Gestoomde rijst – Tips

15 - 30 minutenRijstStoomovenMakkelijk

Ingredienten

  • Rijst

Benodigdheden

  • Stoomoven pan zonder gaatjes

De bereidingstijd is ca. 15 tot 30 minuten.

 

Gestoomde rijst

Hoe simpel het ook klinkt, gestoomde rijst tot in perfectie bereiden wil nog wel eens lastig zijn. Want hoeveel vocht is er precies nodig? En hoelang moet de rijst stomen? Het begint allemaal bij de rijstsoort. Net als bij verschillende pasta’s kan de bereidingstijd namelijk ontzettend uiteenlopen. Met deze tips kan het niet meer misgaan! Door jouw rijst te stomen hoeft je geen water meer af te gieten én hoef je niet bang te zijn dat de rijst aanbrandt, niet gaar wordt of droog kookt. Bovendien blijven de voedingsstoffen ook nog eens behouden!

Per rijstsoort zijn er tal van verschillen. Zo kan de tijdsduur langer zijn en is de verhouding van de hoeveelheid rijst en vocht van groot belang. Een handig trucje om te onthouden is dat rondkorrelige rijstsoorten, zoals voor risotto of sushi, veel meer vocht opnemen dan rijst met een lange korrel. Hierbij geldt dat je voor de eerste soort 2,5 keer zoveel vocht als rijst nodig hebt en voor langkorrelige rijst 1,5 keer zoveel vocht. Dat komt bij rondkorrelige rijstsoorten dus neer op 1 deel rijst en 2,5 deel water.

Rijst in de stoomoven

Als je deze trucjes onthoudt of opschrijft en in het keukenkastje hangt, kan het bijna niet meer misgaan. Maar het wordt jou nóg makkelijker gemaakt met de Miele-stoomoven. Deze heeft namelijk een aantal handige automatische programma’s, waarbij je alleen nog hoeft aan te geven hoeveel je van welke rijstsoort wilt stomen. De stoomoven bepaalt vervolgens de hoeveelheid water en de tijdsduur.

We hebben speciaal voor jou een overzicht gemaakt met bereidingstijd en rijst-waterverhouding per rijstsoort. Het gaat hierbij om het stomen van rijst op een temperatuur van 100 ºC:

Basmatirijst
Rijst : water – 1 : 1,5
15 minuten

Parboiled rijst
Rijst : water – 1 : 1,5
23-25 minuten

Melkrijst
Rijst : water – 1 : 2,5
30 minuten

Risotto
Rijst : water – 1 : 2,5
18-19 minuten

Volkorenrijst
Rijst : water – 1 : 1,5
26-29 minuten

Wilde rijst
Rijst : water – 1 : 1,5
26-29 minuten

Stoomovenpan zonder gaatjes

 

Tip: Voeg voorafgaand aan het stomen smaakmakers toe, zoals een stukje verse gember, gekneusde stengels citroengras, knoflook of prei. Zo wordt de rijst gegarandeerd een succes! Wist jij dat rijst voor sushi op een speciale manier klaargemaakt moet worden? Lees hier hoe je dat doet!

Samen koken met Miele

Onder begeleiding van ervaren chef-koks verbeter je jouw kookvaardigheden en ontvang je waardevolle tips om het beste uit jouw Miele-apparaten te halen. Schrijf je vandaag nog in voor een inspirerende culinaire ervaring!

Bekijk de Kookworkshops