Wasmiddel doseren? Dat doe je zo.

Meer is niet altijd beter, dat geldt ook zeker voor de hoeveelheid wasmiddel die je moet gebruiken. Maar te weinig is ook weer niet goed. Benieuwd hoe je onder- en overdosering voorkomt? Na het lezen van deze tips gaat wasmiddel doseren nooit meer fout. Beloofd!

Gevolgen van over- en onderdosering

Tegenwoordig zijn wasmachines een stuk energiezuiniger dan vroeger. Daarom is nu veel minder water nodig en is het belangrijker geworden om je wasmiddel goed te doseren. Te veel wasmiddel kan namelijk slecht zijn voor je was, de machine en het milieu. Door te weinig wasmiddel wordt jouw was niet schoon genoeg.

Overdosering

Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur op de lange termijn. Heb jij wel eens kleding uit de machine gehaald waar een luchtje aan zit? Grote kans dat er dan te veel wasmiddel is gebruikt.

Te veel wasmiddel zorgt ook voor onnodige belasting van het milieu, verspilling van je wasmiddel en een hoger energieverbruik. Een wasmachine zal dan meer spoelen om zoveel mogelijk schuim uit het wasgoed te halen. Dit kost dus onnodig tijd en water.

Onderdosering

Met te weinig wasmiddel wordt je wasgoed niet goed schoon. Hierdoor kan de was gaan stinken, doordat vuildeeltjes achterblijven in je wasgoed en wasmachine. Tevens kan de was na verloop van tijd grauw en hard worden. Onderdosering zorgt er ook voor dat ziektekiemen niet goed worden verwijderd. De juiste dosering van je wasmiddel is dus om meerdere redenen belangrijk!

Waar moet je rekening mee houden bij doseren?

Om ervoor te zorgen dat je een juiste dosering wasmiddel gebruikt, kun je met een aantal dingen rekening houden. Op de verpakking van wasmiddelen staat een doseeradvies.

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw wasmachine is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Bekijk onze reinigingsproducten

Hoeveelheid wasgoed

Om echt goed te weten hoeveel wasmiddel je moet gebruiken, raden we je aan om je wasgoed te wegen.

Wasmiddelen voor bonte en witte was baseren het advies vaak op 4 tot 5 kg. Fijnwasmiddelen op 2,5 kg. Het gaat dan over het gewicht van het wasgoed dat je in de machine stopt, niet over de capaciteit van de wasmachine zelf. Wist je dat je een wasmachine van 7 kg vaak maar met zo’n 4 kg wasgoed moet vullen om het beste wasresultaat te krijgen? Een te volle trommel zorgt voor een muffe geur en wasgoed dat niet goed schoon is. TIP: als je een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, zit je altijd goed. Stop je de trommel maar halfvol, doseer dan ook minder wasmiddel. De helft is vaak al voldoende.

Wist je dat sommige Miele wasmachines zijn uitgerust met een TwinDos-functie, waarbij het wasmiddel automatisch op het juiste moment in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd tijdens de was. Wasmiddel doseren zal hierdoor nooit meer fout gaan!

Extra spoelgang of extra water

Heb jij geen zin of tijd om rekening te houden met bovenstaande punten en heb je te veel gedoseerd? Dan kun je ervoor kiezen om standaard een extra spoelgang of extra water toe te voegen aan je wasprogramma’s. Let wel: dit kost meer water en meer energie, dus echt optimaal voor zowel het milieu als je portemonnee is deze oplossing niet…

Met bovenstaande tips is over- en onderdosering voorgoed verleden tijd. Op naar een frisse en schone was!

Lees hier welke wasmachine het best bij jouw situatie past.

Ontdek TwinDos

Met een TwinDos wasmachine ben je goed bezig voor je eigen portemonnee en voor het milieu. Door de automatische dosering verbruik je minder wasmiddel, maar heb je wel een gegarandeerd perfect schone was.

Vergelijk TwinDos wasmachines