Aan de slag met de oven? Met deze 5 tips zit je gebakken

Of je nou een heteluchtoven, gasoven, elektrische oven of combimagnetron gebruikt, af en toe gaat er weleens iets mis. Daarom geven we je een aantal handige tips en adviezen, zodat jouw baksels een succes worden én blijven.

Tip 1: onthoud de juiste instellingen
De ene oven is de andere niet. Het verschil tussen een gasoven en heteluchtoven is bijvoorbeeld behoorlijk groot. Houd daarom rekening met de oveninstellingen als je iets bakt en volg niet klakkeloos het recept. De handleiding van je oven kan een goede bron van informatie zijn, maar noteer tijdens het bakken ook eens op welke stand jouw taart of cake het lekkerst wordt.

Tip 2: geef je baksels de tijd
Merk je dat jouw baksels vaak uitdrogen of zelfs aanbranden en openscheuren? Een van de meest voorkomende redenen hiervan is een te hoge temperatuur. Stel in dat soort gevallen een lagere baktemperatuur in (zo’n 5-10 graden koeler) en laat je baksel wat langer in de oven staan. Wordt je cake of taart nu op sommige plekken té gaar? Zorg er dan voor dat je het deeg of de beslagmix gelijkmatiger verdeelt. Gebruik je een heteluchtoven, dan bak je bij voorkeur altijd op een wat lagere temperatuur. Deze ovens zijn qua warmte namelijk een stuk intensiever.

Tip 3: houd de ovendeur dicht
Een ingezakte quiche of taart is vaak het gevolg van een ongeduldige kok. Als je de ovendeur tussentijds opendoet, daalt de temperatuur enorm. Het gevolg is dat het beslag inzakt of minder goed rijst. Ook wordt de baktijd hierdoor langer, waardoor uitdroging op de loer ligt. Houd daarom gedurende het bakken de ovendeur zoveel mogelijk dicht. Controleer pas of je baksel gaar is tegen het eind van de geplande baktijd. Miele-ovens hebben om deze reden dus ook een elektrische temperatuurregeling. Hierdoor blijft de temperatuur in de oven zeer constant en zijn de resultaten van je baksels zo perfect mogelijk.

Tip 4: kies de juiste bakvorm
Als je aan het bakken gaat, kun je uit verschillende bakvormen kiezen. Die zijn er in verschillende materialen en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Zo is blik een handig materiaal, maar verbranden baksels sneller als je ze in een blikken bakvorm op hoge temperatuur bakt. Een keramische bakvorm verspreidt de ovenwarmte heel gelijkmatig. Je baksels zullen hierin dus zeer gelijkmatig garen. Ze zijn daarom vooral handig voor quiches, ovenschotels of hartige taarten. Wil je een makkelijke bakvorm die aanbranden voorkomt en de hitte goed verspreidt? Kies dan voor een siliconen bakvorm. Maar let op: vanwege de slappe rand is een siliconen bakvorm minder handig als je een taart bakt. Een rvs springvorm is dan meer geschikt.

Tip 5: maak je oven regelmatig schoon
Een no-brainer, zou je denken. Maar veel mensen maken hun oven niet of slechts sporadisch schoon. Dat is best onhygiënisch, maar het heeft ook invloed op de kwaliteit van je baksels. Kruimels of druppels op de bodem van je oven gaan tijdens het bakken namelijk al snel roken. Dit kan ervoor zorgen dat je oven oververhit raakt of dat je baksels een aangebrande bijsmaak krijgen. Wil je je apparatuur moeiteloos schoonhouden? Gebruik dan regelmatig een ovenreiniger. Dit is een veilig schoonmaakmiddel dat vetresten binnen een mum van tijd oplost. Dan kun jij snel weer verder met bakken!