Aankooptips stofzuiger: waar let je op bij het kopen van een nieuwe stofzuiger?

Stofzuigers, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Met steel, met of zonder stofzuigerzak, groot en klein, lange en korte snoeren, herrieschoppers of geluidloos. Zoveel mogelijkheden! Hoe weet je nu welke stofzuiger voor jou gemaakt is? Lees de aankooptips en let bij je zoektocht op de volgende aspecten en je vindt gegarandeerd jouw perfecte match.

 1. Traditionele stofzuiger, robot of steelstofzuiger?
 2. Met of zonder stofzuigerzak?
 3. Gebruiksgemak
 4. Soort vloer
 5. Geluid
 6. Allergieën en huisdieren

Steelstofzuiger, robot of toch liever een traditionele stofzuiger?

Bij het kopen van een stofzuiger kun je kiezen uit talloze merken. De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is; wil je een traditionele stofzuiger, een robotstofzuiger of een steelstofzuiger. Daarnaast is er ook nog de kruimeldief, maar die laten we hier even buiten beschouwing. Wat is jouw type?

 • Traditionele stofzuiger: de stofzuigers zijn verkrijgbaar met en zonder stofzuigerzak. Het is de stofzuiger zoals we deze al jaren kennen, het type dat je achter je aantrekt tijdens het zuigen. Maakt grondig schoon in iedere woonsituatie.
 • Robotstofzuiger: deze kleine krachtpatsers stijgen in populariteit. Het is natuurlijk ook wel erg handig dat deze stofzuiger helemaal zelfstandig zijn werk doet. Terwijl jij met je benen omhoog op de bank zit, wordt onder je gewoon de vloer schoongemaakt. De robot keert vanzelf terug naar het laadstation als zijn accu leeg dreigt te raken. Toch ziet een robot echt niet alles en is de kans dus groter dat hij wat stoffige plekjes mist.
 • Steelstofzuiger: deze veelal draadloze stofzuiger duw je vooruit in plaats van dat je hem achter je aantrekt. Dit type stofzuiger is vaak lichter dan een stofzuiger, heeft geen stofzuigerzak en is prima geschikt voor kleinere oppervlakken. Tegenwoordig zijn er ook steelstofzuigers die qua kracht, accuduur en accessoires niet meer onderdoen voor de traditionele versie. Meer informatie over de nieuwste steelstofzuiger van miele? Lees dan dit artikel over de Triflex.
Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 

Steelstofzuiger                                             Robotzuiger

Een stofzuiger met of zonder stofzuigerzak?

Wil je een stofzuiger met of zonder zak? Voor allebei valt iets te zeggen. Zakloze stofzuigers hebben, vanzelfsprekend, geen stofzuigerzakken nodig. Dat scheelt je dus in geld en daarbij hoef je niet op te letten of de zak vol is. Maar let wel, zakloze stofzuigers zijn dan wel weer duurder in aanschaf.

Een stofzuiger met zak heeft over het algemeen een net wat grotere zuigkracht en zuigt daardoor bijvoorbeeld dierenharen beter van je tapijt of bank af. Maar de verschillen worden steeds kleiner. Een stofzuiger met zak is meestal wat makkelijker te legen dan eentje zonder zak. Daarnaast is dit type beter als je last hebt van allergieën, omdat je vrijwel niet direct met het stof in aanraking komt en de uitstoot van het stof lager is dan bij een type met zak.

 

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 

Met stofzuigerzak           Zonder stofzuigerzak

Gebruiksgemak

Er zijn meerdere aspecten van een stofzuiger die het gebruik voor jou makkelijker maken. Let bijvoorbeeld op:

 • Gewicht: als je bijvoorbeeld vaak een trap op moet, dan is een te zware stofzuiger niet handig. Ook voor de wendbaarheid geldt, hoe lichter, hoe beter.
 • Grootte: heb je veel kleine(re) plekken in huis waar je moet stofzuigen? Let dan ook op de grootte, zodat deze plekken ook echt te bereiken zijn zonder al te veel gebots.
 • Actieradius: een te klein werkbereik kan heel irritant zijn, let daarom op de zogenoemde actieradius van de stofzuiger. Dit is de maximale afstand tussen stopcontact en zuigmond. Hoe groter deze afstand, hoe groter het oppervlak dat je kunt stofzuigen. Het werkbereik varieert van 7,5 tot zelfs 15 meter, maar ligt gemiddeld op zo’n 10 meter.
 • Snoer: snoer of snoerloos, that’s the question … Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Vind je het vervelend om telkens rekening te moeten houden met het snoer om je heen? Dan weet je het antwoord.
 • Lengte zuigbuis: wil je op hoge plekken kunnen stofzuigen? Let dan op de maximale lengte van de zuigbuis. Ook als je zelf groot bent, kun je beter kiezen voor een langere buis, dat werkt een stuk comfortabeler.
 • Onderhoud: het is wel zo makkelijk als je stofzuiger simpel te onderhouden is. Denk hierbij aan hoe makkelijk je een stofzak of -bak verwisselt, leegt of schoonmaakt. Bij zakloze stofzuigers is dit vaak lastiger dan bij stofzuigers met zak. Ook het gemak waarmee je de filter(s) verwijdert, is iets dat je kunt meenemen in je keuze.

