Kwartel met geschaafde venkel en venkelsaus

Kwartel met geschaafde venkel en venkelsaus

45 minutenGevogelteKookplaatGemiddeld
Dit recept is voor 4 personen

Ingredients

  • 1 grote venkelknol, gehakt
  • 1200 ml water
  • 200 gram verse spinazie, gewassen
  • fijn zeezout
  • versgemalen peper
  • 1 theelepel roze peperkorrels
  • 2 takjes dragon
  • 60 ml droge witte wijnazijn
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • 150 gram venkel, dun geschaafd
  • 2 eetlepels venkelgroen, gehakt
  • 8 halve kwartels
  • Ca. 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel druivenpitolie

Supplies

  • Blender
  • Braadpan
  • Stoomoven pan met gaatjes
  • Pan

De bereidingstijd is ca. 45 minuten.

 

Bereiding

Stap 1:
Doe de gehakte venkel met het water in een sauspan, breng op de kookplaat aan de kook en laat inkoken tot er ca. 1 kopje vocht over is.

Stap 2:
Doe intussen de spinazie in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.

Stomen            100 °C
Tijdsduur         1 minuut

Stap 3:
Laat de spinazie afkoelen. Pureer de spinazie in de blender. Breng op smaak met peper en zeezout. Zet tot gebruik apart.

Stap 4:
Doe peperkorrels, dragon en wijnazijn in een sauspan en breng aan de kook.

Stap 5:
Laat het vocht inkoken tot er nog net een bodempje vocht over is.

Stap 6:
Verwijder de dragon en voeg olijfolie, citroensap en geschaafde venkel toe.

Stap 7:
Breng aan de kook tot de venkel door en door warm is en breng op smaak met peper, zeezout en venkelgroen.

Stap 8:
Kruid de halve kwartels met de Provençaalse kruiden, peper en zout.

Stap 9:
Verhit de druivenpitolie in een braadpan en bak hierin de kwartels aan elke kant 2 minuten tot ze goed gebakken en bruin zijn.

 

Serveren

Stap 1:
Zorg dat de borden voorverwarmd zijn.

Stap 2:
Leg boven aan ieder bord wat geschaafde venkel en daaronder een lepel spinazie.

Stap 3:
Snijd de kwartelborsten diagonaal in en bestrooi ze met peper en zeezout.

Stap 4:
Leg in het midden van ieder bord 2 halve kwartels.

Stap 5:
Schenk wat venkelsaus over en rond de kwartels.

Stap 6:
Druppel wat basilicumolie over de venkelsaus en strooi eventueel wat overgebleven venkelgroen over het bord.

 

Tip: Lekker met een naturel risotto of noedels. U kunt de saus helemaal voorbereiden zodat hij voor het serveren alleen maar verwarmd hoeft te worden. De kwartels bereidt u à la minute.

 

Wijntip: Het anijsaroma van de venkel en de zachte structuur van de kwartel vraagt om een frisse zuivere wijn, maar wel één met kracht. Veel Zuid-Afrikaanse Chardonnay’s voldoen hieraan. Maar ook Spaanse witte wijnen, zoals Rueda, bieden volop mogelijkheden. Hun fruitige, vaak iets rokerige en appelachtige karakter past mooi.