Ga je een nieuwe keuken aanschaffen? Of is je kookplaat aan vervanging toe? Dan komt vanzelf de vraag voor welke kookplaat je kiest. Om die keuze wat eenvoudiger te maken, zetten wij de voor- en nadelen per kookplaat voor je op een rij.
Gas Op dit moment koken de meeste mensen op gas. Het is relatief goedkoop, je hebt geen aparte pannen nodig én bijna alle huizen in Nederland zijn voorzien van een gasaansluiting. Kiezen voor een gaskookplaat lijkt dan ook logisch, maar de toekomst brengt verandering. Zoals je misschien weet worden nieuwbouwwoningen in Nederland niet meer voorzien van een gasaansluiting en wordt gas steeds duurder. Vanaf 2030 wil de overheid zelfs helemaal van gas af.
Wil je toch graag een gaskookplaat? Dan heb je keuze in het aantal pitten, waarbij 5-pits het meest gekozen wordt. Wat veel mensen aanspreekt is het zichtbare van de gasvlam. Verder is het voordeel van gas dat je de hoogte van de vlam kunt regelen, maar er gaat ook een deel van de warmte rondom de pan verloren. Ook vraagt een gaskookplaat meer tijd om schoon te maken.
Elektrisch Elektrisch koken is de toekomst. Deze kookplaten hebben een vlakke glasplaat, wat het schoonmaken een stuk simpeler maakt dan een gaskookplaat.
Inductie Inductie is de meest populaire vorm van elektrisch koken. De kookplaat verwarmt de pan door middel van magnetisme en de temperatuur is nauwkeurig af te stellen. Koken op inductie is erg veilig: pas als je de pan op de kookzone zet, warmt deze op. De inductiekookplaat zelf wordt niet verwarmd, dus kleine kans dat je je brandt.
Bij Miele-inductiekookplaten kun je uitbreiden met fijne opties. Met een PowerFlex-kookzone kun je bepaalde delen van de plaat extra intensief verwarmen. Dat betekent dat je het vermogen van meerdere zones naar één zone brengt, ideaal om te wokken! Ook kun je er een grote pan of braadslede op kwijt. Je kunt dus uitgebreid en flexibel koken, helemaal naar jouw smaak.
Een inductiekookplaat warmt razendsnel op. Ook is deze kookplaat energiezuinig, omdat er bijna geen warmte verloren gaat. Duurzaamheid ten top! Voor inductie heb je wel een speciale aansluiting en geschikte pannen nodig. Samen met de hogere aanschafprijs is inductie niet de goedkoopste optie.
Keramisch Keramische kookplaten zijn een goedkopere optie als je elektrisch wil koken. Deze kookplaten worden voornamelijk gekozen door mensen die al een keramische kookplaat gewend zijn. Tegenwoordig kiezen de meesten namelijk voor inductie. Bij keramisch koken warmen metalen spiralen op, dit zie je aan de rode kleur. Een keramische kookplaat wordt – in tegenstelling tot inductie – wel warm en het opwarmen duurt ook langer.
Wat is er fijner dan een smetteloze keuken? Met het reinigingsmiddel voor glaskeramiek en RVS is het verwijderen van vet en etensresten heel eenvoudig zonder dat het de kookplaat beschadigd.
Kookplaten overzicht Weet jij al welke kookplaat bij jou past? Hieronder zie je in één oogopslag de belangrijkste voor- en nadelen.
Gaskookplaat
+ Vertrouwde, intuïtieve manier van koken + Geen aparte pannen nodig + Warmte eenvoudig aan te passen
– Verliest een deel van de warmte – Minder makkelijk schoon te maken – Niet toekomstbestendig
Inductiekookplaat
+ Erg veilig, ook met kinderen + Makkelijk schoon te maken + Energiezuinig + Toekomstbestendig + Warmte eenvoudig aan te passen
– Relatief duur in aanschaf – Speciale aansluiting en pannen nodig
Keramische kookplaat
+ Relatief goedkoop in aanschaf in vergelijking met inductie + Makkelijker schoon te maken dan gaskookplaat
– Verbruikt veel energie – Blijft heet na het koken, minder veilig – Warmt langzamer op