Stof tot nadenken: waar let je op bij een nieuwe stofzuiger?

Stofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Met steel, met of zonder stofzuigerzak, groot en klein, lange en korte snoeren, herrieschoppers of geluidloos. Hoe weet je nu welke stofzuiger perfect is voor jouw situatie? Lees de aankooptips en je vindt gegarandeerd jouw perfecte match.

  1. Traditionele stofzuiger, robot of steelstofzuiger?
  2. Met of zonder stofzuigerzak?
  3. Gebruiksgemak
  4. Soort vloer
  5. Geluid
  6. Allergieën en huisdieren

Steelstofzuiger, robot of toch liever een traditionele stofzuiger?

Bij het zoeken naar een stofzuiger zijn de keuzes eindeloos. De belangrijke eerste vraag is; ga je voor een conventionele stofzuiger, een robotstofzuiger of een steelstofzuiger. Hieronder leggen we de grootste verschillen uit:

  • Traditionele stofzuiger: dit type stofzuigers is verkrijgbaar met en zonder stofzuigerzak. Het is een stofzuiger zoals we deze al jaren kennen, het type dat je achter je aantrekt tijdens het stofzuigen. Maakt grondig schoon in iedere woonsituatie.
  • Robotstofzuiger: deze kleine krachtpatsers stijgen in populariteit. Het is natuurlijk ook erg handig dat deze stofzuiger zelfstandig zijn werk doet. Terwijl jij met je benen omhoog op de bank zit, wordt de vloer vanzelf schoongemaakt. De robot keert vanzelf terug naar het laadstation als zijn accu leeg dreigt te raken. De robotstofzuiger ziet niet altijd alles, er is dus een kans dat hij wat stoffige plekjes mist. Ideaal in gebruik dus met een ander type stofzuiger voor de moeilijk bereikbare en hogere plekken.
  • Steelstofzuiger: een vaak draadloze stofzuiger duw je vooruit in plaats van dat je hem achter je aantrekt. Dit type is vaak lichter dan een conventionele stofzuiger, heeft een stofcontainer in plaats van een stofzuigerzak en is prima geschikt voor kleinere oppervlakken. Tegenwoordig zijn er ook steelstofzuigers die qua kracht, accuduur en accessoires niet meer onderdoen voor traditionele modellen. Meer informatie over de nieuwste steelstofzuiger van Miele? Lees dan dit artikel over de Triflex-steelstofzuiger.
Wat heeft jouw voorkeur?

 

Steelstofzuiger       Robotzuiger

 

 

Een stofzuiger met of zonder stofzuigerzak?

Wil je een stofzuiger met of zonder zak? Voor beide valt iets te zeggen. Zakloze stofzuigers hebben, vanzelfsprekend, geen stofzuigerzakken nodig. Dat scheelt je dus in geld en daarbij hoef je niet op te letten of de zak vol is. Maar let wel, zakloze stofzuigers hebben dan wel weer een hogere aanschafprijs.

Een stofzuiger met zak heeft over het algemeen een net wat grotere zuigkracht en zuigt daardoor bijvoorbeeld dierenharen beter van je tapijt of bank. Maar de verschillen worden steeds kleiner. Een stofzuiger met zak is meestal wat makkelijker te legen dan eentje zonder zak. Daarnaast is dit type beter als je last hebt van allergieën, omdat je vrijwel niet direct met het stof in aanraking komt, en als hygiëne erg belangrijk voor je is een betere keuze dan een type zonder zak.

Zo kies je een stofzuiger of zonder zak

Wat heeft jouw voorkeur?

 

Met stofzuigerzak       Zonder stofzuigerzak

Gebruiksgemak

Meerdere belangrijke punten van een stofzuiger bepalen voor jou het gebruiksgemak. Let bijvoorbeeld op:

  • Gewicht: als je vaak een trap op moet, dan is een té zware stofzuiger niet handig. Ook voor de wendbaarheid geldt, hoe lichter, hoe beter.
  • Grootte: heb je veel kleine(re) plekken in huis waar je moet stofzuigen? Let dan ook op de grootte, zodat deze plekken ook echt te bereiken zijn zonder dat er te veel meubels of andere voorwerpen in de weg staan.
  • Actieradius: een te klein werkbereik kan storend zijn. Let daarom op de actieradius van de stofzuiger. Dit is de maximale afstand tussen stopcontact en zuigmond. Hoe groter deze afstand, hoe groter het oppervlak dat je kunt stofzuigen. Het werkbereik varieert van 7,5 tot zelfs 15 meter, maar ligt gemiddeld op zo’n 10 meter. Bij een draadloze steelstofzuiger is dit onbeperkt, totdat de batterij opgeladen dient te worden.
  • Snoer: snoer of snoerloos? Dat hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Vind je het vervelend om rekening te moeten houden met een snoer om je heen? Overweeg dan een steelstofzuiger.
  • Lengte zuigbuis: wil je op hoge plekken kunnen stofzuigen? Let dan op de maximale lengte van de zuigbuis. Ook als je zelf groot bent, kun je beter kiezen voor een langere buis. Dat werkt een stuk comfortabeler.
  • Onderhoud: het is wel zo makkelijk als je stofzuiger simpel te onderhouden is. Denk hierbij aan hoe makkelijk je een stofzuigerzak of -bak verwisselt, leegt of schoonmaakt. Bij zakloze stofzuigers is dit vaak makkelijk maar iets meer werk dan bij stofzuigers met zak. Onze stofzuigers met zak beschikken over een stofzuigerzak die vanzelf sluit bij het verwisselen. Wel zo eenvoudig. Ook het gemak waarmee je de filter(s) verwijdert, is iets wat je kunt meenemen in je keuze.

