Meer recepten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Gestoomde rijst

RijstStoomovenMakkelijk

Ingredienten

  • Rijst

Benodigdheden

  • Stoomovenpan zonder gaatjes

Gestoomde rijst

Hoe simpel het ook klinkt, gestoomde rijst tot in perfectie bereiden wil nog wel eens lastig zijn. Want hoeveel vocht is er precies nodig? En hoelang moet de rijst stomen? Het begint allemaal bij de rijstsoort. Net als bij verschillende pasta’s kan de bereidingstijd namelijk ontzettend uiteenlopen. Met deze tips kan het niet meer misgaan! Door jouw rijst te stomen hoeft je geen water meer af te gieten én hoef je niet bang te zijn dat de rijst aanbrandt, niet gaar wordt of droog kookt. Bovendien blijven de voedingsstoffen ook nog eens behouden!

Per rijstsoort zijn er tal van verschillen. Zo kan de tijdsduur langer zijn en is de verhouding van de hoeveelheid rijst en vocht van groot belang. Een handig trucje om te onthouden is dat rondkorrelige rijstsoorten, zoals voor risotto of sushi, veel meer vocht opnemen dan rijst met een lange korrel. Hierbij geldt dat je voor de eerste soort 2,5 keer zoveel vocht als rijst nodig hebt en voor langkorrelige rijst 1,5 keer zoveel vocht. Dat komt bij rondkorrelige rijstsoorten dus neer op 1 deel rijst en 2,5 deel water.

Rijst in de stoomoven

Als je deze trucjes onthoudt of opschrijft en in het keukenkastje hangt, kan het bijna niet meer misgaan. Maar het wordt jou nóg makkelijker gemaakt met de Miele-stoomoven. Deze heeft namelijk een aantal handige automatische programma’s, waarbij je alleen nog hoeft aan te geven hoeveel je van welke rijstsoort wilt stomen. De stoomoven bepaalt vervolgens de hoeveelheid water en de tijdsduur.

We hebben speciaal voor jou een overzicht gemaakt met bereidingstijd en rijst-waterverhouding per rijstsoort. Het gaat hierbij om het stomen van rijst op een temperatuur van 100 ºC:

Basmatirijst
Rijst : water – 1 : 1,5
15 minuten

Parboiled rijst
Rijst : water – 1 : 1,5
23-25 minuten

Melkrijst
Rijst : water – 1 : 2,5
30 minuten

Risotto
Rijst : water – 1 : 2,5
18-19 minuten

Volkorenrijst
Rijst : water – 1 : 1,5
26-29 minuten

Wilde rijst
Rijst : water – 1 : 1,5
26-29 minuten

Tip

Voeg voorafgaand aan het stomen smaakmakers toe, zoals een stukje verse gember, gekneusde stengels citroengras, knoflook of prei. Zo wordt de rijst gegarandeerd een succes! Wist jij dat rijst voor sushi op een speciale manier klaargemaakt moet worden? Lees hier hoe je dat doet!

Perfecte resultaten met Miele stoomovenpannen

Maak optimaal gebruik van je stoomoven met de stoomovenpannen van Miele. Voor het bereiden van sauzen, groenten, pasta en vele andere ingrediënten hebben wij passende stoomovenpannen. Ontdek het volledige assortiment in de Miele webshop.

Naar de webshop