Naar Miele.nl
Search
Generic filters
Exact matches only

Kwartel met geschaafde venkel en venkelsaus

Kwartel met geschaafde venkel en venkelsaus

GevogelteKookplaatGemiddeld

Ingredienten

  • 1 grote venkelknol, gehakt
  • 1200 ml water
  • 200 gram verse spinazie, gewassen
  • fijn zeezout
  • versgemalen peper
  • 1 theelepel roze peperkorrels
  • 2 takjes dragon
  • 60 ml droge witte wijnazijn
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • 150 gram venkel, dun geschaafd
  • 2 eetlepels venkelgroen, gehakt
  • 8 halve kwartels
  • Ca. 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel druivenpitolie

Benodigdheden

  • Blender
  • Braadpan
  • Stoomovenpan met gaatjes
  • Pan

Stap 1:
Doe de gehakte venkel met het water in een sauspan, breng op de kookplaat aan de kook en laat inkoken tot er ca. 1 kopje vocht over is.

Stap 2:
Doe intussen de spinazie in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.

Functie: Stomen
100 °C, gedurende 1 minuut

Stap 3:
Laat de spinazie afkoelen. Pureer de spinazie in de blender. Breng op smaak met peper en zeezout. Zet tot gebruik apart.

Stap 4:
Doe peperkorrels, dragon en wijnazijn in een sauspan en breng aan de kook. Laat het vocht inkoken tot er nog net een bodempje vocht over is. Verwijder de dragon en voeg olijfolie, citroensap en geschaafde venkel toe. Breng aan de kook tot de venkel door en door warm is en breng op smaak met peper, zeezout en venkelgroen.

Stap 5:
Kruid de halve kwartels met de Provençaalse kruiden, peper en zout. Verhit de druivenpitolie in een braadpan en bak hierin de kwartels aan elke kant 2 minuten tot ze goed gebakken en bruin zijn.

Serveren:
Zorg dat de borden voorverwarmd zijn. Leg boven aan ieder bord wat geschaafde venkel en daaronder een lepel spinazie. Snijd de kwartelborsten diagonaal in en bestrooi ze met peper en zeezout. Leg in het midden van ieder bord 2 halve kwartels. Schenk wat venkelsaus over en rond de kwartels. Druppel wat basilicumolie over de venkelsaus en strooi eventueel wat overgebleven venkelgroen over het bord.

Lekker met een naturel risotto of noedels.
U kunt de saus helemaal voorbereiden zodat hij voor het serveren alleen maar verwarmd hoeft te worden. De kwartels bereidt u à la minute.

Wijntip:
Het anijsaroma van de venkel en de zachte structuur van de kwartel vraagt om een frisse zuivere wijn, maar wel één met kracht. Veel Zuid-Afrikaanse Chardonnay’s voldoen hieraan. Maar ook Spaanse witte wijnen, zoals Rueda, bieden volop mogelijkheden. Hun fruitige, vaak iets rokerige en appelachtige karakter past mooi.

Deel dit artikel: