Vlierbessensoep met appel en bollen van eiwitschuim
De bereidingstijd is ca. 25 minuten.
Bereiding
Stap 1: Doe het vlierbessensap met 250 ml water, suiker, vanillesuiker en kaneelpoeder in een dichte stoomovenpan.
Stap 2: Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd het vruchtvlees in dunne parten en leg ze in het bessensap. Gaar de vlierbessensoep op de stand Stomen 100 °C gedurende 5 minuten. Of breng het in een pan op de kookplaat aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken.
Stap 3: Sla ondertussen het eiwit half stijf. Voeg de gezeefde poedersuiker en de geraspte citroenschil toe en sla het eiwit helemaal stijf.
Stap 4: Breng de vlierbessensoep eventueel verder op smaak met suiker. Maak quenelles van het eiwitschuim en leg ze op de warme soep. Schuif de soep terug in de stoomoven en laat het schuim ca. 5 minuten in de restwarmte van de stoomoven stollen. Of doe de deksel op de pan en laat het schuim 5 minuten in de warmte van de pan stollen.
Zelf vlierbessensap maken: doe de gewassen bessen, met steel en al, in een dichte stoomovenpan. Voeg iets water toe en gaar ze in de stoomoven op 100 °C tot de bessen openspringen en het sap vrijkomt. Passeer alles door een fijne zeef en vang het sap op.