Speculaasjes

Speculaasjes

OvenMakkelijk

Ingredients

  • 225 gram zachte boter
  • 375 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram karnemelk
  • 500 gram zeeuwse bloem, gezeefd
  • 20 gram baking soda
  • 50 gram speculaaskruiden
  • 7 gram zout
  • Snufje witte peper
  • Geschaafde amandelen of amandelstiften
  • 1 losgeklopt ei

Supplies

  • Deelroller
  • Folie

De bereidingstijd is ca. 45 minuten (exclusief de tijd dat het deeg in de koelkast moet).

 

Bereiding

Stap 1:
Meng de boter met de basterdsuiker , zout en peper.

Stap 2:
Voeg de karnemelk toe en roer er een glad deeg van. Soms is een extra scheutje karnemelk nodig, namelijk als het deeg te korrelig blijft.

Stap 3:
Kneed de bloem, baking soda en de speculaaskruiden erdoorheen.

Stap 4:
Verpak het deeg in folie en leg het minstens 24 uur in de koelkast.

Stap 5:
Haal het deeg uit de koelkast en laat het een beetje zacht worden.

Stap 6:
Rol het deeg uit op een met meel bestoven werkblad, tot een dikte van 3 mm. Steek er rondjes uit of snijd er vierkantjes van. Bestrooi met de geschaafde amandelen of stiften, rol ze vast met de deegrol en kwast ze in met een beetje van het losgeklopte ei. Dit geeft de speculaas een mooie glans.

Stap 7:
Bak ze in een oven van 150 °C ongeveer 20 à 25 minuten.

 

Tip: Voor de liefhebber: doe de Zeeuwse bloem in een bus of pot en schep er ongeveer 15 anijssterren doorheen. Laat de bus of pot, gesloten, ongeveer een week staan. De bloem heeft nu een milde anijssmaak.