Grootmoeders kippensoep
De bereidingstijd is ca. 1,5 uur.
Bereiding
Stap 1: Om kippensoep te maken moet je als allereerst de gort in ruim warm water ca. 30 minuten wellen. Giet de gort af, doe het in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.
Stomen 100°C Tijdsduur 15 minuten
Of breng de gort met het water in een pan aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Giet de gort daarna af.
Stap 2: Schil ondertussen de wortelen en de knolselderij en snijd ze in blokjes van 1 cm.
Stap 3: Maak de prei schoon en snijd hem in ringen van 1 cm.
Stap 4: Snijd de kip in 8 stukken.
Stap 5: Halveer de ongeschilde ui en steek de laurierbladeren en de kruidnagels erin.
Stap 6: Was de tijm en schut het droog.
Stap 7: Doe tijm, ui en kip in een ruime dichte stoomovenpan, bedek met gezouten water en schuif in de stoomoven. Of breng het in een pan op de kookplaat aan de kook.
Stomen 100°C Tijdsduur 25 minuten
Stap 8: Neem de tijm en de ui (met laurier en kruidnagels) uit de pan en voeg wortel, selderij en prei toe en stoom of kook nog 15 minuten verder.
Stap 9: Was ondertussen de peterselie en de lavas en schud ze goed droog. Pureer ze met de kaas en de olijfolie in de keukenmachine tot een smeuïge pasta.
Stap 10: Roer de helft van de pasta door de gort en houd het warm.
Stap 11: Neem de kip uit de soep, pluk het vlees van het bot, snijd het fijn en doe het terug in de soep.
Stap 12: Breng de kippensoep op smaak met zout, peper, citroensap en -rasp.
Stap 13: Verdeel de gort over diepe borden en schenk de kippensoep er overheen. De rest van de kruidenpasta er apart bij serveren.
Lekker met grof boerenbrood!
Tip: Bladselderij is een goed alternatief voor de lavas. Probeer ook eens ons recept voor pompoensoep uit de oven!