De beste indeling voor je koelkast

Verse ingrediënten vormen de basis van gezonde voeding. Om de vers- en houdbaarheid van je gekoelde producten te verlengen en daardoor minder weg te gooien, is het belangrijk dat je ze op de juiste plek bewaart. De temperatuur van je koelkast verschilt namelijk van niveau tot niveau. Maar waar hoort wat?

De ideale temperatuur
Een goed koelklimaat begint bij de ideale temperatuur. En die is niet overal in de koelkast hetzelfde. Koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht, waardoor de temperatuur bovenin vaak hoger is dan onderin de koelkast. Om je producten zo lang mogelijk vers te houden, zet je je koelkast bij voorkeur op 4 °C. Zo is het nergens te warm of te koud.

Koudste en warmste plek
Op welk niveau het in jouw koelkast het koudst is, hangt af van het type koelkast dat je hebt. Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft jouw koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van je koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.

Tip!
Heeft jouw koelkast een draaiknop zonder temperatuur erop? Dan kun je ook op een andere manier achter de temperatuur komen! Vul hiervoor een glas water, doe er een thermometer in en zet het glas in de koelkast. Na 1,5 uur haal je je glas eruit en lees je de temperatuur af.

Bovenste niveau
Bovenin is het in de regel het warmst. Hier bewaar je producten die niet meer gekookt hoeven te worden of die het liefst lekker smeerbaar zijn. Denk aan restjes van de vorige dag, humus en boter.

Middelste niveau
In het midden bewaar je zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Ook eieren kun je hier het best neerzetten, net zoals geopende blikken of potten. Heb je taart in huis? Bewaar deze dan ook op het middelste niveau.

Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.

Wist je dat…
bij Miele-koelkasten met DynaCool de indeling ‘boven warmer, beneden kouder’ helemaal verleden tijd is? Deze functie zorgt namelijk voor een gelijkmatige temperatuur in de hele koelkast! Dat betekent dat het niet meer uitmaakt op welk niveau je wat bewaart.

DynaCool Miele-koelkasten

Groentelade
De groentelade is uiteraard de plek waar je groente en fruit bewaart. Ook kun je hier voorverpakte aardappelen en kruiden kwijt.

Deur
Omdat de deur van de koelkast regelmatig open en dicht gaat, kan de temperatuur hier flink schommelen. Bewaar op deze plek daarom alleen producten die langer houdbaar zijn of conserveringsmiddelen bevatten, zoals frisdrank en sauzen. De kleine vakjes bovenin kun je gebruiken voor losse producten. Denk bijvoorbeeld aan cupjes koffiemelk of eieren.

Luchtvochtigheid
Behalve de temperatuur bepaalt ook de luchtvochtigheid in de koelkast hoelang producten houdbaar zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe minder vocht er in de lucht zit. En bij een lage luchtvochtigheid kunnen voedingsmiddelen snel uitdrogen. Hierdoor verliezen ze hun smaak, voedingsstoffen en kwaliteit. Dit geldt vooral voor groente en fruit, maar ook voor kaas, vlees en eieren.

Door producten goed in te pakken of te bewaren in afgesloten bakjes, voorkom je uitdroging. Onze koelkasten hebben om die reden ook een speciaal systeem in de groenteladen: PerfectFresh en PerfectFresh Pro. Met het (automatisch geregelde) temperatuurbereik tussen de 0 tot 3 °C én de hoge luchtvochtigheid blijven groente en fruit drie tot vijf keer langer vers en vitaminen beter behouden.

Met een goede koelkastindeling blijven jouw producten dus langer houdbaar. Dat betekent gezond eten en tegelijkertijd minder voedselverspilling. Goed bezig!