Binnenkijken bij Linda

Even voorstellen

Naam | Linda

Over Linda
Linda woont net drie weekjes in haar nieuwbouwappartement in Utrecht. De keuken was de eerste ruimte in huis die af was. Dat moest ook wel, want Linda staat elke dag te kokkerellen in haar keuken. Maar, zoals ze zelf zegt, het koken moet doordeweeks niet te veel tijd kosten. Haar keuken is compact, maar voorzien van alle gemakken. En drie keer raden waar haar afzuigkap én koelkast zitten…

Vraag en antwoord

Met wat voor gedachte heb je deze keuken laten ontwerpen?
Ik hou van strakke lijnen in huis en niet te veel poespas. Rust in huis past echt bij mij. Een strakke keuken was voor mij dan ook een vereiste. Helemaal omdat dit een open keuken is en ik deze ruimte mooi wil laten aansluiten op de woonkamer. De keukenapparatuur en -kastjes wilde ik zo strak mogelijk laten afwerken. De koel-vriescombinatie zit bijvoorbeeld weggewerkt in de muur. Wat je niet ziet, is dat hierachter een berging schuilt. Een stuk hiervan offerde ik op, maar gelukkig bleef er ruimte genoeg over. Greeploze kastjes waren ook een vereiste. Ik vind greepjes te onrustig in een keuken. Nu oogt alles heel sereen.

 

Kun je iets over je afzuigkap vertellen?
Je ziet ‘m niet, maar hij is er wél. De afzuigkap zit netjes verwerkt in de inductiekookplaat. Ik wilde geen standaard afzuigkap, omdat deze altijd overduidelijk aanwezig is in een keuken. Nu is hij mooi weggewerkt, net als veel andere dingen in de keuken.

 

“Je kunt veel meer met een kleinere ruimte dan je denkt.”

 

Ben je een beetje van het kokkerellen?
Ik vind het heel leuk om te doen, maar doordeweeks na een lange dag werken moet het koken niet te lang duren. Dan is de stoomoven voor mij echt perfect. Ik bereid er eigenlijk alles mee, zoals groenten, maar bijvoorbeeld ook pasta, rijst en zelfs vlees en vis. Kip met groenten is na zeven minuten al klaar. Ideaal voor als je doordeweeks druk bent, maar toch lekker en vooral ook gezond wilt koken. Ik kook elke dag vers en in het weekend pak ik meer uit met wokken en grillen en gebruik ik de inductiekookplaat wat meer. Wanneer ik eten over heb, kan ik het langer bewaren in deze koel-vriescombinatie. Ik verbaas me er echt over dat kliekjes na 1,5 week nog vers zijn. En hij geeft een piepje als hij te lang open staat. Best handig!

Nu je zo enthousiast bent over de stoomoven, gebruik je die andere oven dan nog wel?
Jazeker, want soms vind ik ook het heerlijk om mijn groenten te grillen. Dat is weer eens wat anders dan stomen. Maar eerlijk gezegd gebruik ik de stoomoven altijd doordeweeks en de inductiekookplaat en de oven in het weekend. Het koken met de stoomoven is ook heel makkelijk, want tussendoor hoef je helemaal niets te doen of andere pannen in de gaten te houden. Wat ook handig is aan de stoomoven, is dat hij werkt met een timer. ‘s Ochtends doe ik er mijn havermout in en als ik onder de douche vandaan kom, is mijn ontbijt klaar.

Wat vind jij het meest belangrijk aan de keuken?
Het design moet mooi zijn en dus ook van de keukenapparatuur. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de apparaten makkelijk te bedienen en goed schoon te maken zijn.

Heb je zelf tips voor iedereen die nu op zoek is naar een droomkeuken?
Een tip is om te kijken hoe je nu kookt en wat je kunt missen in de keuken. Bekijk het hele plaatje: kook of bak je juist veel? En gebruik je die magnetron eigenlijk wel? Ik zie vaak om mij heen dat mensen toch voor een magnetron kiezen, maar deze nooit gebruiken. Zonde! Als je deze gewoon weg laat, hou je ruimte over om op te bergen of voor een ander apparaat. Nog een tip is om meer out of the box te denken. Deze keuken is best compact, maar door meer weg te werken in muren creëerde ik toch voldoende ruimte. Dat had ik zelf niet eerder kunnen bedenken, maar toen ik mij er wat meer in verdiepte vond ik het wel erg leuk. Je kunt veel meer met een kleinere ruimte dan je denkt. Slim dingen wegwerken is dan ook mijn laatste tip.

Wat was je eerste indruk toen de keuken af was?
Ik vond het heel erg spannend, omdat je een keuken uitkiest vanaf een aantal staaltjes. “Als dit maar mooi wordt”, spookte de hele tijd door mijn hoofd. Ik was dan ook de hele dag thuis om een oogje in het zeil te houden. Toen de keuken eenmaal klaar was, viel alle spanning van mij af. Wat was het mooi! Maar toen de vloer er een paar dagen later in ging, klopte het plaatje pas écht.

Waarom heb je gekozen voor koper in je keukenstyling?
Omdat mijn keuken wit is, miste ik een beetje kleur. Dat wordt al wel meer door de cactussen, maar toch wilde ik nog iets extra’s qua kleur. Koper heb ik altijd al mooi gevonden en vind ik dus ook goed uitkomen in deze keuken. Ik vind het een mooi accent geven. Ik ga wel proberen om meer met okergeel te werken. Dat vind ik prachtig staan met koper.

Wat staat er nog op je wensenlijstje?
De keuken is redelijk af. Daar heb ik niets meer te wensen. Nu moet de woonkamer nog worden afgemaakt, zodat beide ruimtes echt goed bij elkaar passen. Ik wil ook wel wat meer werken met planten in de keuken. Het gedeelte boven de stoomoven en oven is een leuk hoekje om meer mee te doen bijvoorbeeld.

Wat kook je het liefst in de stoomoven?
Mijn favoriet is zalm met asperges. Dat eet ik de laatste tijd heel veel, zelfs meerdere keren per week! Als ik snel iets klaar wil maken, kook ik kip met kruiden en pasta met een roomsausje en broccoli. Op de inductiekookplaat bak ik het liefst een biefstukje.

 

 

 

Je hebt vogelhuisjes in de keuken staan. Wat heb jij met huisjes?
Ik vind vogeltjes gewoon heel erg leuk. Ik groeide vroeger op met een tuin vol vogels. Mijn moeder maakt keramische vogelhuisjes en deze exemplaren zijn dan ook van haar. Ze hebben iets knus. Ik hou ervan om een beetje de natuur naar binnen te brengen.

“Nu ik kook met de stoomoven heb ik helemaal niet zoveel pannen nodig.”

 

Waarom koos je niet voor bovenkastjes?
Ook dat was een bewuste keuze. Ik vind het niet mooi, helemaal met een open keuken. Daarnaast vond ik bovenkastjes ook niet mooi uitkomen met mijn halfhoge kastenwand, waar nu de stoomoven en oven in zitten. Ik vind het ruimtelijker zonder bovenkastjes en qua ruimte heb ik genoeg aan mijn berging. Nu ik veel kook met de stoomoven heb ik ook helemaal niet zoveel pannen nodig, dus die extra kastjes mis ik gelukkig niet.