Yoghurtcake met bessen
De bereidingstijd is ca. 1,5 tot 2 uur.
Bereiding
Stap 1: Vet de vorm zorgvuldig in met boter, bestrooi hem met de koekkruimels en zet hem in de koelkast. Begin met het bereiden van het beslag. Splits hiervoor de eieren. Klop de eidooiers met de yoghurt, olie, vanillemerg, sinaasappel- en citroenrasp en de helft van de suiker in een kom schuimig. Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en roer het erdoorheen.
Stap 2: Klop de eiwitten met een snuf zout tot zachte pieken. Voeg geleidelijk de rest van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Spatel het eiwit beetje bij beetje door het beslag. Spatel vervolgens de bevroren bessen erdoor.
Stap 3: Verwarm de oven voor op Boven/-onderwarmte 160°C. Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake op het 2e niveau van onderen gedurende 50-60 minuten. Laat de cake in de vorm iets afkoelen. Stort de cake vervolgens op een rooster en laat hem helemaal afkoelen.
Stap 4: Bekleed voor glazuur de bakplaat met bakpapier en zet hem op het werkvlak klaar. Vet een paletmes in met olie en leg het klaar. Karamelliseer de suiker met 50 ml water in een sauspan tot lichtbruin. Roer de amandelen erdoor en schenk het direct uit op de bakplaat. Strijk de karamel eventueel wat dunner uit met het paletmes en laat het afkoelen tot de karamel hard geworden is (praline). Breek de praline in stukken, doe ze in een diepvrieszak en sla het fijn met een deegroller.
Stap 5: Hak de chocolade en laat het in een kom boven een pan met kokend water smelten. Roer boter, olie en praline erdoor. Schenk de chocolade over de cake en laat het hard worden. Indien je verse bessen gebruikt, kan je ze een paar uur van tevoren in de vriezer leggen. Bevroren bessen blijven mooi zichtbaar in de cake en maken het beslag niet te vochtig.