Hoe maak je een wasdroger schoon?

Wasdroger schoonmaken? Dit heb je nodig.

Voor de schoonmaak van je wasdroger heb je niet veel nodig: een warm sopje, schoonmaakdoek, stofzuiger en stromend water (tip: gebruik een douchekop indien mogelijk). Dat is voldoende voor een grondige schoonmaak. Met het MicroCloth HyClean microfiberdoekje maak je jouw apparaat hygiënisch schoon.

Waar moet je op letten?

Voordat je begint met de wasdroger schoonmaken is het belangrijk dat je weet wat voor type je hebt. Het maakt namelijk wel uit of dit een condensdroger, warmtepompdroger of luchtafvoerdroger is. In dit stappenplan gaan we in op al deze types.

Stap 1: Pluizenfilter

Het stof dat vrijkomt bij het drogen wordt voor het grootste deel opgevangen door het pluizenfilter van je wasdroger. Vaak vind je dit in de deur of deuropening, maar de precieze plaats kan per model verschillen. Kijk dan ook even in de handleiding om het zeker te weten.

Het is belangrijk dat je na iedere droogbeurt de pluizen uit het filter verwijdert. Dit kun je doen door het filter uit de wasdroger te halen en de grote stofdelen te verwijderen. Verwijder de pluizen van de zeefvlakken van het pluizenfilter en de geperforeerde wasgoedband en plaats het filter weer terug.

Indien het pluizenfilter sterk verstopt is met pluizen en zeepresten, dan kun je de zeefvlakken met een stofzuiger of met stromend water en een afwasborstel reinigen. Schud vervolgens het water van het pluizenfilter en droog dit voorzichtig af. Let er hierbij op dat het filter helemaal droog is voordat je dit weer terugplaatst; natte filters zorgen ervoor dat het daaropvolgende programma langer zal duren.

Stap 2: De condensor

Het reinigen van de condensor is afhankelijk van welk type wasdroger je hebt.

Condensdroger

Heb je een condensdroger, dan kun je de condensor verwijderen om schoon te maken. De condensor vind je links onderin je wasdroger, verscholen achter een klep. Door deze open te draaien, kun je hem verwijderen. Lukt het niet, raadpleeg dan even de handleiding.

Heb je de condensor verwijderd, spoel deze dan met water uit, bijvoorbeeld met een douchekop, in bad of in een wasbak. Spoel de voorkant, achterkant en zijkanten. Vervolgens kun je met een vochtige doek de ruimte waar de condensor in hoort reinigen en de condensor terug op zijn plek brengen. Let goed op dat de afdichtrubbers van de condensor en de wanden waar de afdichtrubbers van de condensor op aansluiten, goed schoon zijn, anders geeft dit lekkage.

Warmtepompdroger

Bij een warmtepompdroger zie je, wanneer je de klep aan de voorzijde linksonder opent, een sokkelfilter. Dit kun je eruit halen om te reinigen. Reinig het sokkelfilter onder stromend water. Raadpleeg altijd even de handleiding of bekijk de how-to-video om te zien hoe je dit het beste kunt doen

Verwijder vrijgekomen pluizen met een vochtige doek. Let er daarbij op dat je het dichtingsrubber niet beschadigt. Controleer of er pluizen op de koelribben zitten, maar wees voorzichtig: de koelribben zijn scherp waardoor je je kunt snijden. Raak de koelribben dan ook liever niet met je blote handen aan.

Vervolgens kun je de koelribben schoonmaken met de stofzuiger en de reliëfborstel. Beweeg de reliëfborstel slechts voorzichtig over de koelribben van de condensor en druk hierbij niet op de borstel. Na het reinigen, plaats je het droge filter weer terug in je wasdroger.

 

Let wel: indien je wacht op de signalering op het bedieningspaneel, dan is het filter al maximaal vervuild waardoor de droger meer energie verbruikt. Eerder reinigen is dan ook aanbevolen (als voorbeeld: bij 4 droogbeurten per week moet het sokkelfilter eigenlijk iedere 4 weken gereinigd worden).

Let op: door een verkeerde reiniging kan er schade ontstaan aan je wasdroger. Als de koelribben zijn beschadigd of verbogen, droogt de droger niet meer naar behoren. Het reinigen van je wasdroger dient dus altijd met beleid te gebeuren.

 

Stap 3: De luchtafvoerslang

Heb je een afvoerdroger, dan is het belangrijk om de afvoerslang voor warme lucht ook goed schoon te houden. Om deze te reinigen, haal je de slang los van de wasdroger. Met een stofzuiger zuig je vervolgens de slang schoon. Dit voorkomt verstopping, zodat de lucht probleemloos afgevoerd kan worden. Controleer daarnaast ook het uitblaasrooster op de muur of dakdoorvoer op verstopping.

Stap 4: De trommel

Vergeet bij het schoonmaken van je wasdroger ook niet de trommel zelf. Zo reinig je namelijk ook de sensor. De sensor zit in de rib van de trommel. Je kunt de sensor het best schoonmaken met een vochtige doek en een sopje. Doe je dit geregeld, dan blijft je droger naar behoren werken.

Stap 5: De buitenkant

Ook de buitenkant van je wasdroger hoort bij de schoonmaakbeurt. Hiervoor kun je een (heet) sopje en een schoonmaakdoek gebruiken, om zo vuil- en zeepresten te verwijderen.

Heb je stap 5 voltooid, dan kan jouw wasdroger er weer een tijdje tegenaan. Het is belangrijk dat je deze stappen elke 2 á 3 maanden herhaalt. Als je de droger niet goed onderhoudt, kan het namelijk gebeuren, dat je droger niet goed droogt.

MicroCloth HyClean

Het onderhoud van je apparaat zorgt niet alleen voor een fris uiterlijk, maar ook voor een langere levensduur van je apparaat. Met het microvezeldoekje maak je jouw apparaat hygiënisch schoon.

Bestel in de Miele webshop