Spic & Span:Keuken deel 2

In het eerste deel van het Spic & Span Keukenblog hebben we de vaatwasser, koffiemachine en koelkast eens grondig onder handen genomen. Maar je keuken bestaat natuurlijk uit meer dan dat. Nu is het tijd voor de volgende stap: het reinigen van de (stoom-/bak)oven, kookplaat, (combi)magnetron en afzuigkap. Daarna mag je ontspannen, beloofd!

Een goed begin

Naast het schoonmaken van je keukenapparatuur, is het ook geen overbodige luxe om je keukenkastjes mee te nemen in je schoonmaakwoede. Maak eerst alle kasten leeg en gooi alles weg wat je niet meer gebruikt en/of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zuig dan de kastjes uit met je stofzuiger (bijvoorbeeld met de handige reliëfborstel of kierenzuiger van Miele) en sop vervolgens de kastjes uit met een antibacterieel schoonmaakmiddel.

Reinigen stoom- en/of bakoven

We hoeven je vast niet te vertellen dat een schone oven belangrijk is voor goede voedselhygiëne. Regelmatig reinigen is dus aan te raden. Hieronder zie je een aantal aanwijzingen op het gebied van ovens met zelfreinigende functies. Wel zo slim en handig!

 

Eerste hulp bij onderhoud

Om jaar in, jaar uit te kunnen genieten van de topprestaties van jouw Miele apparaten is onderhoud noodzakelijk.
In deze onderhoudsgids staan de belangrijkste onderhoudsproducten voor elk apparaat vermeld.

Ontdek al onze reinigingsproducten

Pyrolyse en PyroFit

Een oven met een zelfreinigende pyrolysefunctie bespaart tijd; hiermee maak je jouw oven eenvoudig binnen een oogwenk schoon. Bij de pyrolytische zelfreiniging verwarmt de oven zich tot boven 400 graden. Hierdoor vallen alle etensresten als as uit elkaar en kunnen ze makkelijk worden opgeveegd. Agressieve reinigingsmiddelen én urenlange poetsbeurten zijn dus mooi verleden tijd.

Miele heeft ook ovens met unieke PyroFit accessoires. Deze accessoires zoals geleiderails, bak- en braadroosters en FlexiClip telescopische rails kunnen bij deze ovens gewoon in de oven blijven en met de pyrolysefunctie worden gereinigd.

Beschik je niet over een oven met pyrolysefunctie, dan kun je het beste alle voedselresten meteen verwijderen na het bakken en/of stomen. Dan zijn ze namelijk nog warm en makkelijker te verwijderen. Wacht wel even tot de oven voldoende is afgekoeld, je wilt jezelf natuurlijk niet verbranden! Gebruik een warme, vochtige doek met een beetje afwasmiddel en verwijder voedsel of vet. Let op dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en maak de oven goed droog. Veeg ook altijd voedsel of vet van de deurdichting om te voorkomen dat deze beschadigd raakt.

HydroClean

Een oven die zichzelf reinigt bijna net als een vaatwasser. Het klinkt als toekomstmuziek, maar die toekomst haal je zo in huis met een combi-stoomoven met de functie HydroClean. In een hiervoor speciaal bestemd programma voeg je geschikt reinigingsmiddel toe en verwijdert de oven moeiteloos aangekoekte etensresten of vetspetters. Aan het eind van het programma wordt het gebruikte water via het putje onderin de oven uit de ovenruimte verwijderd, mét al het vuil.

De oven schoonmaken is niet het leukste taakje, maar wordt zo wel héél gemakkelijk.

Klik hier als je nieuwsgierig bent naar combi-stoomovens met HydroClean.

Miele reinigingsmiddelen voor je oven

Miele beschikt over handige reinigingsmiddelen om jouw oven weer spic & span te krijgen. Hardnekkige vlekken verwijder je eenvoudig met Miele ovenreiniger. Spuit dit in de oven, wacht een paar minuten en verwijder de voedselresten en vet met een vochtige doek. Veeg plateaus en roosters na elk gebruik af en laat ingebrande vlekken in een sopje weken. Daarna verwijder je ze met een schuursponsje. Krachtig, makkelijk én hygiënisch.

Tip: spuit geen schoonmaakmiddel in de ventilator of ventilatiekanalen! Dit kan niet verwijderd worden en daardoor zorgen voor een sterke geur in de oven.

Reinigen magnetron

Heb je een magnetron? Voor ingebrande voedselresten verhit je zo’n twee tot drie minuten een kopje water in de magnetron, totdat het begint te koken. De stoom die hierbij ontstaat maakt etensresten zachter, waarna je de binnenkant met een vochtige doek en wat afwasmiddel kunt schoonmaken. Losse voedselresten zijn met een doek eenvoudig te verwijderen. Vergeet ook niet om regelmatig de deurdichting schoon te maken!

Tip: Door een kopje water met citroensap in de magnetron te plaatsen en enkele minuten te verhitten, kun je etensgeuren neutraliseren.

Reinigen kookplaat

Om hygiënisch te blijven koken, is het belangrijk dat ook je kookplaat schoon blijft. Laat de kookplaat afkoelen en gebruik het juiste gereedschap. Miele Glaskeramiek en RVS-reiniger is perfect voor het reinigen van jouw kookplaat. Het verwijdert vet, ingebrande etensresten en watervlekken. Na gebruik is jouw kookplaat weer als nieuw! Ook handig is de glasschraper van Miele, waarmee je echt hardnekkige vlekken van je glaskookplaat schraapt. (Let op: niet geschikt voor RVS-kookplaten!)

Heb je een kookplaat met werkbladafzuiging (KMDA) en wil je deze reinigen? Klik dan hier voor een video met handige tips. Wanneer je een inductiekookplaat van Miele hebt, dan vind je hieronder een handige video.

 

Reinig je kookplaat

Reinigen afzuigkap

De afzuigkap wordt meestal niet zo vaak gereinigd als de kookplaat, maar wist je dat vetresten en stofdeeltjes zich tijdens en na het koken op de buitenkant van je afzuigkap nestelen? Daarom adviseren we om de afzuigkap na iedere kookbeurt af te nemen met een schoonmaakdoek en schoonmaakmiddel.

Filter schoonmaken en/of vervangen

Ook erg belangrijk: het regelmatig reinigen en/of vervangen van de filters. Meestal zijn deze goed te reinigen in de vaatwasser of met een metaalontvetter. Miele afzuigkappen zijn uitgerust met één of meerdere roestvrijstalen vetfilters die bestaan uit maar liefst 10 lagen. De filters zijn door het snelkliksysteem makkelijk te verwijderen en kunnen in de vaatwasser worden gereinigd. Helpt schoonmaken niet meer? Dan is het filter toe aan vervanging.

Tip: het rode led-lampje op de Miele afzuigkap geeft automatisch aan wanneer het vetfilter of het actief koolstoffilter verzadigd is. Maak het filter dan zo snel mogelijk schoon of vervang dit door een nieuw filter.

Ontdek alle filters

Let op: gewone koolstoffilters kun je niet schoonmaken, maar moet je ieder half jaar vervangen. 

Eerste hulp bij onderhoud

Om jaar in, jaar uit te kunnen genieten van de topprestaties van jouw Miele apparaten is onderhoud noodzakelijk.
In deze onderhoudsgids staan de belangrijkste onderhoudsproducten voor elk apparaat vermeld.

Ontdek al onze reinigingsproducten