10 tips voor altijd een fris bed

Er zijn maar weinig huishoudelijke klusjes die zoveel voldoening geven als het verschonen van je bed. Want, wat is nu er fijner dan ’s avonds in een fris bed kruipen met nét gewassen lakens? Met de volgende tips van de wasexperts bij Miele geniet je zo lang mogelijk van een fris bed net als in een hotel.

1. Wekelijks is het best

Wanneer jij jouw overtrekken in ieder geval één keer per week wast, dan combineer je optimale hygiëne en een frisse bedervaring. Wist je namelijk dat je elke nacht tussen een kwart en 2 liter vocht verliest? Dat wordt natuurlijk allemaal opgenomen door de overtrekken van je matras, dekbed en kussens. Tel daar alle haren en huidschilfers bij op en dan opeens snap je waarom eens per week verschonen zelfs aan de geringe kant lijkt. Twee keer wassen per week kan natuurlijk ook, iets meer werk, maar dan is het wel twee keer feest in één week.

2. Dekbedden en kussens

Je dekbed en je kussens verdienen ook regelmatig een was- en droogbeurt. Miele wasmachines en drogers hebben speciale wasprogramma’s voor dekbedden en hoofdkussens. Ook hoofdkussens met synthetische vulling blijven daarmee lang in vorm. Donzen of veren kussens en dekbedden mogen zowel in de wasmachine als in de droger. Door het speciale droogproces van Miele worden ze weer heerlijk luchtig. Druk vóór het wassen wel even de lucht uit het textiel om overmatige schuimvorming te voorkomen.

3. Fris matras

Kun je de matrashoes van jouw bed eraf ritsen? Stop deze dan ook af en toe in de wasmachine, dat is meteen een stuk frisser. Kijk op het waslabel, check het materiaal en kies het juiste programma hiervoor op jouw wasmachine. Je kunt vlekken ook verwijderen met een sopje van wasmiddel. Zet het matras dan op de zijkant en gebruik niet te veel water. Daarna is het aan te raden goed te ventileren om het matras aan de lucht te laten drogen.

4. Als hygiëne telt

Je verliest ’s nachts zweet, haren en huidschilfers, maar er kruipen ongemerkt ook bacteriën en huismijt in je beddengoed. Dat klinkt misschien erger dan is het is, maar het is toch geen prettig idee. Gelukkig helpt wassen! Om zeker te weten dat je beddengoed bacterievrij uit de trommel komt, kun je beddengoed het best wassen op 60 graden. Let op: niet al je wasgoed laat wassen op 60 graden toe. Controleer daarom altijd eerst het waslabel van je beddengoed. Kun je het niet op 60 graden wassen, maar mag het item wel in de droger? Geen zorgen, door de warme temperatuur gaan de bacteriën door het drogen alsnog dood.

5. Doseren kun je leren

Gebruik niet te veel en niet te weinig wasmiddel. Vanzelfsprekend wordt je beddengoed niet goed schoon als je te weinig wasmiddel gebruikt. Dan blijven ziektekiemen in leven en wordt vet niet volledig verwijderd. Ook een teveel aan wasmiddel is niet goed. De machine gaat vaker spoelen en centrifugeren en daardoor verbruik je dus ook meer water. Daarnaast kunnen wasmiddelresten op gaan hopen in de machine. Gebruik daarom altijd de hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat van jouw wasmiddel. Wil je er geen omkijken naar hebben en zeker weten dat je altijd de juiste wasmiddeldosering gebruikt? Kies dan een Miele wasmachine met TwinDos. Door automatische dosering gaat dat dus helemaal vanzelf.

6. Niet voller dan vol

Je beddengoed heeft wat ruimte nodig om schoon te worden. Zo kan de machine goed haar werk doen. Bij de wasprogramma’s van een Miele wasmachine wordt de maximale belading aangegeven. We raden je aan om daar niet overheen te gaan. Als je die maximale beladingscapaciteit benut, dan ben je ook nog eens energievriendelijk bezig.

7. Bijna niet meer strijken

Vind je het fijn om je bed op te maken met een kreukvrij dekbedovertrek, maar is strijken niet je favoriete bezigheid? Met een SoftCare-trommel van Miele en de gladstrijkfunctie is strijken bijna niet meer nodig. Ook in Miele wasmachines met SteamCare wordt wasgoed in één wasbeurt gewassen en (voor)gestreken. Ideaal voor dekbedovertrekken dus.

8. Het waslabel is leidend

Sorteer op kleur en stop het dekbedovertrek en de kussenslopen binnenstebuiten in de wasmachine. Zo voorkom je dat de kleuren vaal worden. Toevallig ook nog wat handdoeken bij de was? Was ze niet tegelijkertijd met je beddengoed. De structuur van handdoeken zorgt dat het beddengoed sneller slijt. Controleer altijd het waslabel van je beddengoed en pas het wasprogramma aan de zwakste vezel aan. 90% katoen en 10% polyamide? Kies dan een wasprogramma voor synthetische stoffen. Let ook altijd op de aangegeven temperatuur.

9. Onweerstaanbaar geurig

Het gevoel van in een fris bed stappen komt met name door een aangename geur. Voor alle nieuwe Miele drogers met FragranceDos heeft Miele geurflacons in allerlei geuren. Zo geniet je tot wel 50 droogbeurten van een heerlijk geurende kleding en beddengoed. Zo heb je geen wasverzachter meer nodig! En dat scheelt weer impact op het milieu en de vezels, wasverzachter vormt namelijk een extra belasting op je wasgoed.

10. Hou het luchtig

Tijdens het slapen verlies je vocht en daardoor kunnen je matras en dekbed klam worden. Leg je beddengoed daarom overdag dubbelgevouwen met de onderkant naar boven aan het voeteneind van je bed. Zo laat je je matras en dekbed overdag lekker luchten en stap je ’s avonds weer in een fris bed.