Energiezuinig wassen

Klimaatverandering is niet meer te ontkennen. Om de schade zoveel mogelijk te beperken is het noodzaak dat steeds meer mensen bewuster en duurzamer leven. Energiezuinig rijden en wonen krijgt al volop aandacht, maar vraagt vaak om een grote investering. Gelukkig kun je ook klein beginnen. Met de was bijvoorbeeld! Met energiezuinig wassen bespaar je namelijk al energie en water.

Was met een volle trommel

Hoe meer wasjes jij draait, hoe meer energie je wasmachine verbruikt. Geen hogere wiskunde, maar goed om je bewust van te zijn. Verzamel daarom zoveel mogelijk was en vul de hele trommel. Prop de wasmachine niet te vol, want een té volle trommel kan zorgen voor een muffe geur en wasgoed dat niet goed schoon wordt. Zorg er dus voor dat je de deur wel normaal dicht kunt duwen, zonder het wasgoed naar binnen te drukken.

TIP: als je een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, zit je altijd goed.

Wist je dat Miele wasmachines met een automatische beladingsherkenning verkoopt? Het apparaat meet tijdens het wasprogramma hoe zwaar jouw was is en stemt de benodigde hoeveelheid water en energie hierop af. Zo verbruik je dus nooit te veel!

Energiezuinig wassen met Miele SingleWash

Wassen met een volle trommel is het beste voor je energieverbruik, maar we begrijpen ook dat een klein wasje draaien soms toch een must is. Bijvoorbeeld bij delicate stoffen waar je niet veel items van hebt. Of als je geknoeid hebt en de vlek zo snel mogelijk moet verwijderen voordat deze intrekt. Onze wasmachines hebben de optie SingleWash. Bij dit wasprogramma zijn de looptijd en het water- en energieverbruik aangepast aan een belading van maximaal 1 kilo. Zo doe je toch zuinig een kleine was!

Vind jouw energiezuinige wasmachine

Kies jij voor het milieu en voor je portemonnee? Ga dan voor één van de energiezuinige wasmachines van Miele. Wij hebben een selectie gemaakt van onze machines met een A-20% energielabel.

Ontdek het aanbod

Let op het vulgewicht

Om onnodig energie- en waterverbruik te voorkomen, is het goed om bij aanschaf van je wasmachine te kijken naar het vulgewicht en de trommelinhoud. Zo koop je een machine die past binnen jouw huishouden. Ben je alleen of met z’n tweeën, dan heb je een kleiner laadvermogen nodig dan een gezin met 2 of meer kinderen. Een grote trommel krijg je dan waarschijnlijk niet altijd gevuld en we hebben net gelezen dat wassen met een halve trommel juist meer energie verbruikt … Dus wil je besparen, kies dan voor een passende trommelinhoud.

Houd je wasmachine en droger schoon

Een schone wasmachine verbruikt minder energie. Door vet, vuil en wasmiddelresten kan je wasmachine verstopt raken. Dit beïnvloedt niet alleen het wasresultaat, maar ook het energieverbruik. Door 1x per week een was op 60 graden te draaien (bijvoorbeeld hand- en theedoeken of schoonmaakdoeken), houd je je trommel schoon. Een keer per 3 maanden een lege machine op 90 graden laten draaien met machinereinigingsmiddel helpt trouwens ook.

TIP: maak daarom altijd meteen na een droogbeurt het pluizenfilter schoon. Dit raakt namelijk snel verstopt, met als gevolg dat je was minder fris kan gaan ruiken en er meer energie wordt verbruikt.

Onderhoudssets

Was niet te heet

Heet wassen maakt je wasmachine dan wel goed schoon, maar slurpt ook energie. Een 60 graden-was is echt niet altijd nodig om je wasgoed schoon te krijgen. Beperk heet wassen dan ook tot een minimum. Wassen op 30 of 40 graden is voldoende voor een frisse en schone was die niet onwijs vuil is. Het eco-programma op je wasmachine helpt ook bij besparen; duurt misschien wat langer, maar is wel zuiniger!

Koop een duurzame wasmachine en droger

Besparen begint al bij de aankoop van je nieuwe wasmachine. Kies je voor een energiezuinige wasmachine, dan is de eerste stap naar een beter milieu en minder kosten al gezet: hoe energiezuiniger, hoe meer je bespaart. Ook drogers zijn verkrijgbaar in verschillende energieklassen. Kies voor een wasdroger met het beste droogresultaat als je deze vaak gebruikt.

Bekijk hier wat de energielabels betekenen.

Centrifugeer voor je was in de droger gaat

Droog jij je was in de wasdroger? Centrifugeer dan op de hoogst mogelijke stand: 1400 of 1600 toeren. Zo komt je was droger uit de machine, waardoor het droogprogramma korter kan zijn. Uiteraard geldt dit niet voor delicate stoffen.

Natuurlijk kost het centrifugeren ook energie, maar drogen in een droger meer. Droog jij je was gewoon aan de lijn, dan ben je pas écht energiezuinig bezig. Ga zo door!

Kies een energiezuinig wasprogramma

Energiezuinige wasprogramma’s zoals een eco-programma, wassen op lagere temperaturen en verbruiken dus minder energie dan de normale programma’s. Miele heeft bijvoorbeeld de functie PowerWash 2.0 die gebruikt maakt van Spin&Spray. Hierbij wordt minder water gebruikt omdat de trommel zich van boven en onder vult. Door een lager waterverbruik, hoeft er ook minder water te worden opgewarmd. Want het opwarmen van het water kost het meeste energie. Met PowerWash 2.0 wassen machines tot wel 40% zuiniger!

Doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel

Je verwacht het misschien niet, maar te veel wasmiddel zorgt voor meer energieverbruik. Je wasmachine moet namelijk meer rondes maken om alle zeep weer uit de machine te spoelen. Daarnaast is het ook nog eens verspilling, want je kleding wordt er niet schoner door. Als je kiest voor een wasmachine met TwinDos, wordt het wasmiddel automatisch op het juiste moment in de juiste hoeveelheid toegevoegd tijdens de was. Overdosering is hiermee voorgoed verleden tijd.

TwinDos is te gebruiken met het UltraPhase 1- en UltraPhase 2-wasmiddel van Miele of met regulier vloeibaar wasmiddel of wasverzachter.

Bespaartips op een rij

Wil jij geld besparen en een steentje bijdragen aan een beter milieu? Hieronder vind je nogmaals de bespaartips voor het energiezuinig wassen op een rij.

  • Zorg voor een volle trommel
  • Let op het vulgewicht
  • Houd je wasmachine en droger schoon
  • Was niet te heet
  • Koop een zuinige wasmachine
  • Centrifugeer voor je was in de droger gaat
  • Kies een energiezuinig wasprogramma
  • Doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel

Een beter milieu begint bij je was!

Bekijk ook eens ons artikel over de meest gemaakte wasfouten