De bereidingstijd is ca. 30 tot 45 minuten.
Dadelketchup
Stap 1: Pel en snipper de sjalot superfijn.
Stap 2: Verhit wat olie in de pan en zweet hierin gedurende 5 minuten de sjalot met tomatenpuree aan.
Stap 3: Snijd de dadels fijn.
Stap 4: Doe alle ingrediënten behalve het kaneelstokje in de blender en draai het helemaal fijn.
Stap 5: Schenk alles vervolgens over in een pan met een dikke bodem, voeg de kaneelstok toe en kook het langzaam in tot ketchupdikte.
Stap 6: Breng op smaak met wat zout.
Stap 7: Bind het eventueel met wat aardappelzetmeel.
Stap 8: Bewaar in de koelkast tot verder gebruik.
Gemarineerde mosterdzaadport
Stap 1: Doe het mosterdzaad in een bakje. Laat de zaadjes een dag weken in de 300 ml water.
Stap 2: Snijd de vanillestok over de lengte doormidden en schrap het merg eruit.
Stap 3: Giet het mosterdzaad af. Kook het mosterdzaad samen met de port, suiker, steranijs, 100 ml water, vanillemerg en schil langzaam in.
Stap 4: Bewaar tot verder gebruik op kamertemperatuur.
Bereidingswijze bleekselderij
Bereid dit gerecht 4 uur voor het serveren voor
Stap 1: Schil de bleekselderij rondom en zorg ervoor dat er geen ‘draden’ meer aanwezig zijn.
Stap 2: Houd de stengel zo vast, dat je vanaf de zijkant van de stengel dunne lamellen schilt.
Stap 3: Meng koud water met veel ijs en leg hierin de bleekselderijlamellen.
Stap 4: Bewaar dit tot verder gebruik in de koelkast.
Tosti
Stap 1: Snijd uit het suikerbrood 8 dunne plakken van een halve centimeter.
Stap 2: Snijd de korsten van het brood en snijd het zodanig dat er een vierkant ontstaat.
Stap 3: Snijd nu de brie in plakken van een halve centimeter dik en snijd de korsten ervan af.
Stap 4: Beleg vier helften van het suikerbrood met de brie en dek het af met een plak suikerbrood.
Stap 5: Bewaar afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.
Serveren
Stap 1: Haal de bleekselderij uit het ijswater en laat dit goed uitlekken.
Stap 2: Verwarm een koekenpan en smelt hierin de roomboter.
Stap 3: Snijd de tosti diagonaal of recht doormidden.
Stap 4: Bak de tosti goudbruin totdat de kaas begint te smelten.
Stap 5: Leg de tosti op het bord en garneer met wat gemarineerde mosterdzaadport en wat dadelketchup.
Stap 6: Serveer de krokante bleekselderij er apart bij.
Tip: Als de brie de meaux erg zacht is kun je deze even in het vriesgedeelte leggen. Dit maakt het snijden van de brie gemakkelijker.