Wendbaarheid: de wendbaarheid van je stofzuiger wordt vaak bepaald door het gewicht en de wielen. Lichtere stofzuigers zijn beter wendbaar, dat zal duidelijk zijn. Grote wielen aan de zijkant bewegen alleen naar voren en achteren, terwijl multi-directionele wieltjes alle kanten op kunnen. Maar alles hangt af van de kwaliteit van de wielen.

Soort vloer

Heb jij thuis een hard vloeroppervlak (laminaat, tegels, parket, pvc, gietvloer) of een zachte vloer (vloerbedekking of tapijt)? Elke stofzuiger heeft een standaard mondstuk waarmee je zowel harde als zachte vloeren kunt zuigen. Dit mondstuk is vaak voorzien van een schakelaar waarmee je een borstel in- en uitschuift. Toch zijn er voor harde vloeren andere mondstukken te adviseren dan voor zachte oppervlakken.

Harde vloer

In het algemeen kun je op een harde vloer met een standaard mondstuk goed vooruit. Toch raden we je aan om ook een speciale parketborstel aan te schaffen om zo je vloer beter te beschermen tegen krassen.

Vloerbedekking of tapijt

Op deze zachte vloertypes werken stofzuigers met veel zuigkracht het beste. Kies bijvoorbeeld voor een turboborstel. Deze heeft genoeg power om ook dieper liggende stofjes en vuiltjes te verwijderen. De kans bestaat wel dat los gelegde vloeren omhoog worden getrokken. Maar dat los je eenvoudig op door de zuigkracht even een standje lager te zetten.

Geluidsniveau stofzuiger

Het geluid van een stofzuiger kan behoorlijk op je zenuwen werken. Daarom zetten steeds meer merken in op stille stofzuigers. Miele biedt bijvoorbeeld de Complete C3 Silence, die met maar 69dB de stilste stofzuiger is binnen het Miele assortiment.

Toch blijven ook de stille stofzuigers altijd geluid maken, daar ontkom je (nog) niet aan. Maar minder herrie is natuurlijk wel zo prettig, dus let hierop als je een stofzuiger gaat kopen. Overigens zijn de stilste stofzuigers vaak wel de traditionele types met stofzuigerzak. Ook iets om mee te nemen in je keuze.

Allergieën en huisdieren

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk in aanraking komen met stof uit je stofzuiger. Kies daarom een stofzuiger met weinig stofuitstoot. Hierbij wordt het meeste stof gefilterd door de stofzuigerzak. Ook bij het legen van je stofzuiger wil je bij een allergie liever niet het opgezogen stof aanraken. Miele heeft daarom onder andere speciale stofzuigerzakken die automatisch sluiten. Zo kan het opgezogen fijnstof niet ontsnappen.

Wij adviseren je te kiezen voor een stofzuigervariant met een HEPA-filter. Veel modellen hebben tegenwoordig een HEPA-filter als uitblaas- en/of motorfilter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air en deze filters kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden dan normale filters. Hoe fijner het filter, hoe kleiner de op te vangen stofdeeltjes en hoe beter de luchtfiltering.

Huisdieren verliezen vaak veel haren en het is vaak lastig om dit bij te houden. Die haren zitten vaak overal! Het is dus belangrijk om een stofzuiger te kiezen met genoeg zuigkracht en een goede turboborstel. Deze zorgen ervoor dat haren beter worden opgezogen, óók die haartjes die diepgeworteld zijn op het favoriete plekje van je kat; de leuning van de bank. Door de ingebouwde draaiende borstels worden dierenharen makkelijker losgetrokken.

De keuze is aan jou!

Met bovenstaande aankooptips voor stofzuigers hebben we je hopelijk al een stuk wijzer gemaakt in je zoektocht naar de ideale stofzuiger. Mocht je nog twijfelen, in onze webshop kun je kijken en vergelijken. En kopen natuurlijk … Succes!

Ervaar de kracht van een Miele stofzuiger

Nieuwe stofzuiger nodig? De stofzuigers van Miele combineren efficiëntie met zuigkracht. Ontdek welk model het best past bij jouw wensen.

Ontdek de Miele stofzuigers