Eerste hulp bij ingebruikname van je Miele inbouw-koffiemachine

Als je dit leest, ben je hoogstwaarschijnlijk net de trotse eigenaar van een nieuwe inbouw-koffiemachine van Miele. Goede keus! Voordat je het apparaat in gebruik neemt, geven wij je graag een paar vier handige tips. Zodat jij er alles uit kunt halen wat erin zit:

 1. Stappen voor ingebruikname
 2. De juiste instellingen van je koffieautomaat
 3. Jouw persoonlijke kop koffie
 4. Miele@Home

Stappen voor ingebruikname

Nadat je de koffiemachine hebt ingebouwd op de plek waar je ‘m wilt hebben en deze is aangesloten op het stroomnetwerk, is het apparaat klaar voor gebruik. Maar voordat je je eerste overheerlijke kopje koffie zet, is het belangrijk nog een paar andere stappen te doorlopen. Deze vind je uiteraard in de handleiding van jouw apparaat, maar we lichten hieronder alvast een paar punten toe.

 1. Reinig eerst grondig het apparaat…
  …voordat je de koffiemachine vult met water en bonen. Zie daarvoor het hoofdstuk ‘Reiniging en Onderhoud’ in de handleiding.
 2. Stel de juiste waterhardheid in
  De waterhardheid kan invloed hebben op jouw gewenste kop koffie en op de levensduur van het apparaat. Het is dus belangrijk om de juiste waterhardheid in te stellen. Dit verschilt in ons land per regio, dus raadpleeg altijd even de watermaatschappij.
 3. Plaats het reinigings- en ontkalkingspatroon…
  …in de daarvoor bestemde houders. Zie de handleiding voor instructies.
 4. Stel het bonensysteem in.
  Uiteraard moet je eerst de bonenreservoirs vullen voordat je koffie kunt zetten. Bij de eerste ingebruikneming vraagt het apparaat of je het bonensysteem wil instellen. Beantwoord deze vraag altijd met ja, anders verdwijnt de assistent van het scherm en is deze niet meer terug op te roepen.

A. Bonenreservoir vullen.
De koffiemachine is voorzien van bonenreservoirs. Vul de reservoirs met de door jou gekozen koffiebonen. Je kunt de reservoirs vullen met één bonensoort, maar ook wel verschillende soorten. TIP: maak een notitie van de afzonderlijke bonensoorten.

B. De bonensoorten een naam geven.
Als de reservoirs gevuld zijn, geef je de bonensoorten een naam. Zo weet je altijd welk reservoir welke bonen bevat.

C. Bonensoorten toewijzen.
Je kunt aan elke koffiedrank de gewenste bonensoort toewijzen. Je kiest dus de koffiedrank (bijv. espresso of cappuccino) en geeft aan met welke bonensoort je deze wilt bereiden.

TIP: gooi de eerste 2 koffiedranken na de eerste ingebruikname weg, daar kunnen namelijk nog koffierestanten van de fabriekscontrole in zitten!

5. Vul het waterreservoir.
Zonder water geen koffie, dus het spreekt voor zich dat je ook het waterreservoir moet vullen. Ververs dit water dagelijks om te voorkomen dat er ziektekiemen in het water ontstaan.

De juiste instellingen van je koffieautomaat

1. Waterhoeveelheid
Naast de koffiebonen en maling bepaalt ook de gebruikte waterhoeveelheid de smaak van jouw koffie. Je kunt de waterhoeveelheid zelf aanpassen aan de inhoud van je kopjes en/of bijvoorbeeld aan de gebruikte koffiesoort. Drink je liever een cappuccino of een Latte, dan zijn ook het melk- en schuimaandeel makkelijk aanpasbaar. Jouw gewenste hoeveelheid wordt vervolgens in je profiel opgeslagen. Handig!

2. Koffiehoeveelheid
Een Miele koffieautomaat kan 7,5 – 12,5 g koffiebonen per kopje malen en zetten. Hoe meer koffie je gebruikt, des te sterker wordt je koffiedrank. Soms is het nodig om de koffiehoeveelheid te wijzigen, wij leggen je uit wanneer:

 • De koffiehoeveelheid is te klein als de espresso of de koffie heel snel in het kopje loopt, de crema erg licht van kleur en onbestendig is of de espresso of koffie slap smaakt. Vergroot dan de koffiehoeveelheid.
 • De koffiehoeveelheid is te groot als de espresso of de koffie slechts druppelsgewijs in het kopje loopt, de crema donkerbruin is of de koffie of espresso bitter smaakt.

3. Bereidingstemperatuur
De juiste bereidingstemperatuur is afhankelijk van:

 • De gebruikte koffiesoort;
 • De vraag of je espresso of koffie bereidt;
 • De luchtdruk op de plaats waar je koffieapparaat staat.

Let op: sommige koffiesoorten houden niet van hoge temperaturen. Deze kunnen van invloed zijn op de crema-vorming en de smaak.

4. Bevochtigen
Om het aroma van de koffie nog beter tot zijn recht te laten komen, kun je het koffiepoeder bevochtigen. Is de bevochtigingsfunctie ingeschakeld, dan wordt het poeder na het malen eerst met een kleine hoeveelheid heet water bevochtigd. Na korte tijd wordt de resterende waterhoeveelheid door het vochtige koffiepoeder geperst, wat zorgt voor een betere smaak.

Jouw persoonlijke kop koffie

Afhankelijk van de soort koffie en de smaakintensiteit kun je zelf dus allerlei voorkeuren instellen op jouw Miele koffieautomaat. Zo creëer je jouw persoonlijke kop koffie. Maar ook die van je partner, je zus, je (schoon)moeder of de buurvrouw … Er zijn namelijk maximaal 10 gebruikersprofielen in te stellen. Zo sla je alles van jouw lievelingsdrank op: maalgraad van de bonen, hoeveelheid koffie, watertemperatuur en -hoeveelheid en, indien gewenst, de melkvoorbereiding. Zo smaakt jouw koffie, espresso, cappuccino of Latte Macchiato nergens zo lekker als thuis.

Zo doe je dat!

Miele@Home

Via de Miele@mobile-app bedien je jouw koffieautomaat op afstand. Bijvoorbeeld vanuit je bed. Met de app kun je de apparaatstatus opvragen, instellingen wijzigen én het apparaat bedienen. Hoe fijn is het als de koffie al klaarstaat als jij beneden komt? Goedemorgen!

Een barista in eigen huis

Je ziet, de Miele koffiemachines hebben alles in huis voor de perfecte kop koffie. Zo voel jij je een barista in eigen huis! Je vindt al onze inbouw- en vrijstaande koffieapparaten in onze shop.

Ontdek al onze koffiebonen

Voor elke koffie specialiteit de perfecte koffieboon? Bekijk ons assortiment koffiebonen voor de perfecte espresso, decaf, café crema en koffiespecialiteiten met melk.

Bekijk onze koffiebonen