Wasmiddel doseren? Dat doe je zo.

Meer is niet altijd beter, dat geldt zeker ook voor de hoeveelheid wasmiddel die je moet gebruiken. Maar te weinig is ook weer niet goed. Benieuwd hoe je onder- en overdosering voorkomt? Na het lezen van deze tips gaat wasmiddel doseren nooit meer fout!

Gevolgen van over- en onderdosering

Tegenwoordig zijn de wasmachines een stuk energiezuiniger dan vroeger. Omdat deze wasmachines veel minder water gebruiken dan voorheen, is het belangrijker geworden om je wasmiddel goed te doseren. Te veel of te weinig wasmiddel kan namelijk slecht zijn voor je was.

Overdosering

Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur. Heb jij wel eens kleding uit de machine gehaald die na het wassen nog onfris ruikt? Grote kans dat je dus te veel wasmiddel gebruikt!

Te veel wasmiddel zorgt ook voor meer energieverbruik en verspilling. Een wasmachine gaat dan namelijk meer spoelen en stopt pas met draaien als al het schuim uit de trommel is verdwenen. Dit kost dus onnodig veel tijd en water.

Onderdosering

Met te weinig wasmiddel wordt je wasgoed niet goed schoon. Hierdoor kan de was gaan stinken, doordat vuildeeltjes achterblijven in je wasgoed en wasmachine. Tevens kan de was na verloop van tijd grauw en hard worden. Onderdosering zorgt er ook voor dat ziektekiemen niet goed worden verwijderd. De juiste dosering van je wasmiddel is dus om meerdere reden belangrijk!

Waar moet je rekening mee houden bij doseren?

Om ervoor te zorgen dat je een juiste dosering wasmiddel gebruikt, kun je met een aantal dingen rekening houden. Op de verpakking van wasmiddelen staat een doseeradvies.

Hoeveelheid wasgoed

Om echt goed te weten hoe veel wasmiddel je moet gebruiken, raden we je aan om je wasgoed te wegen. Dan weet je precies welke hoeveelheid wasmiddel je nodig hebt.

Wasmiddelen voor bonte en witte was baseren het advies vaak op 4 tot 5 kg. Fijnwas-middelen op 2,5 kg. Het gaat dan over het gewicht van het wasgoed dat je in de machine stopt, niet over de capaciteit van de wasmachine zelf. Wist je dat je een wasmachine van 7 kg vaak maar met zo’n 4 kg wasgoed moet vullen om het beste wasresultaat te krijgen? Een te volle trommel zorgt voor een muffe geur en wasgoed dat niet goed schoon is. TIP: als je een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, zit je altijd goed. Stop je de trommel maar halfvol, doseer dan ook minder wasmiddel. De helft is vaak al voldoende.

Wist je dat sommige Miele wasmachines zijn uitgerust met een TwinDos-functie, waarbij het wasmiddel automatisch op het juiste moment in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd tijdens de was. Wasmiddel doseren zal hierdoor nooit meer fout gaan!

Extra spoelgang of extra water

Heb jij geen zin of tijd om rekening te houden met bovenstaande punten en heb je te veel gedoseerd? Dan kun je ervoor kiezen om standaard een extra spoelgang of extra water toe te voegen aan je wasprogramma’s. Let wel: dit kost meer water en meer energie, dus echt optimaal voor zowel het milieu als je portemonnee is deze oplossing niet…

Met bovenstaande tips is over- en onderdosering voorgoed verleden tijd. Op naar een frisse en schone was!

Lees hier welke wasmachine het best bij jouw situatie past.

Ontdek TwinDos

Met een TwinDos wasmachine ben je goed bezig voor je eigen portemonnee en voor het milieu. Door de automatische dosering verbruik je minder wasmiddel, maar heb je wel een gegarandeerd perfect schone was.

Vergelijk TwinDos wasmachines