Rosé gebraden entrecôte op zachte roomzuurkool met lichtzoete mosterdsaus

Rosé gebraden entrecôte op zachte roomzuurkool met lichtzoete mosterdsaus

50-60VleesOvenMoeilijk
Dit recept is voor 4 personen

Ingredienten

  • 500 gram entrecôte aan één stuk
  • 40 gram roomboter
  • Peper en zout
  • Voor de aardappelen:
  • 350 gram aardappels, in stukken gesneden
  • 1 lente-ui, in ringen
  • Crème fraîche
  • 50 gram gedroogde ham, in reepjes gesneden
  • Djintan (gemalen komijn)
  • Peper en zout
  • 300 gram zuurkool
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 100 ml koksroom
  • 1 theelepel honing
  • 40 gram roomboter
  • Peper en zeezout

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Bakplaat
  • Stoomoven pan met gaatjes
  • Pan

De bereidingstijd is ca. 50 tot 60 minuten.

 

Bereiding

Entrecôte

Stap 1:
Kruid het vlees met peper en zout. Verwarm wat roomboter in de koekenpan. Bak het vlees op hoog vuur, aan beide kanten, kort aan zodat het een mooie kleur krijgt.

Stap 2:
Plaats de Bratometer in het dikste deel van het vlees. Leg het vlees op de bakplaat en schuif in de oven.

Hetelucht Plus          100 ºC
Kerntemperatuur      50 ºC (rood) | 55 ºC (medium/rosé)

Stap 3:
Doe de zuurkool met koksroom, rozijnen, boter, kerriepoeder en honing in een pan. Breng het op smaak met peper en zout. Roer het goed door en breng op de kookplaat aan de kook. Laat de zuurkool 20 minuten zacht garen.

Stap 4:
Schep de zuurkool nog eens goed om. Verwarm voor de mosterdsaus de kalfsfond in een pan op de kookplaat. Voeg wat vocht van de roomzuurkool, kruidnagel en laurierblad toe en laat het 10 minuten zachtjes trekken.

Stap 5:
Verwijder de specerijen, voeg de mosterd toe en laat het nog eens 10 minuten trekken. Voeg de laatste minuten de dragon toe en breng het eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Stap 6:
Kook ondertussen de aardappelstukken in water gaar.

Stap 7:
Meng de aardappelen in een royale kom met de lente-ui en de ham. Doe er een lepel crème fraîche, een snufje djintan, peper en zout door.

 

Voor de bereiding in de stoomoven

Stap 1:
Leg het vlees in een stoomovenpan met gaatjes.

Stomen                   85 ºC
Tijdsduur                15 minuten

Stap 2:
Kruid het vlees met peper en zout. Verwarm een beetje roomboter in de koekenpan. Bak het vlees op hoog vuur, aan beide kanten, kort aan zodat het een mooie kleur krijgt.

Stap 3:
Doe de zuurkool met de koksroom, rozijnen, boter, kerriepoeder en honing in een dichte stoomovenpan. Breng op smaak met peper en zout en roer het door zodat de ingrediënten goed gemengd zijn. Schuif de zuurkool in de stoomoven.

Stomen                      100 ºC
Tijdsduur                   20 minuten

Stap 4:
Verwarm voor de mosterdsaus de kalfsfond met kruidnagel en laurierblad in een pan op de kookplaat. Laat het 10 minuten zachtjes trekken.

Stap 5:
Verwijder de specerijen, voeg de mosterd toe en laat het nog eens 10 minuten trekken. Voeg de laatste minuten de dragon toe en breng het eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Stap 6:
Doe de aardappelstukken in een stoomovenpan met gaatjes.

Stomen                  100 ºC
Tijdsduur               20 minuten

Of in de drukstoomoven:

Stomen                  120 ºC
Tijdsduur               8 minuten

Stap 7:
Meng de aardappels in een royale kom met de Lente-ui en de ham. Doe er een lepel crème fraîche, een snufje djintan, peper en zout door.

 

Tip: Maak in het midden van het bord een bedje van de zuurkool. Snijd het vlees in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs over de zuurkool. Garneer met de aardappels en lepel de saus erom heen. Serveer de rest van de saus er apart bij.