Dit kan de stoomoven ook

De meeste mensen gebruiken de stoomoven voor het bereiden van een maaltijd. Maar dit multi-talent biedt nog veel meer mogelijkheden. Je leest er meer over in dit blog.

Gerechten verwarmen

De stoomoven is ideaal voor het weer verwarmen van gerechten. Van uitdrogen en verpieteren is geen sprake. De stoom in de oven houdt het gerecht lekker sappig. Bovendien heeft de hoeveelheid geen invloed op de tijd. Dat is bij de magnetron wel het geval. In de stoomoven kun je daarom ook grotere hoeveelheden vrij snel verwarmen. De structuur van een gerecht heeft wel invloed op de bereidingstijd. Het verwarmen van een compact gerecht duurt langer dan het verwarmen van een losser gerecht. Stel de temperatuur van de stoomoven voor verwarmen in op 95 °C, dus net onder het kookpunt. Zo blijft de structuur van het gerecht beter en het gerecht gaart niet door. In de magnetron kan een gerecht wel nagaren, omdat je daar geen invloed hebt op de uiteindelijke temperatuur van het gerecht zelf. In de stoomoven wordt het gerecht nooit warmer dan de temperatuur van de stoom.

Au bain-marie

Sommige sauzen en gerechten worden au bain-marie, dat wil zeggen in een waterbad, verwarmd om te voorkomen dat ze gaan schiften. Met name bij soepen en  auzen gebonden met eieren of eidooiers is er kans op schiften als de temperatuur van het gerecht te hoog wordt. Het waterbad zorgt dat de temperatuur niet te veel schommelt en ook niet te hoog wordt. Zulke gerechten kun je voortaan beter in de stoomoven bereiden. Daarin wordt het gerecht precies bij de juiste temperatuur heel gelijkmatig verwarmd. Houd een temperatuur aan van 90-95 °C aan. Bereid sauzen en vla in een dichte stoomovenpan. Flans en mousses in vormpjes op het rooster of in een stoomovenpan met gaatjes.

Stoomovenpannen

Chocolade smelten

Chocolade smelten gaat heel goed in de stoomoven. Breek de chocolade boven een kleine dichte stoomovenpan (inhoud 0,6 liter) of een metalen kom en dek deze af met hittebestendig huishoudfolie. Schuif de stoomovenpan in de stoomoven of zet de kom op het rooster in de oven. Verwarm de chocolade 15 minuten bij 50 °C. Roer de chocolade goed door tot een gladde, dikke saus. Voeg eventueel andere ingrediënten toe voor het maken van truffels of chocoladeglazuur.

Groente blancheren en invriezen

Een grote hoeveelheid groente uit eigen tuin of een aanbieding seizoensgroente van de markt kun je heel goed invriezen voor op een later moment. Groente moet voor het invriezen wel worden geblancheerd om de enzymen die bederf veroorzaken stop te zetten. Normaal blancheer je porties groente in een grote pan met ruim kokend water. Dit is een heel karwei, maar met de stoomoven is blancheren echt een fluitje van een cent. Verdeel de gesneden groente in een stoomovenpan met gaatjes of gebruik bij een grotere hoeveelheid twee stoomovenpannen. Schuif deze in de oven. Kies de functie ‘Koken groente’. Schakel de temperatuur in op 100 °C, stel de tijd in op 1 minuut, of bij heel stevige groenten op 2 minuten, en stoom de groente. Neem de stoomovenpan daarna met een dubbelgevouwen theedoek uit de stoomoven en laat de groente in de stoomovenpan direct onder koud stromend water schrikken. Hierdoor stopt het kookproces en blijven smaak, kleur en voedingswaarde optimaal behouden. Laat de groente goed uitlekken en afkoelen. Verpak de afgekoelde groente in stevige diepvrieszakken in porties die je per keer nodig hebt. Tip: vermeld op het etiket de bereidingsdatum en de houdbaarheid. Voor groente is dat 6-12 maanden.

Gerechten invriezen

In de stoomoven maak je heel makkelijk een maaltijd voor twee of drie keer tegelijk. De bereidingstijd blijft immers hetzelfde. Wat overblijft, vries je in voor een volgende keer. Dit kan ook met voorbedachten rade. Verdeel de ingrediënten dan direct al over twee of drie lage dichte stoomovenpannen. Laat de gerechten die je wilt invriezen in de stoomovenpan afkoelen en zet het gerecht ook in de stoomovenpan in de diepvriezer. Neem het gerecht als het eenmaal stijf bevroren is uit de stoomovenpan en verpak het in een diepvrieskwaliteit plastic zak of in stevig aluminiumfolie en leg het weer in de diepvriezer. Met deze platte pakketten kun je de diepvriezer heel economisch gebruiken en later bij het ontdooien past het gerecht precies in de goede pan. Ideaal!

