Hoe bepaal je de juiste afmeting van je inbouwvaatwasser?

De ene vaatwasser is de andere niet. Als je een vaatwasser wilt inbouwen, is het belangrijk dat je de juiste afmetingen van de nis aanhoudt. Zo weet je zeker dat het apparaat in je keuken past. Een standaardformaat vaatwasser is zo’n 60cm breed en 80-85cm hoog. Verhoudingsgewijs is dit formaat ook het zuinigst.

Heb je een kleine keuken, dan is het ook mogelijk om een extra smalle (45cm breed) of extra lage (45cm hoog) vaatwasser te kiezen. Hier past minder vaat in dan bij een standaardformaat, maar de resultaten zijn vaak even goed. Toch zijn deze apparaten minder zuinig, omdat je er minder vaat mee schoon krijgt en dus meer vaatwasbeurten nodig hebt.

Tegenwoordig zijn er ook vaatwassers in XXL-formaat te koop. Deze zijn hoger dan 85cm en daarom ideaal bij een hoger werkblad.

Maar hoe meet je die maten nu goed op? Wij geven je een aantal tips.

  1. Meet de nishoogte
  2. Meet de hoogte van het frontpaneel
  3. Meet de nisdiepte
  4. Meet de nisbreedte
  5. Meet de plint en kies het juiste frontpaneel

Volg je deze tips, dan past jouw inbouwvaatwasser gegarandeerd!

1. Meet de nishoogte

De ruimte waarin de vaatwasser wordt geplaatst, is de nis. Het is belangrijk om als eerste de hoogte hiervan te meten, zodat je weet welke vaatwasser past. Houd hierbij ook rekening met de vloer die voor de nis ligt. Deze ligt namelijk vaak wat hoger dan de vloer in de nis, omdat de vloer hier meestal niet wordt doorgelegd. Meet vanaf de keukenvloer tot de hoogte van de nis. Is je nis een paar centimeter hoger dan je vaatwasser? Geen probleem, dit kun je eenvoudig oplossen met de stelpootjes onder de vaatwasser.

2. Meet de hoogte van het frontpaneel

Het frontpaneel is het front van een keukenkastje. Bij volledig geïntegreerde vaatwassers zit het bedieningspaneel van de vaatwasser volledig weggewerkt achter het frontpaneel. Je meet altijd het gehele frontpaneel. Bij half geïntegreerde vaatwassers zit het frontpaneel niet helemaal over de bediening heen, maar stopt het paneel daaronder. Zo blijft de bediening dus zichtbaar. Hier meet je dus het gedeelte tot aan het bedieningspaneel.

Het frontpaneel bevestig je dus op de voorzijde van je vaatwasser. Let erop dat het paneel precies op het paneel past. Is het paneel hoger dan je vaatwasser, dan kan deze namelijk niet goed open en dicht.

Volledig geïntegreerd

Half geïntegreerd

3. Meet de nisdiepte

Bij het meten van de nisdiepte meet je vanaf de voorkant van je keukenblok tot de achterkant van de nis. Houd ook altijd rekening met een water- en stroomaansluiting in de buurt.

TIP: staat jouw vaatwasser nog in de nis en kun je deze er niet uit halen? Meet dan de diepte van je aanrechtblad. Trek er 5 centimeter af voor ventilatie en leidingen aan de achterzijde van je vaatwasser. Kies deze manier van meten alleen als de vaatwasser echt niet uit de nis te krijgen is.

4.Meet de nisbreedte

Na punt 1 t/m 3 is het tijd voor punt 4: het meten van de nisbreedte. Meet met je rolmaat van links naar rechts. Standaard is de breedte 60cm. Is de nis smaller, dan is deze meestal 45cm breed. Let erop dat je de binnenkant van de nis meet!

5. Meet de plint en kies het juiste frontpaneel

De hoogte van de plint bepaalt vaak het te kiezen deursysteem. Meet de plint in jouw keuken. Als deze hoger dan 9cm is, kies dan voor een vaatwasser met een sleepdeursysteem. Het frontpaneel schuift dan naar boven tijdens het openen. Lager dan 9cm? Kan kun je kiezen uit een deur-op-deur-systeem of een sleepdeursysteem.

 

Miele vs. IKEA

‘Past een Miele vaatwasser ook in mijn IKEA-keuken?’ Een welbekende vraag waarover klanten van IKEA vaak naar ons worden doorverwezen. Of de vaatwasser past, hangt af van het soort paneel. Bij een standaardpaneel is dit sowieso mogelijk. Maar gaat het om een (extra lang) ‘schuifpaneel’, dan wordt het wat lastiger.

Miele werkt bij lange panelen namelijk niet met een schuifpaneel, omdat je een Miele vaatwasser met een lang paneel ook zonder dit soort aanpassingen in je keuken kan integreren. Afhankelijk van de combinatie van de deur met de plint wordt er vervolgens bepaald of er dan een uitsparing in de plint nodig is.

In de meeste gevallen is het dus mogelijk om een Miele vaatwasser in een IKEA-keuken te plaatsen met een ‘standaard’ keukenpaneel i.p.v. een schuifpaneel.

 

 

TIP: check altijd de maat van het keukenpaneel met de maatschets. Over de maten van de vaatwassers en meer informatie vind je op miele.nl. Selecteer de vaatwasser van je keuze en kijk bij downloads – inbouwmaatschetsen.

Verschillende maten vaatwassers van Miele

Wil je meer tips? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een vaatwasser. Miele heeft een ruim aanbod aan vaatwassers met verschillende maten, bekijk ze in de Miele webshop.