek hebben voor twee apparaten, ingebouwd in de wand. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, je kunt kiezen voor een stoomoven en oven met magnetron of een stoomoven met ovenfunctie. Zoek een combinatie die bij jou past.

Kies je voor stoomoven/combi of koffieautomaat zonder vaste wateraansluiting plaats ze dan, indien mogelijk, dicht bij de kraan. Anders loop je steeds heen en weer om een reservoir te vullen of te legen.

Zorg ervoor dat je als je bijvoorbeeld kiest voor stomen dat er een plateau in de buurt is om je stoomovenpannen, nadat je ze uit het apparaat gehaald hebt, op te zetten. Een stoomovenpan is namelijk vochtig en heet.

 

Kies je voor een kookplaat met afzuiging en recirculatie denk dan goed na waar de recirculatiebox in de plint geplaatst wordt. Plaats deze niet direct onder de kookplaat, anders blaast de lucht tegen je benen terwijl je staat te koken.

Houd rekening met de plinthoogte, zeker als je kiest voor een kookplaat met afzuiging, maar ook met de hoogte van je keuken.

Stel jezelf de vraag hoe je op dit moment jouw koelkast/vriezer gebruikt. Hoe vaak doe je boodschappen? Of bestel je jouw boodschappen, wat betekent dat je één keer per week een hele volle koelkast hebt. Ga je één keer per week naar de markt, dan wil je zo lang mogelijk genieten van je groenten. Met ProFresh kun je ervoor zorgen dat de groente vers blijft.

Plaats de koelkast zo, dat de zon niet de hele tijd op de koelkast schijnt.

Wat vind je fijn aan de vaatwasser die je nu hebt? Heb je liever een mandje of een besteklade? Heb je vaak veel afwas dan kun je ook kiezen voor een XXL-vaatwasser.

De vloer is ook zo’n element, dat een geweldige impact heeft op de totale uitstraling van je nieuwe keuken. Overweeg om een vloer van gelaagd materiaal, zoals MDF, Multiplex of Triplex te nemen en niet van massief hout. Dat is beter voor de keuken, omdat het niet uitzet of samentrekt zoals hout.

 

Advies op afstand

Steeds meer keukendealers geven advies op afstand, kijk op de website van jouw favoriete dealer om te zien wat de mogelijkheden zijn, zo kun je bijvoorbeeld een online videogesprek hebben via Zoom of Teams.

Bij Miele kun je je ook inschrijven voor een online stoomdemonstratie. Hier krijg je uitleg over stomen met Miele en kun je kijken of dat bij jouw lifestyle past. Ook kun je live al je vragen stellen aan een Miele chef. Online Demonstratie Stomen (miele.nl)

Wil je liever dat iemand je meeneemt door ons Experience Center? Dan kan dit ook op afstand. Onze adviseurs beantwoorden al jouw vragen over huishoudelijke apparatuur en laten de apparatuur zien zodat jij exact kunt zien wat onze apparaten kunnen. Maak dan een afspraak in Amsterdam of Vianen.

Of blader door onze digitale brochure Instructievideo’s en Handleidingen| Miele voor meer inspiratie.

 

 

 

 

Kom langs

In de Miele Experience Centers kun je al onze apparaten bekijken, workshops volgen en kookdemonstraties ervaren. Kom langs voor inspiratie of deskundig advies.

Lees meer

Naar de webshop

Bestel en gemakkelijk snel accessoires, reinigings- of onderhoudsproducten voor je apparaat via de online Shop.

Lees meer