Spic & Span | De keuken

Spic & Span |  De keuken #1

Het is tijd voor een grondige schoonmaak. Met onze tips helpen we je bij het schoonmaken en opruimen. Deze week gaan we aan de slag in de keuken en we beginnen met de vaatwasser, de koelkast en de koffiemachine.

Vaatwasser

Reinig je vaatwasser met een reinigingsmiddel, zo voorkom je dat deze gaat stinken. Voor een hygiënisch schone vaat kun je bijvoorbeeld Miele IntenseClean gebruiken. Dit middel verwijdert aanslag, bacteriën en vetresten. Zorg dat de machine leeg is wanneer je het reinigingsmiddel gebruikt.

Maak ook het filter, de deurrubbers en de sproeiarmen schoon. Net als alle vaatwassers is ook jouw apparaat voorzien van een filter die voorkomt dat er vuil in de pomp komt. Haal deze uit je afwasmachine, spoel af onder de kraan en verwijder met een afwasborstel alle resten. Het compartiment maak je eenvoudig schoon met een zachte spons. Ook in de deurrubbers van je vaatwasser kan vuil zich ophopen. Dit kan je gewoon schoonmaken met een vochtige schoonmaakdoek. Wrijf daarna met een droge doek alles na. Controleer ook even of de sproeiarmen schoon zijn. In de gaatjes kunnen etensresten achterblijven. Je kunt de meeste armen losdraaien en de filters doorprikken met bijvoorbeeld een satéprikker. Daarna nog even afspoelen, terugplaatsen en ze kunnen er weer even tegenaan!

Tip: zet de vaatwasser wekelijks op de heetste stand om bacteriën geen kans te geven.

Koffiemachine

Om verzekerd te blijven van lekkerste koffie moet jouw koffieapparaat geregeld gereinigd worden. Bovendien is regelmatig reinigen ook uit hygiënisch oogpunt een must om zo geur- en schimmelvorming te voorkomen. We beginnen met de opvangschaal. Spoel de opvangschaal af met het heet water of afwasmiddel of doe deze in de vaatwasser. Maak de contacten en tussenruimten goed schoon en droog de schaal daarna goed af. Neem ook de ruimte onder de schaal goed af met een vochtige doek. En schuif de schaal weer terug in de machine.

Reinig ook het bonenreservoir. Koffiebonen bevatten vetten die aanslag op de wanden van de bonenreservoirs kunnen vormen, waardoor de doorstroming van de koffiebonen kan worden beperkt. Het reservoir kun je schoonmaken met een zachte doek. Wij adviseren je de deksels van de bonenreservoirs handmatig met warm water en wat afwasmiddel te reinigen. Droog de deksels goed af voordat je de bonenreservoirs ermee afdekt. Zo voorkom je dat de bonen blijven plakken.

Tip: gebruik een stofzuiger om achtergebleven koffieresten in de koffieautomaat zelf te verwijderen.

Gebruik je dagelijks de melkkan? En wist je dat je het beste wekelijks het filtersysteem moet reining. Kijk dan in dit blog hoe je dit kan reinigen.

Koelkasten en vriezers

Maak eerst je koelkast en vriezer leeg. Controleer daarna de houdbaarheidsdata en kijk of verpakkingen beschadigd of gescheurd zijn. Gooi alles, wat over de houdbaarheidsdatum heen is, weg en als je de rest teruglegt, leg dan nieuwere levensmiddelen achteraan of onderop zodat je oudere levensmiddelen eerder zult opmaken.

Koelkast

Begin met de koelkast. Neem alle levensmiddelen eruit en gebruik ice packs of een koelbox om bijvoorbeeld vers vlees te bewaren tijdens het schoonmaken. Verwijder de plateaus, de deurvakken en groenteladen en was deze af in een warm sopje. Gebruik een beetje afwasmiddel en een vochtige doek om voedselresten te verwijderen. Het kan zijn dat de afvoeropening achterin de koelkast verstopt is. Je kunt de opening schoonmaken met een flessenborstel en warm sopje. Veeg alle nattigheid af met een schone doek, droog de plateaus, deurvakken en laden af en zet ze weer in de koelkast. Leg dan de levensmiddelen weer in de koelkast.

Vriezer

De laden van de vriezer kun je een voor een schoonmaken, zodat de levensmiddelen in de vriezer kunnen blijven liggen. Of leg diepvriesproducten in de koelkast, als je de vriezer even snel schoonmaakt. Maak de laden schoon met een warm sopje en gebruik een doekje om alle kruimels en andere voedselresten te verwijderen. Droog de laden goed af, voordat je ze weer in de vriezer plaatst, om te voorkomen, dat het water in de laden bevriest. Veeg eerst de binnenkant van de vriezer af, zodat je zeker weet dat alles superschoon is.

Bewaar op de juiste plek

Nu alles weer heerlijk schoon is kan je alle levensmiddelen weer in de koelkast leggen. Om de vers- en houdbaarheid van je gekoelde producten te verlengen en daardoor minder weg te gooien, is het belangrijk dat je ze op de juiste plek bewaart. De temperatuur van je koelkast verschilt namelijk van niveau tot niveau. Maar waar hoort wat? In dit blog leggen we het je uit.

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw Miele apparaten is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Bekijk onze reinigingsproducten