Panzanella salade voor 4 personen
De bereidingstijd is ca. 20 tot 30 minuten.
Bereiding
Stap 1: Snijd de tomaten door de helft en bestrooi met grof zeezout. Laat dit ongeveer 15 minuten staan.
Stap 2: Rooster intussen de puntpaprika. Tip: snijd de puntpaprika eerst in de gewenste stukken en rooster de paprika daarna.
Stap 4: Snijd de korsten van het brood en scheur of snijd het brood in niet te kleine stukken. Bak het brood in een scheut olijfolie goudbruin.
Tip: bak een half teentje knoflook mee voor de smaak.
Stap 5: Snijd de ansjovis in kleine stukjes.
Stap 6: Maak van de ui dunne ringen.
Stap 7: Snipper de sjalot fijn en meng met de rode wijnazijn. Laat dit 10 minuten staan.
Stap 8: Maak de dressing af door het lekvocht van de tomaat en olijfolie toe te voegen.
Stap 9: Breng op smaak met peper en zout. Proef het eerst, omdat het lekvocht van de tomaten al zout bevat.
Stap 10: Meng alle ingrediënten voor de salade en maak aan met de dressing.
Stap 11: Scheur er nog wat basilicum overheen.
Panzanella komt uit de regio Toscane en Umbrië. Het is een voorbeeld van la cucina povera, wat wij tegenwoordig koken met restjes zouden noemen. Smakelijk en makkelijk!