Spic & Span | De badkamer

Spic & Span |  De badkamer

De badkamer schoonmaken. Van weinig mensen een hobby. Met onze schoonmaaktips is dit klusje in een mum van tijd geklaard. We gaan de slag in de badkamer en, als je deze hebt, je washok. Want een ruimte waarin je jezelf en/of je kleding schoonmaakt, moet zelf ook wel spic & span zijn!

Sanitair

Sanitair schoonmaken doe je het beste met een zachte doek, zeem of spons. Gebruik altijd milde schoonmaakmiddelen en check hierbij of ze geschikt zijn voor het te reinigen materiaal. Laat schuurmiddelen, schuursponsjes en staalwol vooral in de kast liggen, want hierbij kun je je sanitair onherstelbaar beschadigen!

Maak na het reinigen altijd alle oppervlakken goed droog. Blijven er druppels achter, dan kan dit bijvoorbeeld schade toebrengen aan kitranden en tegels (schimmel- en kalkvorming). Gebruik ook liever geen microvezeldoekjes bij je schoonmaak, want deze bevatten vaak kleine schuurdeeltjes en dat kan krassen veroorzaken. Bleekmiddel kan ook leiden tot blijvende vlekken, dus let daar ook op!

Badkamermeubel

Je badkamermeubel kun je gewoon schoonmaken met een zachte doek en bijvoorbeeld wat allesreiniger. Maak ook de binnenkant van je lades geregeld schoon. Vooral in de badkamer worden er veel kleinere dingen in de lades gegooid, denk aan sieraden, haarspelden et cetera. Aangezien hier ook huid en haar aan kan zitten, is het belangrijk om ook die lades mee te nemen in je grote schoonmaak. Haal de lades leeg, zuig ze uit met de stofzuiger, maak het daarna nog even schoon met een vochtige doek en droog na met een droge doek.

Fun Fact: wist je dat Miele de eerste leverancier van huishoudelijke apparatuur is die 3D-accessoires levert? Met het unieke 3D4U maken wij het voor mensen met een 3D-printer mogelijk om deze zélf thuis uit te printen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘valuables separator’ waarmee je zorgeloos die badkamerlades uitzuigt? Stof verdwijnt, maar kleinere deeltjes, zoals bijvoorbeeld je oorbel die nog in de lade is achtergebleven, blijven achter. Ideaal! Je leest meer over deze exclusieve service op miele.com.

 

Wasmachine en droger

We beginnen bij de wasmachine. Want ook deze moet regelmatig gereinigd worden. In het apparaat kunnen zich namelijk vuil, vet en wasmiddelresten ophopen, vooral als je vaak op lage temperaturen wast.  Dit is niet alleen slecht voor het wasresultaat, maar het is ook onhygiënisch. Draai je 1x per week een was op 60 graden (bijvoorbeeld hand- en theedoeken, schoonmaakdoeken of beddengoed), dan houd je je trommel al schoon. Een wasbeurt op 90 graden met een lege trommel of slechts een paar oude doeken kan ook helpen.

Kies voor een grondige reiniging het programma ‘Machine reinigen’ (als dit op je wasmachine zit). Dit programma werkt met een hoge temperatuur en hoger waterpeil, waardoor optimale hygiëne wordt gegarandeerd. Een perfecte aanvulling hierop is de Miele IntenseClean machinereiniger. IntenseClean is perfect voor een goede en grondige reiniging van je wasmachine. Door de hoge temperatuur en desinfecterende ingrediënten van deze reiniger verdwijnen ziektekiemen als sneeuw voor de zon, vooral in de afvoersystemen van volautomatische wasmachines.

Ben je lekker op dreef, reinig dan ook de afvoerzeven en de wasmiddellade, zoals in de gebruiksaanwijzing van je apparaat wordt omschreven. Maak daarna ook de buitenkant van de wasmachine even schoon en droog de rubberen rand goed af. Maak ook het bedieningspaneel schoon met een vochtige doek. Droog daarna alles nog even met een zachte doek.

Tip: gebruik geen oplosmiddelhoudende reinigingsmiddelen, schuurmiddelen, glas- of allesreinigers. Deze kunnen namelijk kunststof oppervlakken en andere onderdelen beschadigen.

Ook voor je droger is het van belang dat je deze goed schoonhoudt. Maak daarom altijd meteen na een droogbeurt de pluizenfilter schoon. Deze raakt namelijk snel verstopt, waardoor je was minder fris kan gaan ruiken én er meer energie wordt verbruikt.

Handdoeken

Er is bijna niets zo fijn als de geur van frisgewassen handdoeken. Dat vinden we bij Miele ook. Naast dat het lekker is om je met een zachte handdoek af te drogen, is het ook nog eens goed voor je huid. Een zachte handdoek voorkomt namelijk huidirritatie. Was je handdoeken dan ook met beleid!

Iedere keer dat je je afdroogt, komen er dode huidcellen in je handdoek terecht. In een vochtige omgeving zoals de badkamer kan dit een broedplaats voor ziektekiemen worden.

En dat wil je natuurlijk niet! Het is daarom belangrijk dat je je handdoek minstens 1x per week vervangt en wast, maar nog beter is het om dit na 3-5x gebruiken te doen. Hang je handdoek na gebruik ook uitgestrekt op, zodat deze goed kan opdrogen.

Neem na het wassen de handdoeken zo snel mogelijk uit de wasmachine. Zo voorkom je muffe geurtjes. Als je ze na een wasbeurt in de droger stopt, worden ze én nog zachter én worden eventuele achtergebleven ziektekiemen verwijdert. Het resultaat: heerlijk frisse en zachte handdoeken!

In onze shop vind je heerlijk geurend wasmiddel en wasverzachter. Verkrijgbaar als vloeibaar wasmiddel, poeder en caps die te gebruiken zijn met Miele CapDosing: je plaatst de cap gewoon in het vak voor wasverzachter en de wasmachine doseert vervolgens de inhoud van de caps automatisch op het optimale moment. Handig!

Schoonmaakdoekjes

Heb je naast je handdoeken ook theedoeken of schoonmaakdoekjes en sponjes die aan een wasbeurt toe zijn? Ook die kun je wassen op 60 graden. Let wel: kies dan geen eco-programma, maar een regulier 60 graden-wasprogramma. Deze schoonmaakdoeken kunnen gewoon bij andere was.

Badmat

Ook je badmat kan wel eens een opfrisbeurt gebruiken soms. Deze kun je ook wassen op 60 graden en kan gewoon bij de handdoeken. Dit is juist goed, want hierdoor voorkom je onbalans in de trommel. Controleer sowieso altijd het maximale gewicht dat voor jouw wasmachine is toegestaan, zodat het apparaat niet te zwaar beladen wordt.

Overige badkameraccessoires

Badkameraccessoires zoals tandenborstelhouders, zeepbakjes en drinkbekers blijven ook niet eeuwig schoon. Doe deze dan ook regelmatig even in de vaatwasser (als het materiaal dit toelaat) of spoel ze grondig af met water en schoonmaakmiddel.