Binnenkijken bij Menno

Even voorstellen

Naam | Menno

Over Menno
Menno werkt bij een groot mediabedrijf. Hij woont samen met zijn vrouw Astrid en hun twee zoons Mats en Stijn in een zelfbouwwoning in Amsterdam.

Vraag en antwoord

Jullie keuken is ruim zes meter lang en staat midden in jullie woonkamer. Wat gaaf!
Als je uit eten gaat, zie je de koks vaak aan het werk. De keuken is een wezenlijk onderdeel van een restaurant geworden. Dat wilden wij thuis ook. Oké, je moet er een beetje een opgeruimd type voor zijn, maar dat zijn wij beiden van nature. Als ik kook gebruik ik een apart bakje voor afval en de vuile vaat gaat meteen de vaatwasser in. De keuken is voor ons het hart van het huis. Het moest een meubel worden net zoals een kast of een bank, maar het ontwerp moest niet té aanwezig worden. Vandaar dat we bijvoorbeeld geen bovenkastjes hebben en de keuken strak en wit is. Het aanrechtblad van roestvrijstaal is ongeveer vijf meter lang en met de kasten voor de oven en de koelkast erbij kom je uit op een keuken van ruim zes meter. Die lengte maakt het mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te koken, bijvoorbeeld samen met onze zoons. Dat is zo leuk. Met feestjes gebruiken we de hoek van de keuken wel eens als buffet, waar we allerlei gerechten neerzetten voor onze gasten. Op roestvrijstaal zie je vingers snel zitten, maar een doekje eroverheen en het is weer schoon. Het materiaal is praktisch, hygiënisch en strak. De spiegel in de hoek van de keuken vinden we een mooi detail. Het zorgt voor nog meer diepte.

“We maken regelmatig Marokkaanse kip met groenten en gedroogde abrikozen uit de stoomoven. Met de stoomfunctie maken we het gerecht extra smeuïg.”

Jullie wonen nu ruim een jaar in dit huis aan de IJburgbaai. Jullie waren het er meteen over eens dat er Miele-apparatuur in de nieuwe keuken moest komen. Hoe kwam dat zo?
In ons vorige huis was ook alle keukenapparatuur van Miele. De kwaliteit is uitstekend en het ziet er esthetisch gezien prachtig uit. We hebben daar tien jaar gewoond en na al die tijd werkte de apparatuur nog steeds uitstekend. De combi-stoomoven gebruikten we toen al veel, dus die wilden we graag weer in onze nieuwe keuken. Daarnaast hebben we voor een inductiekookplaat, DownDraft-afzuigkap, vaatwasser, vriezer en koelkast met een IceMaker gekozen. Inderdaad, allemaal van Miele.

Bekijk keukenapparatuur

Wat maken jullie allemaal in de combi-stoomoven?
Met de combi-stoomoven kun je bijna alle gerechten maken. De combinatie van hete lucht en stomen is een uitkomst. Groente en rijst bereiden we altijd in de stoomoven. Toen we hier kwamen wonen, hebben we een grote ovenschaal gekocht. We maken regelmatig Marokkaanse kip met groenten en gedroogde abrikozen uit de stoomoven. Met de stoomfunctie maken we het gerecht extra smeuïg. Rijst kookten we eerst altijd in een pan, maar nu bereiden we dat ook in de stoomoven. Veel lekkerder! Als we groenten uit de oven eten, maken we er vaak een groentedip van koriander, cashewnoten, citroen, kurkuma en yoghurt bij. We koken veel volgens recept. De gerechten van Jamie Oliver vinden we lekker en we voelen ons goed bij het oermensdieet van Paleo. Je eet dan veel groenten, vlees, vis, fruit en noten en weinig zetmeel, koolhydraten en zuivel. Als we leftovers hebben zoals venkel en zalm, google ik vaak even naar een lekker recept met deze ingrediënten. Onze oudste zoon heeft een bijbaan in de keuken van een bekend restaurant in Amsterdam en hij kookt ook steeds vaker voor ons. Zijn specialiteit? Hamburgers met saus van gekarameliseerde uien en Mexicaanse wraps met groenten en zelfgemaakte guacamole. Hmm!

“De vaatwasser en de koelkast openen we door middel van het systeem Knock2open. Het werkt perfect: na twee klopjes op de deur gaat deze automatisch open.”

Wat fijn dat jullie zo enthousiast zijn over de combi-stoomoven. Geldt dat ook voor de inductiekookplaat?
Eigenlijk heb je met een stoomoven bijna geen kookplaat meer nodig, maar we zouden ‘m niet willen missen. We gebruiken de kookplaat vooral voor het maken van sauzen en om te wokken. Een van onze favoriete recepten uit het Paleodieet is Chinese kip met gember en honing, dat je klaarmaakt in de wok. Wat we heel handig vinden, is dat je meerdere kookzones kunt combineren tot één grote pit. Ideaal als je voor meerdere mensen kookt.

Kun jij genieten van apparatuur met mooie technologie?
Enorm! Het is fantastisch hoe de afzuigkap omhoog komt uit het blad. Als je ‘m niet gebruikt, is ‘ie onzichtbaar. De vaatwasser en de koelkast openen we door middel van het systeem Knock2open. Het werkt perfect: na twee klopjes op de deur gaat deze automatisch open. Als je de koelkast per ongeluk open laat staan, gaat ‘ie na een paar seconden vanzelf dicht. De vaatwasser is van binnen heel mooi verlicht. Het is heel praktisch als je ’s avonds de vuile borden en pannen inruimt. De schone vaat blinkt je ‘s ochtends tegemoet, dat is echt een cadeau. Het is de investering dik waard, want je geniet er elke dag van. De hele familie is fan van de IceMaker in de koelkast. Met ijsblokjes wordt een limonade een stuk lekkerder. In het weekend maken we ook wel eens cocktails. Afgelopen zomer hebben we een fles gin meegenomen uit St. Ives (Cornwall), waar we op vakantie waren. Het voormalige vissersdorp staat bekend om z’n zelfgestookte gin. Daar maken we dan thuis weer gin-tonics mee.

Bekijk keukenapparatuur