Wendbaarheid: de wendbaarheid van je stofzuiger wordt vaak bepaald door het gewicht en de wielen. Lichtere stofzuigers zijn beter wendbaar, dat zal duidelijk zijn. Grote wielen aan de zijkant bewegen alleen naar voren en achteren, terwijl multi-directionele wieltjes alle kanten op kunnen. Maar alles hangt af van de kwaliteit van de wielen. Iets waar bij al onze stofzuigers natuurlijk goed over na is gedacht!

Type vloer

Heb jij thuis een hard vloeroppervlak (laminaat, tegels, parket, pvc, gietvloer) of een zachte vloer (vloerbedekking of tapijt)? Elke stofzuiger heeft een standaard mondstuk waarmee je zowel harde als zachte vloeren kunt zuigen. Dit mondstuk is vaak voorzien van een schakelaar waarmee je een borstel in- en uitschuift. Toch zijn er voor harde vloeren nog andere mondstukken te adviseren dan voor zachte oppervlakken.

Harde vloer

In het algemeen kun je op een harde vloer met een standaard mondstuk goed vooruit. Toch raden we je aan om ook een speciale parketborstel aan te schaffen om zo je vloer beter te beschermen tegen krassen.

Vloerbedekking of tapijt

Op deze zachte vloertypes werken stofzuigers met veel zuigkracht het beste. Kies bijvoorbeeld voor een turboborstel. Deze heeft genoeg power om ook dieper liggende stofjes en vuiltjes te verwijderen. Door de enorme zuigkracht bestaat wel de kans dat loszittende vloerdelen omhoog worden gezogen. Maar dat los je eenvoudig op door de zuigkracht tijdelijk een standje lager te zetten.

Geluidsniveau stofzuiger

Het geluid van een stofzuiger kan behoorlijk op je zenuwen werken. Kan, maar dat hoeft niet! Daarom zijn er nu gelukkig ook stillere stofzuigers. Miele heeft bijvoorbeeld de Complete C3 Silence, die met slechts 69dB de stilste stofzuiger is binnen ons assortiment.

Toch maken ook de stillere stofzuigers nog wel geluid, dus verwacht geen oase van rust. Maar een stuk minder geluid is natuurlijk wel prettig, dus het geluidsniveau van een nieuwe stofzuiger is wel het overwegen waard. Net als dat de stilste stofzuigers vaak de types zijn met stofzuigerzak.

Allergieën en huisdieren

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan is het zo min mogelijk in aanraking komen met stof essentieel. Kies in dat geval voor een stofzuiger met zo min mogelijk stofuitstoot; hierdoor wordt het meeste stof gefilterd met behulp van zak en filters. Ook bij het legen van de stofzuiger wil je bij een allergie niet in contact komen met het opgezogen stof. Miele heeft daarom speciale stofzuigerzakken die automatisch sluiten bij het verwisselen. Zo krijgt fijnstof geen kans.

Een goede keuze is sowieso het kiezen voor een stofzuiger met een HEPA-filter. Veel modellen hebben tegenwoordig een HEPA-filter als uitblaas- en/of motorfilter. HEPA-filters, staat voor High Efficiency Particulate Air, kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden dan normale filters. Hoe fijner het filter, hoe kleiner de op te vangen stofdeeltjes en hoe beter de luchtfiltering.

Wanneer je huisdieren hebt dan ben je vast bekend met rondzwervende haren, overal waar je kijkt. Een stofzuiger die je dan een handje helpt met voldoende zuigkracht en een goede turboborstel is dan een uitkomst. Hierdoor worden haren beter opgezogen, óók die haartjes die zich diepgeworteld nestelen op de leuning van de bank. Door de ingebouwde draaiende borstels worden dierenharen makkelijker losgetrokken en zwerven ze niet langer rond.

De keuze is aan jou!

Met bovenstaande tips hebben we je hopelijk een stuk wijzer gemaakt in de zoektocht naar jouw ideale stofzuiger. Mocht je nog twijfelen, in onze webshop kun je weloverwogen een keuze maken.

Ervaar de kracht van een Miele stofzuiger

Op zoek naar een nieuwe stofzuiger? De stofzuigers van Miele combineren efficiëntie met zuigkracht. Ontdek welk model het best past bij jouw wensen.

Ontdek de Miele stofzuigers