Sumeshi – gezuurde sushirijst

RijstStoomovenMakkelijk
Dit recept is voor 4 personen

Ingredients

  • Basisrecept voor sushi’s:
  • 4 dl Japanse rijst
  • 60 gram Japanse rijstazijn
  • 5 gram suiker

Supplies

  • Kom
  • Dichte stoomoven pan

De bereidingstijd is ca. 75 tot 90 minuten.

 

Bereiding

Stap 1:
Doe de rijst in een kom en spoel het grondig tot het water helder is, ververs het water regelmatig. Giet de rijst af en laat het in een zeef uitlekken. Laat de rijst nog een minuut of 15 staan, zodat de korrel wat zachter kan worden.

Stap 2:
Doe de rijst in een diepe dichte stoomovenpan, giet er 4,6 dl water bij.

Kookstand: 100 ºC
Kooktijd: 2 x 6 minuten

Stap 3:
Schep de rijst om de 6 minuten goed door.

Stap 4:
Laat de rijst nog circa 10 tot 15 minuten afgedekt staan.

Stap 5:
Roer azijn met de suiker en het zout in een kom tot de suiker opgelost is.

Stap 6:
Doe de gare rijst in een grote, ondiepe schaal of kom (zo kan de rijst goed afkoelen) en besprenkel het met het azijnmengsel.

Stap 7:
Spatel (niet roeren) het azijnmengsel door de rijst. Laat de sumeshi afkoelen tot kamertemperatuur alvorens het verder te verwerken.

 

Tip: Rijst wordt, in verband met het vochtgehalte, altijd met een maatbeker afgewogen en niet met een weegschaal. Wil je met de sumeshi sushi maken? Bekijk dan hier ons recept voor Uramaki!