Deze vier eenvoudige stappen zijn een life saver voor je was! Ze zorgen er namelijk voor dat de levensduur van je wasgoed en wasmachine wordt verlengd. Geen idee hoe? Wij bieden je hier Eerste Hulp bij het sorteren van je was.
Stap 1: wasgoed sorteren op kleur
Stap 2: sorteer op vuilgraad
Stap 3: sorteer op type wasgoed (soort stof)
Stap 4: sorteer op temperatuur
Dat is waarschijnlijk de eerste vraag die jij jezelf stelt. Het antwoord is simpel: omdat dit beter is voor je wasgoed en je -machine. De Miele wasmachines hebben specifieke wasprogramma’s waarmee onder andere de kwaliteit van jouw kledingstukken gewaarborgd blijft. Maar deze programma’s verliezen hun nut als je je daar niet aan houdt. Het resultaat: gekrompen, verkleurde of vaal geworden was … Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Al die verschillende wasprogramma’s en wasvoorschriften zijn er dus niet voor niets. Door deze goed (op) te volgen, blijft je wasgoed langer mooi. De eerste stap is het sorteren van je kledingstukken op basis van kleur. Dit kun je doen door 3 stapels te maken:
Zo heb je een beter overzicht en voorkom je makkelijker dat er een rode sok tussen je witte was belandt …
TIP: let trouwens op bij nieuwe kledingstukken! Vaak moet je deze namelijk eerst (een paar keer) apart wassen omdat de kleurstoffen nog makkelijk loslaten. Ook niet-wasechte kleuren kun je beter apart wassen. Twijfel je hierover, wrijf dan eens met een vochtig wit doekje over je kleding. Verkleurt het doekje, was dan je kleding even apart!
De vuilgraad van je wasgoed bepaalt ook welk programma het meest geschikt is om te wassen. Bevat jouw kleding veel vlekken, dan kun je deze beter apart wassen. Het vuil kan zich anders hechten aan de minder vuile kleding en dat wil je natuurlijk net níét.
Ook het type wasgoed bepaalt welk wasprogramma het beste is voor je was. Daarom is het belangrijk om te kijken op het waslabel van het textiel dat je in je machine stopt. Aan de hand hiervan bepaal je welk programma je kiest (als dit op jouw wasmachine aanwezig is uiteraard):
Controleer bij delicate stoffen eerst of ze überhaupt in de machine mogen. Vrijwel alle wasmachines zijn tegenwoordig voorzien van een programma voor handwas, dit adviseren we je dan ook te gebruiken. Het handwasprogramma van een wasmachine is vaak zelfs beter dan echt met de hand wassen!
Daarnaast kunnen gevoelige stoffen zoals wol en acryl ook hun vorm verliezen in de was, dus kijk ook even goed welke stoffen jij wilt wassen. Maak bovendien ook altijd ritsen en knopen dicht en haal je zakken leeg. Zo bescherm je zowel je wasgoed als je wasmachine.
Heb je was met speciale stoffen? Miele heeft caps ontwikkeld voor wasgoed dat extra zorg nodig heeft. Zo bestaan er bijvoorbeeld caps voor wol, outdoorkleding en dons. Een cap heeft een ideale wasmiddeldosering en behandelt je textiel met zorg. Je kunt kiezen uit:
Wil je dat je kleding langer meegaat, dan is het belangrijk om rekening te houden met de aanbevolen temperatuur die in het waslabel staat. Sommige stoffen kunnen beter tegen hoge temperaturen dan andere, die daardoor juist kunnen krimpen of verkleuren. Je wasgoed sorteren op temperatuur is dan ook de laatste stap op weg naar een langere levensduur.
TIP: was je verschillende kledingsoorten samen, stel je machine dan in op de laagste temperatuur!
Een hoge temperatuur doodt bacteriën en laat je kleding fris ruiken. Maar bedenk wel: er wordt ook meer energie verbruikt. Een paar richtlijnen:
90 °C of ‘kookwas’: De meest energievretende temperatuur en dus ook de duurste. In principe niet nodig om deze temperatuur te gebruiken om je was schoon te krijgen, maar een keer in de 3 maanden je machine laten draaien op 90 °C is wél goed voor je wasmachine. Zeepresten worden hierdoor verwijderd, wat voorkomt dat je apparaat gaat stinken.
Om maximaal te blijven genieten van jouw Miele apparaten is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.
Al het wasgoed is voorzien van een wasvoorschrift met wassymbolen. Deze symbolen geven aan of jij je was uberhaupt in de machine mag wassen, welke temperatuur het meest geschikt is, of je het mag strijken of niet en meer. Op Miele.nl vind je een handig overzicht van al onze wassymbolen.
Heb jij bergen wasgoed en weet je niet wat je ermee aanmoet? Gebruik dan de wasassistent van Miele! In deze app voer je alleen de textielsoort, -kleur en vuilgraad in en de interactieve Miele assistent bepaalt welk programma het meest geschikt is. Zo speel je dus altijd op safe. Ook beschikt de Miele@mobile-app over een droog- en spoelassistent. Handig!
Stap voor stap op weg naar een schone was. In slechts vier stappen verleng jij de levensduur van jouw wasgoed en -machine, hoe mooi is dat? Succes en geniet ervan!