Venusschelpen gegratineerd met knoflook en amandel

Venusschelpen gegratineerd met knoflook en amandel

15-20VisStoomovenGemiddeld

Ingredients

  • 40 gram champignons de Paris of kastanjechampignons
  • olijfolie, extra vierge
  • 60 gram rauwe ham bijv. Serrano of Parma ham
  • zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt
  • 20 grote venusschelpen, of 12 coquilles in de schelp schoongeboend
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 10 gram verse platte peterselie, gehakt
  • 60 gram sjalot, gesnipperd
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 80 gram zachte roomboter
  • 20 gram amandelmeel
  • 5 gram mosterd
  • citroensap
  • 40 gram paneermeel
  • grof zeezout

Supplies

  • Koekenpan
  • Bakplaat
  • Stoomoven pan zonder gaatjes
  • Stoomoven
  • Snijplank
  • Oven

De bereidingstijd is ca. 15 tot 20 minuten.

 

Bereiding

Stap 1:
Ontvel de champignons en snijd ze in blokjes van ca. 4 mm. Verhit een eetlepel olie en laat de champignonblokjes slinken. Zet tot verder gebruik apart.

Stap 2:
Snijd de ham en de uitgelekte tomaten ook in blokjes van ca. 4 mm.

Stap 3:
Leg de venusschelpen in een dichte stoomovenpan (om het vocht op te vangen) en schuif in de stoomoven.

Stomen           100 °C 
Tijdsduur        2 minuten

Stap 4:
Meng intussen voor de vulling knoflook, peterselie, sjalot, champignons, ham, tomaten, kaas, boter, amandelmeel en mosterd en breng op smaak met 1 eetlepel kookvocht van de schelpen en wat citroensap.

Stap 5:
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 185 °C.

Stap 6:
Strijk de vulling tegen de binnenkant van de open venusschelpen. Strooi er wat paneermeel over en zet de schelpen op het rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Schuif de bakplaat onder het rooster om evt vocht op te vangen.

Hetelucht Plus         185 °C 
Tijdsduur                  2 minuten

 

Serveren

Stap 1:
Leg op een mooi bord een laagje grof zeezout.

Stap 2:
Schik de schelpen in het zout en serveer direct.