Binnenkijken bij Eric

Even voorstellen

Naam | Eric

Over Eric
Eric is directeur bij een technische groothandel. Hij woont samen met zijn vrouw Karin en hun twee zoons in een twee-onder-een-kapwoning uit 1998 in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Vraag en antwoord

Wat hebben jullie een mooie keuken! Lavazwarte fronten, een blad van keramiek, Miele-apparatuur… Prachtig!
Dankjewel, we zijn er erg blij mee! Na vier jaar in de keuken van de vorige bewoners te hebben gekookt, was het tijd voor wat nieuws. We wilden een keuken die bij ons én het huis past. We zijn bij verschillende keukenzaken geweest, maar bij de een werden we gepusht om zo snel mogelijk een beslissing te nemen en bij de ander kwamen ze met een keukenopstelling die ons niet aansprak. Bij SmartDesign Keukenstudio kregen we wél een goed gevoel. Onze keukenadviseur Katalin Juhasz begeleidde ons bij het zoekproces en ze dacht met ons mee. We zijn een aantal keren terug geweest en voelden ons elke keer welkom. Katalin kwam met het idee voor een keuken met drie elementen: een kookeiland, een lang en extra diep aanrechtblad onder het raam en een kast voor de apparatuur. Met deze indeling was nog geen enkele andere keukenadviseur gekomen. De keuken oogt speels en ruimtelijk, precies waar we naar op zoek waren.

“Een leuke bijkomstigheid van de stoomoven is dat je geen zout meer hoeft toe te voegen aan je gerechten. Je eten is dus niet alleen veel lekkerder, het is nog gezonder ook!”

Wat waren jullie wensen voor de nieuwe keuken?
We waren er snel over uit dat onze nieuwe keuken donker moest worden. We vinden zwart tijdloos en het past bij ons strakke interieur. Verder misten we in onze vorige keuken werkruimte. Bij het bereiden van meerdere gangen kwam ik namelijk altijd in de knoop. Nu hebben we een aanrechtblad van bijna vier meter breed én een groot kookeiland. Het werkblad van het kookeiland is 120 cm diep en heeft aan één kant een bar. We gebruiken de keuken nog maar kort, maar we merken nu al dat onze kinderen en visite er gezellig blijven hangen. We wilden een zo dun mogelijk aanrechtblad, passend bij het strakke design van de keuken. Het werd een elegant keukenblad van keramiek met een betonlook en daar ben ik heel blij mee.

Jullie wilden niet meer koken op gas. Hoe bevalt de TwoInOne-inductiekookplaat met geïntegreerde werkbladafzuiging van Miele?
We wilden van gas af vanwege het milieu. Ik vond de pitten ook erg onhandig met schoonmaken. In ons vorige huis hadden we al inductie en dat beviel goed. We gebruiken de inductiekookplaat vooral om vlees te braden, sauzen te maken en pannenkoeken te bakken. De geïntegreerde werkbladafzuiging werkt perfect. Etensluchtjes na het koken zijn hier niet aan de orde. Het apparaat geeft zelf aan wanneer het koolstoffilter schoongemaakt moet worden. Even in de vaatwasser en het filter is weer schoon. Zo handig!

Eén apparaat mocht absoluut niet ontbreken in jullie nieuwe keuken. Een… stoomoven!
Ik hou erg van experimenteren en wilde een nieuwe bereidingstechniek aan de keuken toevoegen. En daar heb ik geen spijt van! De stoomoven is echt een aanwinst. Ik heb de gebruiksaanwijzing niet gelezen, ik ben gewoon op de knoppen gaan drukken. Je hebt praktische automatische menu’s voor het bereiden van groenten, vlees en vis. Karin zei laatst nog: ‘Zelfs voor een digibeet als ik, is de stoomoven gebruiksvriendelijk’. Het eerste gerecht dat ik maakte waren asperges met zalm. Heerlijk! Het is een kwestie van de instructies van het apparaat volgen en je hebt in no time een smaakvol menu voor je neus. We bereiden vooral groenten en vis in de stoomoven. Er zit zoveel meer smaak aan. Een leuke bijkomstigheid is dat je geen zout meer hoeft toe te voegen, dus het is nog gezonder ook. Gisteren heb ik kabeljauw met spek, mozzarella, basilicum en tomaat gemaakt in de stoomoven. We aten er een puree van pompoen en winterpeen bij en een frietje. Daar hebben we met z’n allen goed van gesmuld!

“De inductiekookplaat gebruiken we vooral om vlees te braden, sauzen te maken en pannenkoeken te bakken. De geïntegreerde werkbladafzuiging werkt perfect. Etensluchtjes na het koken zijn hier niet aan de orde.”

Een wens van Karin was een grote oven. Waarom?
Vroeger hadden we een oven in de keuken en een klein oventje in de garage. Het oventje in de garage kwam vooral van pas als we veel gasten hadden, maar handig was het niet. We liepen op onze eigen feestjes de hele tijd heen en weer tussen de keuken en de garage. De stoppen sloegen ook regelmatig door, omdat we te weinig elektriciteitsgroepen hadden. Vandaar Karins wens voor één grote oven, waar je meerdere gerechten tegelijk in kunt bereiden. Inmiddels is er ook een nieuwe groepenkast aangelegd. Waar we trouwens ook heel blij mee zijn: onze Miele-vaatwasser met besteklade. Je houdt veel ruimte over in je vaatwasser en het bestek wordt veel beter schoon. De vaatwasser uitruimen gaat nu een stuk sneller. We kunnen het iedereen aanraden!

Waar doe je inspiratie op voor nieuwe gerechten?
Ik kan erg genieten van de serie Chef’s Table op Netflix. De passie van die koks, daar word ik door geïnspireerd. Een van de afleveringen die me is bijgebleven ging over de Franse kok Alain Passard. Hij kookt alleen met groenten en gebruikt verschillende bereidingstechnieken. Zijn gerechten zijn ware smaaksensaties. Groenten eten we over het algemeen omdat ze gezond zijn, maar het is ook onwijs lekker als je het goed klaarmaakt. Door deze serie kom ik zelf ook weer op ideeën en duik ik de keuken in om te experimenteren. Ik heb overigens niet de illusie dat ik ooit zo goed word, haha!

 

 

De keuken is gekocht bij onze Premium Partner SmartDesign Keukenstudio te Maassluis

Mozartlaan 334
3144 NH MAASSLUIS
010-5920200

Bezoek website