Op dit moment krijgen we regelmatig de vraag: Hoe zorg ik dat mijn was echt schoon wordt? We willen dat onze kleding niet alleen perfect vlekvrij is, maar we willen ook weten hoe we besmettingen kunnen voorkomen. Wekelijks draaien we vaak meerdere wasbeurten en is er iemand ziek, dan maakt de machine overuren. Maar krijgen we daarmee alle ziektekiemen en bacteriën ook écht weg?
Helaas, met alleen regelmatig wassen kom je er niet. Om écht hygiënisch kleding te wassen, is meer nodig. Daarom zetten we een aantal wastips voor je op een rij:
Wil je definitief een einde maken aan aanwezige micro-organismen en bacteriën? Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan. Dit heeft meestal met de samenstelling van de stof te maken.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
TIP: Controleer altijd het waslabel voordat je de was doet. Hierop staat namelijk hoe jouw wasgoed gewassen moet worden. Houd hierbij rekening met de zwakste vezel. 90% katoen en 10% polyamide? Kies dan een wasprogramma voor synthetische stoffen. Let ook altijd op de aangegeven temperatuur. Té heet wassen, vind je kleding niet zo leuk namelijk …
Om goed hygiënisch kleding te kunnen wassen, heeft de was wat ruimte nodig om te bewegen. Zo kan de machine goed zijn werk doen. Bij de Miele wasmachines wordt aangegeven hoeveel kg per programma in de wasmachine mag. Superhandig. Geen zin om daarnaar te kijken? Geen probleem, als je een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, dan zit je altijd safe!
Denk jij ook dat door het gebruik van extra veel wasmiddel de was ook extra schoon wordt? News flash; dat is dus niet waar. Met te veel wasmiddel wordt het wasgoed juist niet goed gereinigd en wordt er nog eens extra gespoeld en gecentrifugeerd. Hierdoor gebruikt je wasmachine ook meer water en dat is dan weer slecht voor het milieu. Niet doen dus!
Maar te weinig wasmiddel is ook niet goed, zeker niet voor het verwijderen van ziektekiemen. Het bevordert schimmelvorming en het vet wordt niet volledig verwijderd. Gebruik daarom altijd de hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat van jouw wasmiddelfabrikant of kies een van onze TwinDos-wasmachines met automatische dosering. Nog een bijkomend voordeel van deze wasmachines: je kunt Ultraphase 2 gebruiken. Dit unieke wasmiddel van Miele verwijdert nog meer micro-organismen en wast dus alle kleding hygiënisch schoon.
Je verwacht misschien dat de wasmachine zichzelf reinigt en dat je daar dus niet meer naar hoeft te kijken. Maar als je alleen op lage temperaturen wast, dan blijven vet, vuil en wasmiddelresten in je wasmachine achter. Dit beïnvloedt niet alleen het wasresultaat, maar het is ook onhygiënisch. Door 1x per week een was op 60 graden te draaien (bijvoorbeeld hand- en theedoeken, schoonmaakdoeken), houd je je trommel schoon. Je kan ook kiezen voor een wasbeurt op 90 graden met een lege trommel of slechts een paar oude doeken hierdoor kan je daarna weer jouw kleding hygiënisch wassen.
Weet je niet meer of je al een wasbeurt van minimaal 60 graden hebt gedraaid? Geen probleem. Een aantal Miele wasmachines beschikken over de handige ‘hygiëne info’-functie: is het tijd voor een 60-gradenwas, dan brandt een lampje of krijg je een displaymelding. Zo ben je altijd op tijd.
Kies voor een grondige reiniging het programma ‘Machine reinigen’ (als dit op je wasmachine zit). Dit programma werkt met een hoge temperatuur en hoger waterpeil, waardoor optimale hygiëne wordt gegarandeerd. Een perfecte aanvulling hierop is de Miele IntenseClean machinereiniger. IntenseClean voorkomt dat er wasmiddel- en vuilresten achterblijven in de trommel. Zo blijft deze heerlijk fris. Door de hoge temperatuur en desinfecterende ingrediënten van deze reiniger verdwijnen ziektekiemen als sneeuw voor de zon, vooral in de afvoersystemen van volautomatische wasmachines. Klinkt goed toch!
En als je dan toch lekker in de weer bent, maak dan ook de buitenkant van de wasmachine even schoon en haal na het draaien eens een doekje langs de wasmiddellade. Droog ook de rubberen rand goed af. Aan de achterkant van de lade kunnen soms nog zeepresten blijven hangen. Haal de lade er daarom even uit zodat je deze goed kan schoonmaken. Vergeet hierbij niet het gedeelte waar de waslade inhangt! Maak ook het bedieningspaneel schoon met een vochtige doek. Droog daarna alles nog even met een zachte doek. Let op: gebruik geen oplosmiddelhoudende reinigingsmiddelen, schuurmiddelen, glas- of allesreinigers. Deze kunnen namelijk kunststof oppervlakken en andere onderdelen beschadigen.
Houd je deze tips in acht, dan is hygiënisch wassen een eitje!
Om maximaal te blijven genieten van jouw Miele apparaten is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.
Bij Miele doen we er alles aan om aan de strenge hygiëne-eisen van vandaag de dag te voldoen. Daarom hebben wij onze wasmachines en reinigingsproducten extern laten testen aan de Rhein-Waal Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen. Dit heeft ons het gerenommeerde keurmerk ‘Geteste Hygiëne’ opgeleverd voor zowel ons katoenhygiëneprogramma (60°C) als ons programma met de unieke AllergoWash-optie. Iets waar we oprecht trots op zijn.
Heb jij ook een vraag over dit onderwerp? Stuur hem dan naar ons op dan zullen we samen met onze productmanagers zoeken naar het antwoord.
Ontdek met behulp van onze productadviseur welke wasmachine perfect aansluit op jouw behoeften!