In het eerste deel van het Spic & Span Keukenblog hebben we de vaatwasser, koffiemachine en koelkast eens grondig onder handen genomen. Maar je keuken bestaat natuurlijk uit meer dan dat. Nu is het tijd voor de volgende stap: het reinigen van de (stoom-/bak)oven, kookplaat, (combi)magnetron en afzuigkap.
Naast het schoonmaken van je keukenapparatuur, is het ook geen overbodige luxe om eens in de zoveel tijd je keukenkastjes mee te nemen in je schoonmaakwoede. Maak dan eerst alle kasten leeg en gooi alles weg wat je niet meer gebruikt en/of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zuig dan eerst de kastjes uit met je stofzuiger (bijvoorbeeld met de handige reliëfborstel of kierenzuiger van Miele) en sop vervolgens de kastjes uit met een antibacterieel schoonmaakmiddel.
We hoeven je vast niet te vertellen dat een schone oven een must is. Regelmatig reinigen is dan ook aan te raden.
Met een oven met een zelfreinigende pyrolysefunctie bespaar je tijd en maak je je oven eenvoudig schoon. Bij de pyrolytische zelfreiniging verwarmt de oven zich tot boven 400 graden. Hierdoor vallen alle etensresten als as uit elkaar en kunnen ze makkelijk opgeveegd worden. Handig! Agressieve reinigingsmiddelen én urenlange poetsbeurten zijn dus voortaan verleden tijd.
Miele heeft ook ovens met unieke PyroFit accessoires. Deze accessoires zoals geleiderails, bak- en braadroosters en FlexiClip telescopische rails kunnen bij deze ovens gewoon in de oven blijven en met de pyrolysefunctie worden gereinigd.
Beschik je niet over een oven met pyrolysefunctie, dan kun je het beste alle voedselresten meteen verwijderen na het bakken en/of stomen. Dan zijn ze namelijk nog warm en makkelijker te verwijderen. Wacht wel even tot de oven voldoende is afgekoeld, je wilt jezelf natuurlijk niet verbranden! Gebruik een warme, vochtige doek met een beetje afwasmiddel en verwijder voedsel of vet. Let op dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en maak de oven goed droog. Veeg ook altijd voedsel of vet van de deurdichting om te voorkomen dat deze beschadigd raakt.
Miele beschikt over handige reinigingsmiddelen om jouw oven weer spic & span te krijgen. Hardnekkige vlekken verwijder je eenvoudig met Miele ovenreiniger. Spuit dit in de oven, wacht een paar minuten en verwijder de voedselresten en vet met een vochtige doek. Veeg plateaus en roosters na elk gebruik af en laat ingebrande vlekken in een sopje weken. Daarna verwijder je ze met een schuursponsje.
Tip: spuit geen schoonmaakmiddel in de ventilator of ventilatiekanalen! Dit kan niet verwijderd worden en daardoor zorgen voor een sterke geur in de oven.
Heb je een magnetron? Voor ingebrande voedselresten verhit je zo’n twee tot drie minuten een kopje water in de magnetron, totdat het begint te koken. Door de stoom die dan ontstaat, worden de restjes zachter, waarna je de binnenkant met een vochtige doek en wat afwasmiddel kunt schoonmaken. Losse voedselresten zijn met een doek eenvoudig te verwijderen. Vergeet ook hier niet regelmatig de deurdichting schoon te maken!
Tip: door een kopje water met citroensap in de magnetron te plaatsen en enkele minuten te verhitten, kun je etensgeuren neutraliseren.
Om hygiënisch te blijven koken, is het belangrijk dat ook je kookplaat schoon blijft. Miele Glaskeramiek en RVS-reiniger is perfect voor het reinigen van jouw kookplaat. Het verwijdert vet, ingebrande etensresten en watervlekken. Na gebruik is jouw kookplaat weer als nieuw! Ook handig is de glasschraper van Miele, waarmee je echt hardnekkige vlekken van je glaskookplaat schraapt. (Let op: niet geschikt voor RVS-kookplaten!)
De afzuigkap wordt meestal niet zo vaak gereinigd als de kookplaat, maar wist je dat vetresten en stofdeeltjes zich tijdens en na het koken op de buitenkant van je afzuigkap nestelen? Daarom adviseren we om de afzuigkap na iedere kookbeurt af te nemen met een schoonmaakdoek en schoonmaakmiddel.
Wat ook belangrijk is, is het regelmatig reinigen en/of vervangen van de filters. Meestal zijn deze goed te reinigen in de vaatwasser of met een metaalontvetter. Miele afzuigkappen zijn uitgerust met één of meerdere roestvrijstalen vetfilters die bestaan uit maar liefst 10 lagen. De filters zijn door het snelkliksysteem makkelijk te verwijderen en kunnen in de vaatwasser worden schoongemaakt. Helpt schoonmaken niet meer? Dan is de filter toe aan vervanging.
Tip: het rode led-lampje op de Miele afzuigkap geeft automatisch aan wanneer het vetfilter of het actief koolstoffilter verzadigd is. Maak het filter dan zo snel mogelijk schoon of vervang deze voor een nieuwe.
Let op: gewone koolstoffilters kun je niet schoonmaken, maar moet je ieder half jaar vervangen.
De woonkamer is een van de kamers in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Daarom is het ook zo fijn als deze ruimte schoon en fris is. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en je woonkamer weer spic & span te maken. Met onze schoonmaaktips weet je zeker dat je niets vergeet én is de klus binnen korte tijd geklaard.
Is het is tijd voor een grondige schoonmaak? Met onze tips helpen we je bij het schoonmaken en opruimen. Deze week gaan we aan de slag in de badkamer en laten we alles weer glimmen!
Is het is tijd voor een grondige schoonmaak? Met onze tips helpen we je bij het schoonmaken en opruimen. Deze week gaan we aan de slag in de keuken en we beginnen met de vaatwasser, de koelkast en de koffiemachine.
Is het tijd voor een grondige schoonmaak in huis? Met tips helpen we je bij het schoonmaken en opruimen. In dit artikel gaan we aan de slag in de slaapkamer en maken we de radiatoren, kast, het bed en beddengoed en gordijnen schoon.