Vaatwasser kopen: waar let je op?

De ene vaatwasser is de andere niet. Hoewel ze aan de buitenkant bijna allemaal hetzelfde ogen, kunnen ze aan de binnenkant nogal veel van elkaar verschillen. Het is dan ook belangrijk om bij aankoop te kijken naar jouw eigen wensen. Maar waar kun je dan zoal rekening mee houden? Wij zetten een aantal punten voor je onder elkaar:

Volg je deze aankooptips, dan vind je gegarandeerd jouw ideale match!

Energiezuinigheid

Wil je lief zijn voor het milieu én je portemonnee? Koop dan een energiezuinige vaatwasser.  Met de nieuwe 7000-serie vaatwassers van Miele bespaar je optimaal op energie en water. Want welke nieuwe vaatwasser je ook kiest, altijd beschikt deze over het nieuwe energielabel A (sinds maart 2021 zijn de energielabels veranderd). Dan ben je pas echt zuinig bezig. Ook de energieklasse vind je terug op het energielabel.

Type vaatwasser

Bij de aankoop van een vaatwasser is de plek waar deze komt te staan van invloed op welk type je het beste kunt kopen. Komt het apparaat vrij te staan of wordt het ingebouwd? En zo ja, half of volledig geïntegreerd?

 

  • Vrijstaande vaatwassers zijn niet ingebouwd en daardoor makkelijker verplaatsbaar indien nodig.
  • Bij half geïntegreerde vaatwassers is de voorzijde voorzien van een deurpaneel, maar zie je nog het bedieningspaneel als het apparaat dicht is.
  • Bij volledig geïntegreerde vaatwassers is ook dit bedieningspaneel onzichtbaar en kun je het apparaat pas bedienen als hij geopend is. Doordat je enkel het deurpaneel ziet, vormt het een strak geheel met de rest van je keuken.
  • Onderbouw vaatwassers worden ingebouwd onder het werkblad. Zij zijn niet voorzien van een designfront, waardoor je dus de hele voorzijde van het apparaat ziet.

Afmeting

Let bij de aanschaf ook goed op de maten van je nis en (bij inbouw) het frontpaneel. Zo weet je zeker dat het apparaat in je keuken past. Een standaardformaat vaatwasser is zo’n 60cm breed en 80-85cm hoog. Verhoudingsgewijs is dit formaat ook het zuinigst.

Heb je een kleine keuken, dan is het ook mogelijk om een extra smalle (45cm breed) of extra lage (45cm hoog) vaatwasser te kiezen. Hier past minder vaat in dan bij een standaardformaat, maar de resultaten zijn vaak even goed. Toch zijn deze apparaten minder zuinig, omdat je er minder vaat mee schoon krijgt en dus meer vaatwasbeurten nodig hebt.

 

Tegenwoordig kun je ook vaatwasser kopen in XXL-formaat. Deze zijn hoger dan 85cm en daarom ideaal bij een hoger werkblad.

Geluidsniveau

Heb je een open keuken, dan wil je natuurlijk niet dat je vaatwasser alle andere geluiden overstemt. Let daarom ook op het aantal decibel (dB). De geluidsniveaus voor de stilste vaatwassers zijn 43 decibel of lager. Een vaatwasser met een standaard geluidsniveau ligt tussen de 44 of 48 decibel. Het aantal dB zie je op het energielabel.

Extra’s:

  • Heb je een voorkeur voor een bestekmand of besteklade? Bij een besteklade hoef je minder te bukken. Een bestekmand verplaats je makkelijk.
  • Wil je handmatig vaatwasmiddel toevoegen of automatisch? Miele biedt bijvoorbeeld AutoDos met PowerDisk, waarbij afwassen en poeder perfect op elkaar worden afgestemd. Het poeder wordt op het optimale tijdstip in het programma gedoseerd. Een PowerDisk is goed voor 20 keer afwassen. Ideaal!
  • Wat voor programma’s biedt de vaatwasser? Denk aan extra stil, eco, hardnekkig vuil, kort en meer. Kijk naar wat jouw wensen zijn en vergelijk deze met het programma-aanbod.
  • Is de vaatwasser flexibel in te delen door rekjes in- of uit te klappen? Kun je de bestekmand op meerdere plaatsen neerzetten, is de besteklade in hoogte verstelbaar?
  • Zijn het filter en de sproeiarmen gemakkelijk uit de vaatwasser te halen? Dit is handig omdat je het filter regelmatig zult moeten schoonmaken.

Handige functies van een Miele vaatwasser

In deze blog kun je meer lezen over hoe je een Miele vaatwasser kan bedienen met een app, hoe AutoDos werkt en over de handige functies van een Miele vaatwasser. Zo maken we vaatwassen leuk!

Vrijstaande vaatwassers

Een vaatwasser is niet meer weg te denken uit de keuken. Want na een lange dag is het fijn als je niet ook nog de afwas hoeft te doen. Met een Miele vaatwasser behaal je perfecte resultaten als het om de afwas gaat.

Ontdek de Miele vrijstaande vaatwassers