De perfecte voorbereiding van het kerstdiner

De decembermaand is een periode van ontspanning en samenzijn. Wie vrienden en familie heeft uitgenodigd voor een kerstdiner wil natuurlijk zijn of haar beste keukenprestaties neerzetten. Een goede voorbereiding is de helft van het plezier en zorgt ervoor dat je ontspannen in de keuken staat op het moment suprême. Maar hoe bewaar je je kalmte als de temperaturen in de keuken oplopen? We vroegen onze instructiechef Mark naar tips om te kunnen schitteren in de keuken tijdens de feestdagen.

 

Een goede voorbereiding is key

Zoals dat eigenlijk voor alles geldt, is een goede voorbereiding voor het kerstdiner ook de beste start die je kunt hebben. Traditiegetrouw is het topdrukte in de winkels en supermarkten de laatste dagen voor kerst en dat zorgt alleen maar voor extra onnodige stress. Vervolgens moet je dan meteen door in de keuken. “De beste diners beginnen met een goede voorbereiding”, vertelt Mark. In de keuken wordt dit mise en place genoemd. Haal je ingrediënten dus al eerder in huis, zodat je kunt proefkoken en zeker weet dat je alles in huis hebt voor het ‘echte’ kerstdiner. “Laat het niet op het laatste moment aankomen, maar bereid de gerechten zo goed en ver mogelijk voor. Begin 2 tot 3 dagen van tevoren met koken, want zo voorkom je gestress in de keuken en kun je nog tijdig schakelen.” Jouw Miele apparatuur kan je helpen bij de perfecte voorbereiding. 

Kerst is niet het moment om uit te proberen

Tijdens de feestdagen willen veel mensen graag iets bijzonders op tafel zetten. Hartstikke spannend en leuk, maar op dit soort dagen voer je de druk op jezelf wel erg op als je één of meerdere gerechten van je diner nooit eerder hebt gemaakt. Het lijkt voor de hand liggend, maar oefen het gerecht dat je wilt maken dus vóór de feestdagen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. “Kerst is natuurlijk het perfecte moment om jouw kookkunsten te demonstreren aan familie en vrienden. Een sappige kalkoen of een perfecte beef Wellington zijn heerlijke maar geen alledaagse gerechten. Door het gerecht vooraf een keer te oefenen haal je voor jezelf de kritieke punten uit een recept en raak je bekend met het gerecht”, vertelt Mark. Oefening baart kunst! 

De stoomoven helpt je met de voorbereiding

Een kooktechniek die in de gemiddelde Nederlandse keuken wat minder bekend is, is sous-vide koken. Je bereidt maaltijden door langzame garing in vacuüm. Je kunt hiervoor de vacumeerlade gebruiken, maar wist je dat je met een Miele stoomoven ook sous-vide kunt koken? “Met sous-vide worden producten behoedzaam gegaard in een vacuüm wat zorgt voor perfecte textuur en de mogelijkheid om smaken toe te voegen. Sous-vide is perfect wanneer je gerechten wilt voorbereiden.” Zo kun je bijvoorbeeld perfect gegaarde eendenborst voorbereiden, zodat je deze tijdens het diner alleen warm hoeft te maken. Dat scheelt niet alleen stress, maar is ook nog eens gezelliger, omdat je bij je gezelschap kunt blijven zitten. 

Warmhouden zonder doorgaren

Tijdens het braden van een stuk vlees helpt het je een bratometer te gebruiken. “Door vlees te garen met de bratometer zorg je voor de perfecte garing. Dit geeft rust en controle tijdens jouw kerstdiner.” Je hebt een heerlijk stuk vlees bereid, maar het is nog geen tijd om dit meteen uit te serveren. Wat doe je als je het gerecht warm wilt houden zonder het uit te laten drogen? “Verwijder de bratometer en zet de oven op dezelfde temperatuur die je hebt ingesteld als kerntemperatuur, zo houd je het vlees warm zonder doorgaren.” 

Win tijd met warme borden

Een warm bord geeft niet alleen extra genot tijdens het diner, het helpt je ook wat tijd te winnen tijdens de voorbereiding. Mark vertelt: “Gebruik de ‘servies verwarmen’-stand in de oven of, als je die hebt, de gourmet-warmhoudlade om je servies voor te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat je gerechten niet afkoelen op het bord en geeft jou als thuischef net een beetje extra tijd om jouw gerecht tot een waar kunstwerk te maken.”

Bedenk vooraf de tafelopmaak

Bepaal vooraf of je de tafel vol zet met gerechten die je met elkaar deelt of dat je kiest voor opgemaakte borden. De eerste optie is het makkelijkst en geeft meer rust in de keuken. De tweede optie vergt meer voorbereiding vooraf. “Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je ervoor zorgen dat je alle componenten per gerecht klaarzet. Je maakt zo gemakkelijk elk gerecht af. Doe het samen, gebruik je tafelgenoten als keukenbrigade! Zo heb je je gerecht sneller en gemakkelijker op tafel.”

Keep it simple

De beste gerechten schitteren vaak door hun eenvoud. Maak het jezelf niet te moeilijk en laat de lekkerste ingrediënten mooi uitkomen door er zo min mogelijk opsmuk aan toe te voegen. De verleiding is groot om met kerst helemaal los te gaan, maar onthoud: less is more!  

Inspiratie nodig voor het kerstdiner? Bekijk onze recepten.