Stoomtijden In de onderstaande tabel tref je een overzicht van de stoomtijden voor groente, fruit, peulvruchten, aardappelen, rijst, pasta, vis en garnalen. Ook geven we aan welke type stoomovenpan je nodig hebt bij de bereiding in de stoomoven.
De tijden zijn richttijden en afhankelijk van de gewenste gaarheid. Bij een temperatuur van 100 °C garen gerechten in de stoomoven in dezelfde tijd als op de kookplaat.
Stoomtijden groeten en fruit
Stoomtijden voor gedroogde peulvruchten
Stoomtijden voor aardappelen, rijst en pasta
Stoomtijden voor vis
15-18
4-6
X
Stoomtijden voor garnalen
Diepvriesgroenten Voor het koken van diepvriesgroenten, zoals bijvoorbeeld snijbonen, hoef je niet eerst de groenten te ontdooien. Je kunt exact dezelfde kooktijd aanhouden als de kooktijd die nodig is voor het koken van verse groenten.
Rijst en pasta Rijst en pasta dienen altijd in water gekookt te worden, omdat deze graanproducten water moeten opnemen om gaar te kunnen worden. Voor de meest gebruikte rijstsoorten, zoals bijvoorbeeld Surinaamse rijst, snelkook-, pandan-, of basmatirijst, neem je op 250 gram rijst 4 deciliter water. Wanneer je een pak rijst koopt staat vaak op de verpakking aangegeven dat de kooktijd 8 minuten is en dat de rijst nog 15 minuten ‘droog gestoomd’ dient te worden voordat de rijst geserveerd kan worden. Wanneer je rijst gedurende 20 minuten op 100 °C in de stoomoven bereidt dan is de rijst direct klaar om te serveren. Bij pasta heb je geen afgemeten hoeveelheid water nodig. Laat de pasta in ruim water garen.
Vis Voordat je vis in de stoomovenpan met gaatjes legt, kun je de bodem bedekken met stevig plastic folie of je kunt de bodem van de pan invetten met een kleine hoeveelheid olie. Zo kan de vis niet gaan plakken aan de bodem van de pan.
Ontdooien Wanneer je vlees, vis of gevogelte wilt ontdooien in de stoomoven dan dien je de temperatuur in te stellen tussen de 50 en 60 °C. Bij deze temperatuur gaart het product niet en verandert het ook niet van structuur. De benodigde ontdooitijd is afhankelijk van de dikte en structuur van het product. Je kunt eventueel een fictieve tijd instellen en regelmatig even voelen of de buitenkant ontdooid is. Vervolgens kun je het product verder bereiden door bijvoorbeeld de buitenkant te kruiden. Mocht het product van binnen nog niet helemaal ontdooid zijn, dan gebeurt dit heel snel tijdens de verdere bereiding.
Verwarmen
Bij een temperatuur van 95 °C kun je perfect eten verwarmen zonder dat er verandering optreedt van kleur en structuur. Deze temperatuur ligt net iets onder de gaartemperatuur van 100 °C van aardappelen en groenten. Ook is de temperatuur van 95 °C ideaal om bijvoorbeeld soep warm te houden waaraan room en/of eieren zijn toegevoegd, omdat room en/of eieren bij deze temperatuur niet kunnen gaan schiften. De benodigde verwarmtijd van het eten is afhankelijk van de temperatuur van het eten als deze de stoomoven in gaat en van het materiaal waarin het eten wordt verwarmd. In verband met de snelheid van de geleidinq van warmte adviseren wij je om voor het verwarmen van gerechten de Miele stoomovenpannen te gebruiken.
Richtlijn: in het algemeen kan een bord met eten verwarmd worden in 10 minuten . Komt dit bord uit de koelkast dan dien je een langere tijd in te stellen. De kwaliteit van de maaltijd verandert hierdoor niet.