Samen koken met Miele

Onder begeleiding van ervaren chef-koks verbeter je jouw kookvaardigheden en ontvang je waardevolle tips om het beste uit jouw Miele-apparaten te halen. Schrijf je vandaag nog in voor een inspirerende culinaire ervaring!

Bekijk de Kookworkshops

Verse tomatensaus

Maak ook eens verse tomatensaus in de stoomoven; de tomatensmaak blijft door stomen heel puur. Snijd 1 kg goed rijpe tomaten in stukjes en doe ze in een dichte stoomovenpan. Meng er 1 teen fijngehakte knoflook en 1 eetlepel fijngehakte Italiaanse kruiden door. Stoom de tomaten in 6-8 minuten gaar bij 100 °C. Roer het geheel tot een rulle saus of pureer de tomaten met vocht in een blender of keukenmachine tot een gladde saus. Zeef eventueel de pitjes eruit. Verse tomatensaus is lekker over pasta, maar ook bij vis of in een stoofpot.

Tip: probeer het recept ‘Spaghetti van courgette, tomatensaus en geitenkaas’ met zelfgemaakte tomatensaus.

Sous-vide bereiden

Bij deze behoedzame bereidingswijze worden de voedingsmiddelen in een vacuümverpakking langzaam bij lage, constante temperaturen bereid.  Door de vacuümverpakking gaat tijdens de bereiding geen vocht verloren en blijven alle voedings- en aromastoffen behouden. Het resultaat is een intensieve smaak en een gelijkmatig gaar voedingsmiddel.

Gistdeeg rijzen

De stoomoven is de ideale plek om gistdeeg voor brood en pizza te laten rijzen. De oven blijft voortdurend heel gelijkmatig op temperatuur en het deeg heeft er geen last van tocht. Leg het deeg in een grote beslagkom en dek deze af met plasticfolie. De kom moet zo groot zijn, dat het deeg makkelijk in volume kan verdubbelen, zonder boven de kom uit te steken. Zet de kom op het rooster in de stoomoven. Schakel de temperatuur van de stoomoven in op 40 °C. Stel de tijd in volgens recept en laat het deeg rijzen tot het volume verdubbeld is. Of gebruik het automatische programma op uw combi-stoomoven, nog gemakkelijker en gegarandeerd succes. Op zoek naar een leuk recept met de bereiding van deeg? Bapao broodjes zijn erg leuk en lekker om te maken.

Babyflessen reinigen

De stoomoven is ook heel handig voor het kiemvrij reinigen van babyflessen. Dit ontsmetten heeft hetzelfde effect als het bekende uitkoken. Hierna zijn de flessen kiemvrij. Controleer eerst of alle onderdelen bestand zijn tegen temperaturen tot 100 °C. Leg alle onderdelen van de babyflessen los van elkaar op de stoomoven pan met gaatjes. Schuif in de stoomoven de condensopvangschaal eronder. De losse onderdelen mogen elkaar niet raken, zodat de stoom onbelemmerd overal bij kan. Zet de temperatuur van de stoomoven op 100 °C. Stel de tijd in op 15 minuten en bevestig de instelling. Laat na afloop de onderdelen van de babyfles goed drogen voordat je de fles weer in elkaar zet. Of droog ze af met een schone theedoek. Ook jampotten en weckpotten kan je op deze manier kiemvrij maken.

Fruit wecken

Wecken is een aloude methode om producten in eigen keuken langer houdbaar te maken, waarbij de producten verwarmd worden in glazen potten die zijn afgesloten met een rubberen ring waarop een glazen deksel is geklemd. Wecken is een leuke manier om (zelf geplukt) zomerfruit te bewaren voor de winter. Het gaat als volgt: verdeel het verse en goed schoongemaakte fruit over weckpotten en strooi tijdens het vullen steeds wat poedersuiker over het fruit. Maak de rand van elke pot goed schoon en leg een vochtig gemaakte rubberen ring rond de rand. Klem de glazen deksel met de metalen klem op de pot. Zet de potten op het rooster in de stoomoven en stel de temperatuur en tijd in volgens het schema. Tijdens het stomen wordt het fruit verwarmd en ontstaat waterdamp boven het fruit in de potten. Tijdens het afkoelen condenseert de damp tot water en wordt de druk in de potten lager dan buiten de potten. Hierdoor worden de deksels stevig op de potten gedrukt. Geweckt fruit is 2-3 maanden houdbaar op een koele en donkere plaats.

Yoghurt bereiden

Je eigen yoghurt bereiden? Ook dat kan in de stoomoven. In slechts 5 uur tijd op 40 °C is de yoghurt klaar. We beschrijven hier de stappen.

 

Productadviseur

Benieuwd welke stoomovens Miele allemaal heeft? Maak gebruik van onze productadviseur en ontdek welke (combi-)stoomoven bij jouw past!

productadviseur

Aan de slag? Bekijk hier allerlei recepten voor stoomovens.