Zalmrilette met parelcouscous en zoetzure venkelsalade

Zalmrilette met parelcouscous en zoetzure venkelsalade

1.5 tot 2 uurVisKookplaatGemiddeld
Dit recept is voor 2 personen

Ingredienten

  • 1 pakje parelcouscous
  • Stuk rode paprika
  • Stuk komkommer
  • Sap van limoen
  • Limoenolie
  • 250 gram gerookte zalm
  • 2 el crème fraîche
  • 1 borrelglaasje limoncello
  • Bieslook
  • 1 bol venkel
  • Azijn
  • Suiker
  • Rucola
  • Rode bietenkiemen
  • Alfalfa

Benodigdheden

  • Dunschiller
  • Kom
  • Ovenschaal
  • Pan

De bereidingstijd is ca. 1,5 tot 2 uur.

 

De dag van tevoren

Stap 1:
Kook de parelcouscous volgens de verpakking. Giet af en spoel na met koud water.

Stap 2:
Verdeel de parelcouscous op een grote plaats (bijvoorbeeld bakplaat uit de oven). Zet vervolgens weg op een koele plaats.

Stap 3:
Pocheer de zalm even of doe de zalm 1 minuut in de stoomoven op 90 °C. Laat iets afkoelen en pluk de schijfjes dan uit elkaar tot stukjes.

Stap 4:
Vermeng dit in een kom met 1 à 2 eetlepels crème fraîche, flink wat verse bieslook en een borrelglaasje limoncello. Zorg ervoor dat het ‘massa’ wordt en niet te waterig is/blijft. Voeg naar smaak wat peper toe. Zout is niet nodig, omdat de vis al gerookt is. Zet het in de ijskast weg.

Stap 5:
Schaaf de venkel in fijne reepjes. Vermeng dit naar eigen smaak in een kom met azijn en suiker. Zet ook dit koel weg, het liefst in de ijskast.

 

Dag van opdienen

Stap 1:
Verwijder de zaadlijsten uit het stuk komkommer en snijd hele fijne, kleine blokjes van de rest van de komkommer (met schil, want dit is mooi voor de kleur en geeft een extra bite).

Stap 2:
Snijd ook het stuk paprika in hele kleine blokjes en knip een flinke portie bieslook zeer fijn.

Stap 3:
Doe de parelcouscous in een schaal en voeg wat limoenolie en verse limoensap toe. Vervolgens de komkommer- en paprikablokjes en fijngeknipte bieslook toevoegen en goed door elkaar roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Het hoeft niet zo pittig te zijn, want de combinatie van vis en venkel zorgen voor voldoende smaak. Tot gebruik weer gekoeld wegzetten.

Stap 4:
De zalmrilette is nu stevig geworden. Naar smaak nog limoncello of peper toevoegen. Tot gebruik weer gekoeld wegzetten.

 

Opdienen
Het mooiste is om dit gerecht op te dienen in een groot bord met een kleine, diepe bodem. Leg 1 à 2 lepels couscous aan een kant. Leg daarnaast een hoopje venkelsalade. Maak met een ijslepel 1 of 2 bolletjes zalm en leg dit half over de couscous en half over de venkel. Het geheel garneren met een paar blaadjes rucola, rode bietenkiemen en alfalfa. Eet smakelijk!

 

Dit recept is afkomstig van mevrouw Jeukens.