Er zijn maar weinig huishoudelijke klussen die zo lonend zijn als je bed verschonen. Want wat is er fijner dan ’s avonds tussen net gewassen lakens stappen? Zo geniet je zo vaak en lang mogelijk van een fris bed.
Want alleen dan kun je elke week van schoon beddengoed genieten. En dat is eigenlijk al reden genoeg! Maar wist je dat je elke nacht tussen een kwart en 2 liter vocht verliest? Dat wordt in eerste instantie allemaal opgenomen door de overtrekken van je matras, dekbed en kussens. Tel daarbij alle haren en huidschilfers op en dan lijkt eens per week zelfs aan de geringe kant om je bed te verschonen. Twee keer wassen per week kan natuurlijk ook, iets meer werk, maar dan geniet je nog eens extra!
Ook je dekbed en je kussens verdienen regelmatig een was- en droogbeurt. Verschillende Miele wasmachines en drogers hebben speciale wasprogramma’s voor dekbedden en hoofdkussens. Ook hoofdkussens met synthetische vulling blijven daarmee lang in vorm. Donzen of veren kussens en dekbedden mogen zowel in de wasmachine als in de droger. Door het speciale droogproces van Miele worden ze weer heerlijk luchtig. Druk vóór het wassen wel even de lucht uit het textiel om overmatige schuimvorming te voorkomen.
Kun je je matrashoes eraf ritsen? Stop deze dan ook zo nu en dan in de wasmachine. Dat is meteen een stuk frisser. Kijk op het waslabel van welke materialen de hoes is gemaakt om het juiste programma te selecteren. Je kunt vlekken ook verwijderen met een sopje van wasmiddel. Zet de matras op zijn kant en gebruik niet te veel water.
Je verliest ’s nachts zweet, haren en huidschilfers, maar er kruipen ongemerkt ook bacteriën en huismijt in je beddengoed. Dat is geen prettig idee. Maar wassen helpt! Om zeker te weten dat je beddengoed bacterievrij uit de trommel komt, kun je het beste wassen op 60 graden. Let op: niet al je was kan op 60 graden gewassen worden. Controleer daarom altijd eerst het waslabel van je beddengoed. Kun je het niet op 60 graden wassen, maar mag het wel in de droger? Dan gaan de bacteriën daar alsnog dood.
Dat betekent: niet te veel en niet te weinig wasmiddel. Want ook bij te veel wasmiddel wordt je beddengoed niet goed schoon. De machine gaat vaker spoelen en centrifugeren en daardoor verbruik je ook meer water. Bij te weinig wasmiddel blijven ziektekiemen in leven en wordt vet niet volledig verwijderd. Gebruik daarom altijd de hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat van jouw wasmiddelfabrikant. Wil je er geen omkijken naar hebben en zeker weten dat je altijd de juiste wasmiddeldosering gebruikt? Kies dan een van onze TwinDos wasmachines met automatische dosering.
Je beddengoed heeft wat ruimte nodig om schoon te worden. Zo kan de machine goed haar werk doen. Bij de Miele wasmachines wordt aangegeven hoeveel kg per programma in de wasmachine mag. Als je die maximale beladingscapaciteit benut, ben je ook nog eens energievriendelijk bezig.
Vind je het fijn om je bed op te maken met een kreukvrij dekbedovertrek, maar is strijken niet je favoriete bezigheid? Met de SoftCare-trommel met gladstrijkfunctie van Miele is strijken bijna niet nodig. Ook in Miele wasmachines met SteamCare wordt wasgoed gelijktijdig gewassen en gestreken. Ideaal voor dekbedovertrekken dus.
Sorteer op kleur en stop het dekbedovertrek en de kussenslopen binnenstebuiten in de wasmachine. Zo voorkom je dat de kleuren vaal worden. Toevallig ook nog wat handdoeken bij de was? Was ze niet tegelijkertijd met je beddengoed. De structuur van handdoeken zorgt dat het beddengoed sneller slijt. Controleer altijd het waslabel van je beddengoed en pas het wasprogramma aan de zwakste vezel aan. 90% katoen en 10% polyamide? Kies dan een wasprogramma voor synthetische stoffen. Let ook altijd op de aangegeven temperatuur.
Het gevoel van in een fris bed stappen komt vooral door de geur. Voor alle Miele T1 drogers met FragranceDos heeft Miele geurflacons in allerlei geuren voor 50 droogbeurten. Dat geeft je gewassen kleding en beddengoed een heerlijke geur die maar liefst 4 weken aanhoudt. Geen wasverzachter nodig!
Tijdens het slapen verlies je vocht en daardoor kunnen je matras en dekbed klam worden. Leg je beddengoed daarom overdag dubbelgevouwen met de onderkant naar boven aan het voeteneind van je bed. Zo laat je je matras en dekbed overdag lekker luchten en stap je ’s avonds weer in een fris bed.