Blokjes groentebouillon
De basis is altijd een aardappel. Je kunt variëren met (milde) groentesmaken. 1x in de week koken, alles in de vriezer, even in de stoomoven en klaar ben je!
Stap 1: Schil de groenten en snijd in blokjes.
Stap 2: Voeg water toe totdat de blokjes net onder water staan en kook ze in 10 minuten gaar.
Stap 3: Pureer de groenten met het kookvocht totdat je baby groentebouillon de juiste dikte heeft, ongeveer zo dik als vloeibare yoghurt en mooi glad.
Stap 4: Laat het afkoelen en doe de groentebouillon vervolgens in een maatbeker. Schenk de bouillon in een siliconen ijsblokjesvorm met diepe vierkante bakjes en vries dit voor 3 uur in. Zo heb je altijd een basis voor een maaltijd.
Stap 5: De handige combi-blokjes kun je voortaan verwarmen in de stoomoven of in de magnetron.
Stoomoven: 100 °C Tijd: 5 minuten (ontdooid) of 10 minuten (bevroren)
Magnetron: 300 W Tijd: 1,5 – 2 minuten
Variëren:
Als na een paar weken de groentebouillon goed gaat, dan kun je wat smaak gaan toevoegen.
1. Voeg ½ theelepel olijfolie extra vierge toe, een ½ theelepel Parmezaanse kaas of pureer een beetje basilicum mee.
2. Vervang de groenten uit het basisrecept door bijvoorbeeld pastinaak, bloemkool, broccoli of spinazie (maximaal 2x per week vanwege het nitraat).
3. Maak blokjes van bijvoorbeeld rode biet, zoete aardappel, sperziebonen en doperwten. Dit is een goede aanvulling op de groentebouillon en kun je samenvoegen tot maaltijd.
4. Gaat dit ook goed en is het tijd voor koolhydraten? Dan kun je kleine ‘sterretjes pasta’, zelfgemaakte broodkruim of gekookte en gepureerde rijst toevoegen.
5. Later kun je ook vlees en vis toevoegen aan de groentebouillon. Denk aan gestoomde kipfilet, kalkoen, kabeljauw of zalm. Dit wordt ook gepureerd (met een beetje water of groentebouillon) en in blokjes in de vriezer gelegd.
Neem de blokjes uit de siliconen bakjes als ze bevroren zijn en bewaar ze dan in diepvrieszakjes zodat ze minder ruimte innemen.
Combinatietips: – Baby groentebouillon met doperwten en kip. – Baby groentebouillon met zoete aardappel en zalm. – Baby groentebouillon met rode biet en sperziebonen.