Hoe gebruik ik mijn Miele vaatwasser?

Heb jij een Miele vaatwasser gekocht, dan heb je zonder twijfel een goede keuze gemaakt. Maar weet je ook hoe je het apparaat het beste kunt gebruiken? Met onze tips kan een kind de vaat doen!

Welk vaatwerk is vaatwasserbestendig?

Niet ieder item is geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Het is dus slim om eerst even te checken of dat ene lepeltje of plankje in de vaatwasser mag of niet. Zo voorkom je bijvoorbeeld vlekken, kromtrekken en scheuren. Dus, welke producten kun je dan beter met de hand afwassen?

  • Hout: houten onderdelen in bijvoorbeeld servies of bestek kunnen vlekken achterlaten op de overige vaat. Daarnaast kan hout door de hoge temperaturen ook gaan scheuren.
  • Kunststof: sommige kunststoffen kunnen slecht tegen heet water, met verkleuren, scheuren of vervormen als gevolg.
  • Koper, tin en aluminium: deze materialen zijn niet geschikt voor de vaatwasser.
  • Zilver: wordt in de vaatwasser aangetast. Zonde!
  • Antiek: ouder servies is vaak kwetsbaar en voorzien van decoratie, en daardoor niet vaatwasserbestendig.
  • Email: gevoelig voor verkleuren.
  • Bedrukte items: verflagen of stickers kunnen gaan bladderen of barsten.

TIP: wist je, dat nieuwe Miele vaatwassers boordevol nieuwe innovaties zitten? Neem bijvoorbeeld de besteklades. Je kunt nu ook kleine serviesonderdelen, zoals bijvoorbeeld espressokopjes, in de besteklade plaatsen. De unieke 3D-Multiflex-besteklade bestaat uit een verlaagd middendeel en twee zijdelen. Het linkergedeelte kun je naar rechts schuiven, waardoor je hoge wijnglazen in de bovenste rek kan plaatsen. In het rechter in hoogte verstelbare gedeelte, plaats je eenvoudig grote bestekonderdelen en kleine serviesonderdelen. Aan alles wordt gedacht!

In- en uitruimen van de vaatwasser

Een vaatwasser goed in- en uitruimen is, naast vaak een huishoudelijk punt van discussie, belangrijker dan je denkt. Natuurlijk kun je al je vieze vaat op elke willekeurige plek in je vaatwasser kwijt, maar dat kan nog wel wat slimmer. Geloof het of niet, maar ook over de meest praktische indeling hebben we nagedacht. We geven je graag wat advies over het juist verdelen van de vaat.

Inruimen

Verwijder voor het inruimen als eerste de ergste etensresten van het vaatwerk. Het is niet nodig om je vaat vooraf onder stromend water af te spoelen, want je vaatwasser werkt eigenlijk zelfs beter bij een viezere vaat. In deze how-to-video laten we zien hoe je de vaatwasser op de juiste manier inruimt.

 

  1. Bovenste rek: het bovenste rek gebruik je veelal voor kopjes, wijnglazen, kommetjes en/of ander klein servies. Het best plaats je de kleinste kopjes in de vier hoeken van de vaatwasser. Daarna werk je van achter naar voren en zet je alles zo neer dat het water en het vaatwasmiddel de binnenkant van jouw servies goed kan bereiken. Wist je dat er bij de nieuwste modellen een speciale glazenbeugel in je vaatwasser zit? Laat de steel van het glas tegen de beugel rusten en de glazen blijven staan als een huis. De glazenbeugel is ook nog eens op twee hoogtes in te stellen: laag voor kleine glazen en bekers, hoog voor glaswerk met een langere steel. Alsof dat niet genoeg is, is daarnaast het gehele bovenrek ook nog in hoogte te verstellen. Je kunt hierbij kiezen tussen drie standen om zo meer ruimte te creëren voor al je vaat. Handig!
  2. Onderste rek: in de onderste rek plaats je voornamelijk borden, grotere kommen of (oven)schalen), snijplanken en/of pannen. Let er hierbij goed op dat de vaat niet tegen de sproeiarmen aankomt en plaats de vaat zo min mogelijk tegen en over elkaar. Zo komt het water en vaatwasmiddel overal.
  3. Besteklade/-korf: Jouw bestek gaat in de daarvoor bestemde lade en/of korf. Bij een korf met verticale plaatsing, zet je voor de beste resultaten het handvat omlaag en zorg dat messen, vorken en lepels elkaar niet raken. Zo wordt alles brandschoon!

 

Uitruimen

Ook voor het uitruimen van je vaatwasser hebben we enkele handige tips:

  1. Wacht na afloop van het vaatwasprogramma altijd zo’n 15 minuten voordat je de deur opent. Als je de deur meteen opendoet, dan vervliegt de warmte waarmee de vaat kan drogen. Open je de deur later, dan condenseert het verdampte water weer op het vaatwerk.
  2. Houd er rekening mee dat heet vaatwerk gevoeliger is voor stoten. Laat het daarom altijd even afkoelen in de vaatwasser. TIP: open de deur dan even volledig om het afkoelen te bespoedigen.
  3. Open en leeg altijd eerst het onderste rek. Zo kan er geen water op je schone vaat meer spatten.

Trek de korven voorzichtig naar voren, zodat er geen achtergebleven water van het ene op het andere item komt.

