Brabants beste worstenbroodjes

60-70VleesOvenGemiddeld
Dit recept is voor ongeveer 15 worstenbroodjes à 65 gram

Ingredienten

Deeg
  • 100 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 13 gram gist
  • 5 gram zout
  • 5 gram basterdsuiker
  • 65 gram boter
Gehaktworstjes
  • 380 gram gehakt half-om-half
  • 1 ei
  • 40 gram paneermeel
  • zout en peper

Benodigdheden

  • Deegbolletjes
  • Weegschaal
  • Kom
  • Bakplaat
Bereidingswijze
Deeg

Stap 1
Verwarm de melk naar een temperatuur van 20 °C.

Stap 2
Doe alle ingrediënten over in een mengmachine. Neem voor deze bereiding de deeghaak en draai er rustig een soepel deeg is van.

Stap 3
Weeg stukjes van 30 gram af en bol ze direct op (bolletjes van maken).

Stap 4
Laat het deeg 30 minuten, op een licht bebloemde bakplaat onder een iets vochtige theedoek, rusten.

 

Bereidingswijze
Worstjes

Stap 1
Meng alle ingrediënten en weeg porties van 30 gram af. Vorm hiervan worstjes.

 

Serveren

Stap 1
Rol de bolletjes deeg uit tot ovalen plakken.

Stap 2
Vouw de gehaktworstjes erin en vorm tot worstenbroodjes. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Stap 3
Laat de broodjes nog 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Leg bovenop de broodjes een iets vochtige theedoek.

Stap 4
Verwarm de oven voor.
Hetelucht plus 220 °C

Stap 5
Bak de worstenbroodjes op de bakplaat.
Hetelucht plus     220 °C
Bereidingstijd      18 minuten

Stap 6
Laat de worstjes iets afkoelen. Dit Brabantse wonder is zowel warm als koud een heerlijk gerecht.

De kerstspecial van Dirk

Worstenbroodjes eten met Kerst is met recht een Brabantse traditie.

Traditioneel wordt het na de avondmis gegeten met een beker warme chocomel voor de kinderen en vaak iets sterkers voor de volwassenen. Dit was dan de start van Kerstmis.

De eventuele overgebleven worstenbroodjes worden bij het kerstontbijt geserveerd.

Met culinaire kerstgroet,

Dirk Lemmens