8 tips om wol te wassen

1. Gebruik fijnwasmiddel

Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die de wol weer superzacht maken. Het wasmiddel heeft ook vezelbeschermers tegen vervilten en kleurbeschermers voor heldere kleuren.
WoolCare-fijnwasmiddel

2. Stop niet te veel wol in één wasmachine

Wol heeft voldoende ruimte nodig om in de trommel rond te draaien. Zorg er daarom voor dat je niet te veel wol in één wasmachine stopt. Eén tot twee kilogram is het maximum.

3. Kies het programma voor de zwakste vezel

Als er in het etiket van een kledingstuk staat dat het zowel katoen als wol bevat, dan kies je voor het wasprogramma voor de zwakste vezel. Bijvoorbeeld: bevat de trui 80% katoen en 20% wol, kies dan toch voor het wolprogramma.

4. Het toerental 1.200 tpm voor wol

Dat klinkt als best snel, maar wol neemt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te maken. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft, kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.

5. Was wol in de wasmachine en niet met de hand

Ook als het kledingetiket het symbool ‘handwas’ vermeldt, dan kan je toch beter de wol in de wasmachine wassen. Door met de hand te wassen ga je al snel kneden waardoor je de vezels kunt beschadigen. Het wasprogramma voor wol op de machine behandelt de wol heel zorgvuldig.

6. Was wol niet op een koud programma

Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.

7. Droog de wol voor in de droger

Heeft jouw droger een speciaal wolprogramma, dan kun je hier de wol al een beetje voordrogen. De veerkracht van de fijne wolvezels wordt zo hersteld en je kledingstuk voelt na het drogen weer heerlijk zacht aan. Daarna laat je de wol horizontaal verder aan de lucht drogen op een handdoek. De handdoek slorpt het overtollige water op en door het kledingstuk vlak te drogen behoudt het mooi zijn vorm.

8. Niet strijken

Meestal hoeft wol niet te worden gestreken. Wil je dit toch doen? Houd dan het strijkijzer enkele centimeters boven het kledingstuk. Op die manier gaan de vezels weer mooi rechtop staan en druk je ze niet plat.

Vlekken in je kleding? Bekijk dan onze vlekkenwijzer voor hoe je deze vlek uit je kleding krijgt.

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw wasmachine is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Bekijk onze reinigingsproducten