Kwartel met geschaafde venkel en venkelsaus
De bereidingstijd is ca. 45 minuten.
Bereiding
Stap 1: Doe de gehakte venkel met het water in een sauspan, breng op de kookplaat aan de kook en laat inkoken tot er ca. 1 kopje vocht over is.
Stap 2: Doe intussen de spinazie in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.
Stomen 100 °C Tijdsduur 1 minuut
Stap 3: Laat de spinazie afkoelen. Pureer de spinazie in de blender. Breng op smaak met peper en zeezout. Zet tot gebruik apart.
Stap 4: Doe peperkorrels, dragon en wijnazijn in een sauspan en breng aan de kook.
Stap 5: Laat het vocht inkoken tot er nog net een bodempje vocht over is.
Stap 6: Verwijder de dragon en voeg olijfolie, citroensap en geschaafde venkel toe.
Stap 7: Breng aan de kook tot de venkel door en door warm is en breng op smaak met peper, zeezout en venkelgroen.
Stap 8: Kruid de halve kwartels met de Provençaalse kruiden, peper en zout.
Stap 9: Verhit de druivenpitolie in een braadpan en bak hierin de kwartels aan elke kant 2 minuten tot ze goed gebakken en bruin zijn.
Serveren
Stap 1: Zorg dat de borden voorverwarmd zijn.
Stap 2: Leg boven aan ieder bord wat geschaafde venkel en daaronder een lepel spinazie.
Stap 3: Snijd de kwartelborsten diagonaal in en bestrooi ze met peper en zeezout.
Stap 4: Leg in het midden van ieder bord 2 halve kwartels.
Stap 5: Schenk wat venkelsaus over en rond de kwartels.
Stap 6: Druppel wat basilicumolie over de venkelsaus en strooi eventueel wat overgebleven venkelgroen over het bord.
Tip: Lekker met een naturel risotto of noedels. U kunt de saus helemaal voorbereiden zodat hij voor het serveren alleen maar verwarmd hoeft te worden. De kwartels bereidt u à la minute.
Wijntip: Het anijsaroma van de venkel en de zachte structuur van de kwartel vraagt om een frisse zuivere wijn, maar wel één met kracht. Veel Zuid-Afrikaanse Chardonnay’s voldoen hieraan. Maar ook Spaanse witte wijnen, zoals Rueda, bieden volop mogelijkheden. Hun fruitige, vaak iets rokerige en appelachtige karakter past mooi.