Dagelijks krijgen we veel vragen over het gebruik van je vaatwasser. ‘Moet ik wel of niet mijn vieze vaat voorspoelen?’, ‘Waarom worden mijn glazen dof?’ en ‘Wat betekenen al die vaatwassymbolen nu eigenlijk?’ en meer. Wij geven je antwoord op een paar van de meest gestelde vragen over vaatwassers.
Moet je vieze vaat nu wel of niet afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet? Het antwoord is simpel: NEE. Sterker nog, als je wilt dat je vaatwasser optimaal blijft reinigen, dan raden we dit juist af! Bekijk deze how-to-video voor het beste reinigingsresultaat
Grotere etensresten, kruimels of korstjes gooi je in de prullenbak, maar saus- of jusresten kun je gerust laten zitten. Een vaatwasser heeft dit vuil namelijk nodig om optimaal z’n werk te kunnen doen. De enzymen die in het vaatwasmiddel zitten, kleven namelijk vast aan de vuilresten. Zo kunnen ze beter reinigen. Is de vaat al schoongespoeld, dan glijden de enzymen eraf en wordt er niets écht schoon. Daarbij is nog een positieve bijkomstigheid dat je energiezuiniger bezig bent als je níét voorspoelt: je gebruikt immers minder water.
TIP: afspoelen is dan wel niet nodig, maar laat vuile vaat dan niet te lang staan. Laat dezelfde dag nog wel een keer een programma draaien. Als je vuile vaat te lang laat staan, gaat het vuil aankoeken, waardoor niet alles schoon wordt in de vaatwasser. Kun je de vaatwasser niet laten draaien, spoel de vaat dan dus wel even af.
Wanneer je vaat niet droog uit je vaatwasser komt, kan dit meerdere redenen hebben:
Wist je dat glansspoelmiddel niet alleen dient om je vaat te laten glanzen? Het bedekt de vaat met een waterafstotende laag, waardoor het water beter afdruipt en verdampt. Dit resulteert dus in een droge(re) vaat. Controleer daarom altijd of er nog genoeg glansspoelmiddel in je vaatwasser zit en vul bij indien nodig.
De vaatwasser te vroeg of te laat openen na afloop van een programma kan invloed hebben op het droogresultaat. Lees in de handleiding van jouw apparaat wat hierover wordt aangegeven. Steeds meer toestellen geven een signaal wanneer je de deur op een kier kunt zetten. Bij sommige programma’s gaat de deur na afloop zelfs automatisch open.
Voor het beste reinigings- en spoelresultaat moet je het programma kiezen dat het meest geschikt is voor de hoeveelheid, de materialen en de vuilheid van de vaat. Check de handleiding voor het beste programma.
Borden en bestek dat tegen elkaar ligt, kan minder droog uit de vaatwasser komen. Zet schotels, kommen, kopjes en bekers ondersteboven, zodat er geen water in blijft staan. Zorg er ook voor dat plastic doosjes en kommen niet kunnen omkantelen. En zet je vaatwasser niet te vol. Een verkeerd of te vol ingeruimde vaatwasser kan leiden tot slechtere droogresultaten.
Heb je alles geprobeerd, maar droogt je vaat nog steeds niet goed? Dan is er misschien toch een probleem met het apparaat zelf. Controleer of de filter van de afvoer niet verstopt zit en maak deze indien nodig goed schoon. Bekijk ook de waterafvoerslang even. Als daar bijvoorbeeld een knik in zit, kan het water misschien niet snel genoeg weglopen.
Doffe glazen kunnen twee redenen hebben: kalkaanslag of glaserosie. TIP: wrijf een druppel witte azijn op je glas. Verdwijnt de doffe aanslag? Dan heb je te maken met kalk. Blijft het glas dof, dan is glaserosie de oorzaak.
Kalkaanslag kun je verwijderen door het glaswerk zo’n 15 minuten te laten weken in warm water waaraan een kopje witte azijn is toegevoegd. Spoel vervolgens de glazen af met water en droog ze met een schone doek.
Wil je de glazen alsnog in de vaatwasser reinigen? Dan zijn twee tabletten kunstgebitreiniger de oplossing! Leg de tabletten in de bestekkorf, draai een standaard programma en droog de glazen goed na. Hier hoeft dan geen extra vaatwastablet meer bij.
Je voorkomt kalkaanslag door je vaatwasser te voorzien van voldoende zout. Het zout zorgt er namelijk voor dat de waterontharder in de vaatwasser goed zijn werk doet. Geregeld zout bijvullen kan dus geen kwaad.
Is de oorzaak van je doffe glazen glascorrosie, dan is er helaas weinig meer aan te doen. Maar je kunt dit in het vervolg wél beperken.
1. Geen kristal Zet geen kristallen glaswerk in je vaatwasser. De kans op strepen is groot én dit glas is gevoeliger voor breken en krassen.
2. Kort programma Kies eens vaker een kort programma. Dat is vaak al genoeg voor een optimale reiniging én beter voor je glaswerk.
3. Lage temperatuur Je vaat wordt ook al goed schoon op een programma met een temperatuur die lager is dan 70 graden. Dat is niet alleen goed voor je glazen, maar ook nog eens beter voor het milieu! Een hogere temperatuur geeft sneller een chemische reactie tussen glas, afwasmiddel en water. Het gevolg: een doffe, witte waas op je glaswerk.
4. Niet te hard, niet te zacht Te zacht water vergroot de kans op glascorrosie, terwijl te hard water juist voor kalkaanslag zorgt. Controleer daarom de hardheid van het water in jouw regio. Op die manier kun je de juiste waterontharding instellen en zo je glaswerk beter beschermen.
5. Glansje erbij Gebruik altijd een glansspoelmiddel. Dit zorgt er dus voor dat het water beter van je glazen loopt, maar ook neutraliseert het zeepresten én beschermt het tegen kalkaanslag en corrosie.
Herken je dat? Dat je plastic bakjes of bekers uit de vaatwasser haalt en deze allesbehalve goed droog zijn? Maar waarom droog plastic niet goed? Hier is een logische verklaring voor.
Doordat plastic een licht materiaal is, neemt het ook minder warmte op. Maar dus ook minder energie om water te laten verdampen. Daarnaast zijn veel soorten plastic waterafstotend, waardoor er dikke druppels in en op kunnen blijven liggen.
De oplossing? Er zit helaas niets anders op dan toch even de theedoek erbij te pakken …
Miele vaatwassers beschikken over heel veel luxe handigheidjes. Zo maken we zelfs afwassen leuk. Kijk op miele.nl voor al onze vaatwassers en hun features.