TIP: was scherpe messen gewoon met de hand af, in de vaatwasser worden ze namelijk sneller bot. Ook bestek met een houten handvat kun je beter met de hand afwassen.

Algemeen: zogenoemde ‘holle’ vaat (kopjes, glazen, kookpotten etc.) plaats je met de openingen naar beneden in de korven. Hol vaatwerk dat hoog en smal is, kun je het beste in het midden van de korven zetten. Zo kunnen de waterstralen er beter bij. Vaat met een diepe bodem kun je het beste schuin zetten, zodat het water eraf kan lopen. En als laatste: let erop dat kleine elementen niet door de spijlen van de korven kunnen vallen!

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw Miele apparaten is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Bekijk onze reinigingsproducten

Roest

Of je jouw Miele vaatwasser nu aan het inruimen of uitruimen bent, met beleid geniet je er langer van. Natuurlijk zijn onze vaatwassers geproduceerd van hoogwaardige materialen die garant staan voor een lange levensduur en keer op keer gebruiksgemak. Neem bijvoorbeeld de kunststof coating om de verschillende korven en lades, die bijna onverwoestbaar zijn bij normaal gebruik. Maar zelfs de scherpste kartel- en koksmessen kunnen zorgen voor beschadiging van die sterke beschermlaag, met vervelende gevolgen. Een beschadiging van de coating kan ervoor zorgen dat water in contact komt met metaal, het gevolg: roestvorming. Hierbij geldt natuurlijk dat voorkomen beter is dan genezen! Een Miele vaatwasser lijkt dan misschien redelijk onverwoestbaar, maar met te onvoorzichtig gebruik kun je toch wat schade aanbrengen.

Vaatwasmiddelen

Wil je een schone vaat, dan gebruik je een vaatwasmiddel. Dit is verkrijgbaar in poeder en als tablet. Daarnaast is er ook glansspoelmiddel en zout nodig. Tegenwoordig zijn er all-in-one-tabletten te koop waarin alles is verwerkt. Je kunt er dus voor kiezen om zo’n tablet te gebruiken of om wasmiddel, glansspoelmiddel en zout los toe te voegen. Wil je verspilling voorkomen of niet zelf meer een vaatwastablet toevoegen? Maak dan kennis met het automatische doseersysteem AutoDos met geïntegreerde PowerDisk®. Deze krachtpatser krijgt jouw vieze vaat moeiteloos schoon. Vaatwasser en reinigingsmiddel zijn precies op elkaar afgestemd, wat zorgt voor een optimale dosering op het juiste moment in het programma.

  • Glansspoelmiddel. Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat je vaat streeploos droogt. Dit gebeurt tijdens het naspoelen. Met een alles-in-een-tablet is het meestal niet nodig om nog apart glansspoelmiddel toe te voegen.
  • Onthardingszout. Zout gebruik je om het onthardingssysteem te reinigen. Dit systeem ontkalkt of verzacht het water om kalkaanslag op je vaatwerk te voorkomen. In de vaatwasser wordt speciaal vaatwasserzout gebruikt, dit is net wat grover dan keukenzout waardoor het beter werkt. Keukenzout gebruiken raden wij dus niet aan. Dit onthardingszout voeg je los toe en hiervoor vind je een speciaal compartiment in de bodem of de deur van je vaatwasser. LET OP: vaatwasserzout is vrij agressief spul. Zorg ervoor dat je dus niet te veel morst op de bodem van je vaatwasser. Gebeurt dit toch, dan verwijder het zo snel mogelijk of draai een speciaal spoelprogramma om het zout weg te spoelen.
  • Machinereiniger. Wij adviseren je om een keer per maand een heet programma te draaien. Dit zorgt ervoor dat achtergebleven vetresten verdwijnen. Blijft je vaat(wasmachine) toch vettig of stinken, gebruik dan eens een DishClean. Ook kun je een verfrisser in de machine hangen om nare geurtjes te verdrijven. Meer tips over het reinigen en onderhoud van je vaatwasser vind je in dit artikel.

Kijk voor al onze reinigingsmiddelen in onze webshop.

Afwasmiddelen & Reinigingsproducten

Programma’s

We zijn klaar om een vaatwasprogramma te kiezen. Maar welk programma kies je? Kies altijd een programma dat past bij het soort serviesgoed en de mate van verontreiniging. We hebben een paar standaardprogramma’s op een rijtje gezet:

ECO – Wil je energiebesparend reinigen? Kies dan voor dit programma. De water- en energiebesparing is voor normaal verontreinigd serviesgoed bij dit programma het grootst.
Auto – Dit programma wordt sensorgestuurd en past zich aan, aan de hoeveelheid serviesgoed en vuilgraad.
Normaal 55 °C – Is ons standaard programma voor normaal verontreinigd serviesgoed. Zijn de etensresten nog niet aangekoekt? Kies dan voor dit programma.
Intensief 75 °C – Is je serviesgoed erg vuil en zijn de etensresten aangekoekt? Kies dan voor dit intensieve programma.
Speciaal 45 °C –  Zelfs kwetsbare, dunne glazen kan je met een gerust hart in je Miele vaatwasser reinigen. Gebruik voor kwetsbaar glaswerk een programma met een lage temperatuur. Dit programma hebben we speciaal ontwikkeld voor glazen.

Nu is het jouw beurt om af te wassen

Zo, met bovenstaande tips moet het gebruiken van je vaatwasser geen probleem meer zijn! Wie ruimt er vandaag in?