Pizza met parmaham, mozzarella en basilicumolie
De bereidingstijd is ca. 1,5 tot 2,5 uur.
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 220 °C.
Stap 2: Zeef de bloem met het zout op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Meng het lauwe water met de suiker en gist tot het is opgelost. Laat 10 minuten staan, zodat het gist zijn werk kan doen.
Stap 3: Giet het watermengsel en de olijfolie in het kuiltje en kneed met je handen de bloem door het water. Kneed in circa 5 minuten tot een soepel deeg. Let op dat je het deeg niet teveel uitrekt tijdens het kneden, zodat het glutennetwerk niet kapot gaat.
Stap 4: Laat het deeg circa 1 uur rijzen in een met olijfolie ingevette kom die is afgedekt met een vochtige doek of rijs het deeg in de stoomoven: 25 minuten op 30 °C.
Stap 5: Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en oregano circa 3 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en verwarm nog circa 1 minuut. Giet de tomatenblokjes erbij en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 6: Verdeel het deeg in vieren. Rol het deeg rond uit met een deegroller. Neem een bakplaat uit de oven, leg er een pizzabodem op en beleg hem vlot voordat je de bakplaat weer in de oven schuift.
Stap 7: Besmeer de pizzabodem met de tomatensaus, leg er vervolgens plakjes mozzarella op (1 bol per pizza) en sprenkel er wat basilicumolie overheen.
Stap 8: Bak de pizza circa 15 minuten in de oven. Omdat pizza’s zo snel klaar zijn, kun je ze het best per één of twee tegelijk bakken.
Stap 9: Doe de basilicum, olijfolie, knoflook en zout in een blender en mix tot een basilicumolie.
Stap 10: Haal de pizza uit de oven en garneer met wat plakken parmaham, een handje rucola, geraspte Parmezaanse kaas. Schenk er als laatste wat basilicumolie op.
Tip: Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15-20 minuten voordat je ze wilt bakken uitrollen. Stapel ze op, steeds met een ingevet stuk aluminiumfolie ertussen. Bedek ze met plasticfolie en doe ze zolang weer in de koelkast.