Luxe abrikozenvlaai
De bereidingstijd is ca. 2 uur.
Bereiding
Vulling
Bereid de vulling een dag van tevoren.
Stap 1: Laat de abrikozen goed uitlekken in een zeef.
Stap 2: Hak de helft van de abrikozen grof. Pureer de andere helft samen met de confituur met de staafmixer. Meng de gehakte en de gepureerde abrikozen door elkaar. Doe dit in een pan.
Stap 3: Meng de maïzena met de likeur en witte peper en voeg die bij de abrikozen. Kook dit circa 2 minuten voorzichtig. Bewaar in de koelkast.
Abrikozenvlaai
Stap 1: Doe alle ingrediënten (behalve de boter en het zout) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op een lage stand, totdat al het vocht is opgenomen. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
Stap 2: Voeg het zout toe en kneed 5 minuten op een hogere stand.
Stap 3: Voeg de boter toe en kneed totdat dit is opgenomen en het deeg soepel is. Dit duurt ongeveer 4-6 minuten.
Stap 4: Neem het deeg uit de kom en leg het op een ingevette werkplek. Maak eventueel uw handen vochtig als het blijft plakken.
Stap 5: Bol het deeg op, leg het in een ingevette kom, dek die af en zet het te rijzen voor 45-60 minuten.
Stap 6: Neem het deeg uit de kom en houdt 1/3 achter voor het raster.
Stap 7: Rol 2/3 ervan uit en bekleed daarmee een ingevette vlaaivorm.
Stap 8: Prik het deeg in met een vork en laat het nog rijzen, totdat het een beetje opzwelt.
Stap 9: Strooi wat paneermeel of beschuitkruim op de bodem.
Stap 10: Schep de vulling erin.
Stap 11; Rol het resterende deel uit tot een ronde lap en prik daaruit met de rastervorm het raster of snijd zelf reepjes en leg die dwars over de vulling.
Bakken
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C Boven-onderwarmte voor 20 à 25 minuten.
Stap 2: Plaats de vlaai op het rooster voor een mooier bakresultaat.
Stap 3: Voor een wat steviger bodem kunt u de vlaai nog even nabakken op alleen onderwarmte.
Tip: De vlaai kan worden afgelakt met een siroopje van een deel suiker, half deel water en half deel abrikozenlikeur.