Een nieuwe wasmachine kopen: waar moet je op letten?

Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Er is inmiddels zoveel aanbod in de markt dat je makkelijk het overzicht kwijtraakt. Hoe weet je nu welke wasmachine voor jou het meest geschikt is? Door te letten op onder andere:

  1. Vulgewicht
  2. Toerental
  3. Type wasmachine
  4. Was-/droogcombi of los apparaat
  5. Geluidsniveau
  6. Energiezuinigheid

Ontdek met behulp van onze productadviseur welke wasmachine perfect aansluit op jouw behoeften!

Productadviseur

 

Vulgewicht

Hoe groter jouw huishouden, hoe meer kilo was jouw machine aan moet kunnen. Het vulgewicht is dan ook belangrijk bij je keuze. Een huishouden van 1 tot 2 personen kan prima vooruit met een wasmachine met 7 kilo vulgewicht. Heb je 1 of 2 kinderen, dan kun je beter een wasmachine kopen met een capaciteit van minimaal 8 kilo. Een machine voor 9 kilo of meer deinst niet terug voor de hoeveelheid was van een gezin groter dan 4 personen. Kijk dus even naar je (toekomstige) gezinssamenstelling voordat je een wasmachine koopt.

Toerental

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondjes per minuut de trommel maakt tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger je was uit de machine komt. Wil je jouw wasgoed zo voorzichtig mogelijk drogen? Dan volstaat een wasautomaat met 1200 toeren. Bij 1400 toeren bevat je wasgoed na het centrifugeren nog 50% vocht, dus het moet nog wel even aan de lijn. Hou je er niet van om de was op te hangen? Kies dan voor 1600 toeren. Je was komt dan het droogst uit de trommel.

Type wasmachine

Welk type wasmachine kies jij? Ga je voor een bovenlader of voorlader? Bovenladers zijn prima geschikt voor kleine ruimtes omdat de opening aan de bovenzijde zit. Ook zijn ze wat smaller en hoger, waardoor je minder hoeft te bukken. Bij een voorlader open je de machine aan de voorzijde. Handig als je er bijvoorbeeld een droger bovenop wilt zetten! In dit type kan ook meer wasgoed dan in een bovenlader. De voorlader wordt over het algemeen het meest verkocht.

Miele wasmachines

Miele heeft voor iedere gezinssamenstelling een passende wasmachine. Van basismodel tot veelzijdige alleskunners. Ontdek welk model het best past in jouw huishouden.

Naar de webshop

Was-/droogcombi of los apparaat

Wil je wassen en drogen, dan kun je kiezen uit of een losse wasmachine en droger, of een was-/droogcombinatie. Bij een was-/droogcombinatie wordt je wasgoed schoon en droog in dezelfde trommel. Je hebt dus maar 1 apparaat nodig. Ideaal voor kleine ruimtes én goedkoper in aanschaf. Echter, twee losse apparaten hebben meer droogcapaciteit, zijn veel energiezuiniger in gebruik én je beschikt sneller over schone en droge kleding. Iets om zeker rekening mee te houden in je keuze!

Geluidsniveau

De plaats waar jij je wasmachine zet, kan invloed hebben op het gewenste geluidsniveau. Ook het tijdstip waarop je het meest wast, kan meespelen in je keuze. Hoe minder decibel, hoe stiller de machine. Kijk hierbij wel naar het aantal dB bij het centrifugeren, aangezien de machine dan het meeste geluid maakt. Wil je een extra stille wasmachine, ga dan voor maximaal 71 decibel. 72-73 dB is stil en 74-77 dB is normaal. Het geluidsniveau vind je op het energielabel.

Energiezuinigheid

Wil jij geld besparen en een steentje bijdragen aan een beter milieu? Let dan op de energieklasse en het -verbruik van je nieuwe wasmachine. Hoe energiezuiniger de machine, hoe meer jij per maand bespaart aan energiekosten. Vanaf maart 2021 hebben alle wasmachines verplicht een nieuw energielabel. Voorheen vielen de meeste apparaten in de energieklasse A++ of A+++. Op de nieuwe labels tref je niet meer de plusjes, omdat het nu anders gemeten wordt. De wasmachine is dus niet minder zuinig, maar het verschil onderling is duidelijker. Miele heeft ontzettend veel keuze in wasmachines met een A-label, bekijk hier een actueel overzicht.

 

Keuze gemaakt?

Let bij de aankoop van je nieuwe wasmachine dus op een aantal zaken, zoals vulgewicht, toerental, geluidsniveau, type en energieklasse. Houd bovenstaande tips in je achterhoofd, dan koop je met gemak jouw ideale wasmachine. In deze blog lees je alles over handige features van onze wasmachines. Wij wensen je alvast veel plezier met wassen!