Hoe sorteer ik mijn wasgoed?

Verleng de levensduur van je wasgoed en houd je wasmachine in topconditie met onze handige tips. Ontdek hoe je jouw was perfect kunt sorteren voor altijd het beste resultaat. Volg onze eenvoudige stappen om kleurdoorloop te voorkomen, vlekken effectief te verwijderen, en bovenal je kleding langer mooi te houden. Klaar om te beginnen? Wij helpen je op weg met deze vier stappen!

Waarom zou je je wasgoed moeten sorteren?

Waarom zou je je wasgoed sorteren? Het antwoord is simpel: om de kwaliteit van je kleding en de prestaties van je wasmachine te behouden. Miele-wasmachines bieden specifieke programma’s die je kleding beschermen, maar deze programma’s werken alleen optimaal als je je wasgoed ook goed sorteert. Doe je dat niet, dan krijgt jouw wasgoed niet de optimale verzorging en loop je het risico dat het krimpt, verkleurt of dof wordt. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Kortom, sorteren is essentieel voor een duurzaam en effectief wasresultaat.

Stap 1: kleding sorteren op kleur

Het volgen van de juiste wasprogramma’s en voorschriften is essentieel om je wasgoed langer mooi te houden. De eerste stap is het sorteren van je kleding op kleur. Maak drie stapels:

  1. Bonte was: gekleurd textiel.
  2. Witte was: wit, crème of lichte kleuren.
  3. Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw.

Dit helpt je om een duidelijk overzicht te behouden en voorkomt ongelukken, zoals een rode sok tussen je witte was! Zo blijft je kleding langer mooi.

TIP: Wees extra voorzichtig met nieuwe kledingstukken! Deze kunnen in de eerste paar wasbeurten kleurstoffen loslaten. Ook kleding met niet-wasechte kleuren moet je apart wassen. Twijfel je? Wrijf dan met een vochtig wit doekje over de stof. Als het doekje verkleurt, is het verstandig om het kledingstuk apart te wassen. Dit helpt om ongewenste kleurdoorloop te voorkomen en je wasgoed langer mooi te houden.

Stap 2: sorteren op vuilgraad

De vuilgraad van je wasgoed bepaalt welk wasprogramma het meest geschikt is. Kledingstukken met veel vlekken kun je het beste apart wassen, zodat vuil zich niet aan minder vuile kleding kan hechten. Dit voorkomt dat hardnekkige vlekken zich verspreiden en zorgt ervoor dat je kleding grondig schoon wordt zonder schade aan te richten aan andere stukken.

Stap 3: sorteren op type wasgoed

Het type wasgoed bepaalt welk wasprogramma het beste werkt. Controleer altijd de waslabels en kies het juiste programma:

  • Wol & Acryl: Wolwasprogramma op 30 °C of handwas.
  • Fleece: Standaard programma op 40 °C.
  • Kasjmier: Handwas zonder wringen.
  • Katoen: Katoenprogramma op 40 °C, handdoeken op 60 °C.
  • Linnen: Standaard programma op 40 °C (gekleurd) of 60 °C (wit).
  • Nylon: Kreukherstellend programma op 30 °C.
  • Polyester: Kreukherstellend programma op 40 °C.
  • Spijkerstof: Jeansprogramma op 30 °C.
  • Sportkleding: Sport- of synthetisch programma op 30°C.
  • Tricot: binnenstebuiten wassen op 30 °C (wol) of 40 °C (katoen).
  • Viscose: Standaard programma op 40 °C.

Controleer hierbij altijd het waslabel in de kleding. Gebruik bij delicate stoffen het handwasprogramma van de wasmachine, dat vaak beter is dan echt handwassen. Vergeet kledingstukken ook niet binnenstebuiten te wassen en zorg ervoor dat ritsen en knopen gesloten zijn, en zakken leeg, om zowel je kleding als je wasmachine te beschermen.

Miele CapDosing

Voor wasgoed dat extra zorg nodig heeft, biedt Miele de CapDosing-oplossing. Deze speciaal ontwikkelde capsules bevatten precies de juiste hoeveelheid wasmiddel voor delicate stoffen. Kies uit verschillende caps, zoals:

  • 6 speciale wasmiddelen: voor sportkleding, dons, outdoor, wol, zijde en impregneren.
  • 5 wasverzachters: met geuren als Aqua, Nature, Cocoon, Rose en Orient.
  • 1 booster: voor het aanpakken van hardnekkige vlekken.

Voor meer informatie en de volledige selectie, bezoek Miele Caps .

Stap 4: Sorteren op temperatuur

Wil je dat je kleding langer mooi blijft? Sorteer je wasgoed dan op temperatuur, zoals aangegeven op het waslabel. Verschillende stoffen vereisen verschillende wastemperaturen om hun kwaliteit te behouden. Sommige materialen kunnen hoge temperaturen aan, terwijl andere kunnen krimpen of verkleuren. Door je wasgoed op temperatuur te sorteren, zorg je ervoor dat je kleding langer meegaat en in topconditie blijft. Deze stap is cruciaal voor het behoud van je kledingstukken.

TIP: Was verschillende kledingsoorten samen op de laagste temperatuur

Als je verschillende kledingsoorten samen wast, stel je wasmachine dan in op de laagste temperatuur. Dit bespaart energie en voorkomt schade aan je kleding. Hier zijn enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste wastemperatuur:

  • 30°C: Ideaal voor shirts, overhemden, broeken, truien, jurken en rokjes. Deze energiezuinige temperatuur is geschikt voor licht vervuilde kleding en houdt je was fris zonder veel energie te verbruiken.
  • 40°C: Geschikt voor kleding met gemiddelde vervuiling. Deze temperatuur maakt je kleding goed schoon en een voorwasprogramma is meestal niet nodig. Voor sterk vervuilde kleding kun je vooraf een vlekkenmiddel gebruiken.
  • 60°C: Gebruik deze temperatuur voor beddengoed, handdoeken, theedoeken en sportsokken als je zeker wilt zijn van het doden van bacteriën. Dit programma is ook geschikt voor kleding die wat zwaarder vervuild is.
  • 90°C (kookwas): Deze hoge temperatuur is energie-intensief en doorgaans niet nodig voor de meeste wasbeurten. Echter, het is nuttig om je wasmachine eens in de 3 maanden op 90°C te laten draaien. Dit helpt zeepresten te verwijderen en voorkomt vieze geuren in je apparaat.

Door bewust te kiezen voor de juiste temperatuur, zorg je voor een effectieve wasbeurt en verleng je de levensduur van je kleding en wasmachine.

Wassymbolen

Al het wasgoed is voorzien van een wasvoorschrift met wassymbolen. Deze symbolen geven aan of jij je was überhaupt in de machine mag wassen, welke temperatuur het meest geschikt is, of je het wasgoed mag strijken of niet en meer. Op Miele.nl vind je een handig overzicht van al onze wassymbolen.

Miele@mobile-app: wasassistent

Heb jij bergen wasgoed en weet je niet wat je ermee aanmoet? Gebruik dan de wasassistent van Miele! In deze app voer je alleen de textielsoort, -kleur en vuilgraad in en de interactieve Miele assistent bepaalt welk programma het meest geschikt is. Zo speel je dus altijd op safe. Ook beschikt de Miele@mobile-app over een droog- en spoelassistent. Handig!

Sorteer je was goed voor mooier wasgoed

Stap voor stap op weg naar een schone was. In slechts vier stappen verleng jij de levensduur van jouw wasgoed en -machine, hoe mooi is dat? Succes en geniet ervan!

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw Miele apparaten is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Bekijk onze reinigingsproducten