Een perfect kerstdiner begint met de juist voorbereiding

Hoe zorg je voor een subliem kerstdiner waarbij alles tot in de puntjes is voorbereid? De decembermaand is een periode van ontspanning en samenzijn, maar tegelijk ook een van extra stress. Wie vrienden en familie heeft uitgenodigd voor een kerstdiner wil natuurlijk zijn of haar beste gerechten op tafel toveren. Een goede voorbereiding is de helft van het plezier en zorgt ervoor dat je ontspannen in de keuken staat op het moment suprême. Maar hoe bewaar je je kalmte als de temperatuur in de keuken hoog kan oplopen? Onze instructie-chef Mark geeft je tips om te kunnen schitteren in de keuken tijdens de feestdagen en hoe jij het beste jouw kerstdiner kunt voorbereiden!

Een goede voorbereiding is key

Zoals dat eigenlijk voor alles geldt, is een goede voorbereiding, ook voor het kerstdiner, de beste start die je kunt hebben. Traditiegetrouw is het de laatste dagen voor kerst topdrukte in de winkels en supermarkten en hoe gezellig het sfeertje ook is, zorgt het vaak alleen maar voor onnodige stress. Vervolgens moet je dan in je haast meteen door naar de keuken.

Cliché maar waar, “de beste diners beginnen met een goede voorbereiding”, vertelt Mark Willemse, instructie-chef bij het Miele Culinary Institute. In de professionele keukenwereld wordt dit mise en place genoemd. Haal je ingrediënten dus al eerder in huis, zodat je kunt proefkoken en zeker weet dat je alles in huis hebt voor het ‘echte’ kerstdiner. “Laat het niet op het laatste moment aankomen, maar bereid de gerechten zo goed en ver mogelijk voor. Begin 2 tot 3 dagen van tevoren met koken, want zo voorkom je stress in de keuken en kun je nog tijdig schakelen mocht iets niet naar wens verlopen.” Daarnaast kan jouw Miele apparatuur je helpen het kerstdiner perfect te voorbereiden.

Oefening baart kookkunst

Tijdens de feestdagen willen veel mensen graag iets bijzonders op tafel zetten. Hartstikke spannend en leuk, maar op dit soort dagen voer je de druk op jezelf wel erg op als je één of meerdere gerechten van je diner nooit eerder hebt gemaakt. Het lijkt voor de hand liggend, maar oefen het gerecht dat je wilt maken dus vóór de feestdagen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. “Kerst is natuurlijk het perfecte moment om te koop te lopen met jouw fantastische kookkunsten aan familie en vrienden. Een sappige kalkoen of een perfecte beef Wellington zijn heerlijke maar geen alledaagse gerechten. Door het gerecht vooraf een keer te oefenen haal je voor jezelf de kritieke punten uit een recept en raak je bekend met het gerecht”, vertelt Mark. Oefening baart kunst, zeker als het om kookkunst aankomt! 

Klaarstomen voor het kerstdiner

Een kooktechniek die in de gemiddelde Nederlandse keuken wat minder bekend is, is sous-vide koken. Je bereidt maaltijden door langzame garing onder vacuüm. Je kunt hiervoor de vacumeerlade gebruiken, maar wist je dat je met een Miele stoomoven ook sous-vide kunt koken? “Met sous-vide worden producten behoedzaam gegaard onder vacuüm wat zorgt voor perfecte textuur en de mogelijkheid om smaken toe te voegen. Sous-vide is perfect wanneer je gerechten wil voorbereiden.” Zo kun je bijvoorbeeld perfect gegaarde eendenborst van tevoren maken, zodat je deze tijdens het diner alleen hoeft op te warmen. Dat scheelt niet alleen stress, maar is ook nog eens een stuk gezelliger omdat je tijdens het diner bij je gezelschap kunt blijven zitten. 

Warmhouden ≠ doorgaren

Tijdens het braden van een stuk vlees zorgt een bratometer dat jouw vlees niet te ver doorgaart. “Door vlees te garen met de bratometer zorg je voor de perfecte garing. Dit geeft rust en controle tijdens jouw kerstdiner.” Je hebt een heerlijk stuk vlees bereid, maar het is nog geen tijd om dit meteen uit te serveren. Wat doe je als je het gerecht warm wilt houden zonder het uit te laten drogen? “Verwijder de bratometer en zet de oven op dezelfde temperatuur die je hebt ingesteld als kerntemperatuur, zo houd je het vlees warm zonder doorgaren.” 

Warme borden = tijd winnen

Een warm bord geeft niet alleen extra genot tijdens het diner, het helpt je ook wat tijd te winnen tijdens de voorbereiding. Mark vertelt: “Gebruik de ‘servies verwarmen’-stand in de oven of, als je die hebt, de gourmet-warmhoudlade om je servies voor te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat je gerechten niet afkoelen wanneer je het op een koud bord legt en geeft jou als thuis-chef net een beetje extra tijd om jouw gerecht tot een waar kunstwerk te maken.”

Bedenk vooraf de tafelopmaak

Bepaal vooraf of je de tafel vol zet met gerechten die je met elkaar deelt of dat je kiest voor opgemaakte borden. De eerste optie is het makkelijkst en geeft meer rust in de keuken. De tweede optie vergt meer voorbereiding vooraf maar ziet er wel chiquer uit. “Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je ervoor zorgen dat je alle componenten per gerecht klaarzet. Je maakt zo gemakkelijk elk gerecht af. Doe het samen, gebruik je tafelgenoten als keukenbrigade! Zo heb je je gerecht sneller en gemakkelijker op tafel.”

Keep it simple

De beste gerechten schitteren vaak door eenvoud. Maak het jezelf niet te moeilijk en laat de lekkerste ingrediënten mooi uitkomen door er zo min mogelijk opsmuk aan toe te voegen. De verleiding is groot om met kerst helemaal los te gaan, maar onthoud: less is more!  

Inspiratie nodig voor het kerstdiner? Bekijk onze recepten.

Een subliem kerstdiner begint ook met de juiste accessoires in jouw keuken.

Ontdek de beste accessoires