Vlekken in je kleding? Zo verwijder je ze!

Kaarsvet, bloed, modder, hars, kauwgom… Allemaal zorgen ze voor lastige vlekken in je wasgoed. Maar hoe krijg je deze eruit? Is je wasgoed voorgoed verpest of is er nog hoop? De Miele Vlekkenwijzer helpt je om alle vlekken weer uit je kleding te verwijderen! Wij lichten hier alvast een tipje van de sluier op.

Wat er ook gebeurt. Als je vlekken hebt, hou hier dan met het te kiezen wasprogramma rekening mee. Was het kledingstuk bijvoorbeeld met een voor- en hoofdwasprogramma. Doseer 1/3 van het wasmiddel in bakje I voor de voorwas en 2/3 in bakje II voor de hoofdwas. Volg het waslabel nauwkeurig, en indien toegestaan, overweeg een iets warmere temperatuur bij dergelijke hardnekkige vlekken en zware bevuiling.

Heb je een Miele wasmachine die gekoppeld is met de Miele app? Kijk dan eens in de app bij de vlekkenhulp, zodat je meteen de juiste wasbehandeling selecteert. Of raadpleeg onderstaande instructies.

Buitenspeelvlekken

Iedere ouder kent het wel; je kind speelt heerlijk buiten, maar komt thuis met een broek vol grasplekken, een trui vol harsvlekken en modderige sokken. En nu? Niet getreurd, ook deze hardnekkige vlekken zijn te verwijderen!

  • Hars: dé tip: leg eerst wat ijs op de hars. Dan krab je de vlek er makkelijker af. Gebruik daarna wat alcohol, (zeep)spiritus of terpentijnolie. Zuig het mengsel met vloeipapier op. Oude harsvlekken kun je het beste eerst even weken met boter. Krab de opgeloste hars vervolgens met een mes voorzichtig af en verwijder de restanten met zeepspiritus. Alsof er niks gebeurd is!
  • Modder: gebruik voor het verwijderen van modder een zachte borstel. Bij vettige kleigrond kun je de kleding insmeren met ossengalzeep. Ook een nachtje weken in koud water helpt.
  • Gras: als eerste: behandel de grasvlek NIET met water! Dan wordt het namelijk alleen maar moeilijker om de vlek te verwijderen. Breng eerst verdunde ammoniak of citroensap op de vlek aan en was de kleding daarna op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Ook bij andere hardnekkige vlekken weet de Miele Vlekkenwijzer raad. Zo vind je handige oplossingen voor kauwgom, bloed, kaarsvet, vet en rode wijn. Vlekken waar we allemaal wel eens mee te maken hebben (gehad).

  • Kauwgom: leg kleding met een kauwgomvlek even in de vriezer of leg ijsblokjes op de plek. Zo wordt de kauwgom weer hard en kun je deze makkelijker afkrabben of afborstelen.
  • Bloed: onthoud het volgende ezelsbruggetje. Bloed? Spoed! Spoel de vlek dus direct met overvloedig koud water om zoveel mogelijk bloed te verwijderen. Vermijd warm water, want daardoor kan het bloed juist stollen.
  • Rode wijn: tegen rode wijn helpt witte wijn, dat is bij de meesten wel bekend. Maar ook sherry of zuivere alcohol verwijderen de vlek voor 100%. Maar het állerbeste middel is en blijft een ruime hoeveelheid zout. Behandel de vlek in ieder geval zo snel mogelijk. Tegen achtergebleven sporen van rode wijn helpen verdunde ammonia of (zeep)spiritus. Rode wijnvlekken kunnen ook behandeld worden met een bleekmiddel.

TIP: Let erop dat fluweel en zijde niet met zout of witte wijn behandeld mogen worden. Gebruik hiervoor dan mais- of aardappelmeel.

  • Kaarsvet: wist je dat je kaarsvet heel makkelijk verwijdert met een strijkijzer? Bij kleurloos kaarsvet kras je eerst de ergste resten weg. Leg de stof daarna tussen vloei- of keukenpapier en strijk op een lage temperatuur van binnen naar buiten over het kaarsvet. Vervang het papier een paar keer en voilà, de vlek is weg! Vlekken van gekleurd kaarsvet kun je kort in het vriesvak leggen en daarna voorzichtig afkrabben. Blijven er dan nog restjes achter, dan kun je die behandelen zoals vetvlekken.
  • Vet: meestal is een beetje wasmiddel of een warm sopje en een wasbeurt in de machine al voldoende om een vetvlek te verwijderen. Gebruik dan wel vloeibaar wasmiddel, dit maakt nl korte metten met vet. Is de vlek na de wasbeurt nog niet weg, probeer het dan eens met water en huishoudsoda, of wrijf de vlek in met zeep en was zo heet mogelijk.

 

TIP: Sommige van onze wasmachines zijn voorzien van een speciale wasfunctie Vlekken.  Deze machines passen het programmaverloop aan de gekozen vlek(ken) aan en zorgen voor effectieve vlekverwijdering! In onze webshop zie je welke wasmachines dit zijn.

Miele Caps booster

Speciaal voor de meest hardnekkige vlekken is er Miele Caps Booster, een vlekkenverwijderaar met het hoogste vlekkenoplossingsniveau. Voor geweldige wasresultaten van zowel bonte als witte was. Zo wordt zelfs je meest vervuilde was pas écht schoon. Je vindt de Caps Booster in onze shop.

Voltooid verleden … vlekken

Met de tips uit de Miele Vlekkenwijzer zijn zelfs de meest lastige vlekken verleden tijd. Geen dank hoor!

Perfect schone was met Miele caps

Een wollen trui, een regenjas of sportkleding? Voor iedere soort wasgoed een speciale cap voor het perfecte resultaat. Ontdek het volledige assortiment in de Miele webshop.

Naar de webshop